Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Наумов: Живот в кадър

2
Обучение



Какво е фотографията, ако не cпoмeн. Hяĸoгa, мнoгo пpeди пoявaтa нa фoтoaпapaтa, xyдoжниците по този начин са създавали тези спомени. Днec вcичĸo изглeждa дocтъпнo, дopи ни ce cтpyвa, чe e пpeĸaлeнo лecнo. Bceĸи cмapтфoн e cнaбдeн c ĸaмepa и "фoтoгpaфитe" са на всеки ъгъл. Ho вce пaĸ, тoвa e изĸycтвo и в тoчнo тoвa пpeнacищaнe oт възмoжнocти вceĸи дa ce дoĸaжe ĸaтo фoтoгpaф, ce oтĸpoявaт нaй-дoбpитe.


Един от открояващите се е Николай Наумов. Той е видински фотограф и иска да предаде знанията и уменията си и на други хора, заинтересовани от това изкуство. Отскоро Ники организира фотопленери- колективни сбирки, на които предава от опита си на своите последователи. На тези пленери не само им казва, но и показва нагледно тънкостите в снимането.


"Идеята е да дойдат хора, които имат интерес към фотографията и когато завършим едното пленерче, второто, третото, да може да направим една малка изложба. Много бих се радвал да направим една изложба с фотографи, които все още не са познати на аудиторията и би било интересно да се проследи за какъв период от време би могло да станат добри и дали всъщност ще развият определен стил"- каза за Радио Видин Николай Наумов.


Желанията на Николай не свършват дотук. Фотопленерите и изложбите са едва началото на пътя, по който тръгва младият фотограф. Крайната му цел е създаване на фотошкола, в която при желание, всеки може да получи нужните знания и да придобие практически опит.


За краткото време от две седмици, в което Николай провежда фотопленерите, вече има няколко ученика. Един от тях е десетокласникът Антонио Митков, който въпреки възрастта си, смята да се развива в областта на фотографията. Той не е единственият последовател на Николай, но пък е най-малкият такъв.


портрет"Доста неща научих, теория също, но като цяло, повече е снимането. Обикаляме по града, правим много хубави снимки. Ники ми показва много техники на снимане, оправя ми настройките на фотоапарата и много други" – сподели Антонио, който се занимава с автомобилна фотография, към която има влечение още от малък.




Възможностите са толкова големи, колкото ти им разрешиш да бъдат, смята Ники. Това, което той прави, е не само творчество. Той вдъхновява, той дава очите и сърцето си назаем на всички тези, които се докоснат до снимките му. Това е умението да опишеш цветовете, да пресъздадеш тишината, да направиш всичко това, което е отвъд словото. Защото, както се казва- там, където свършват думите, започва фотографията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00