Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Силно начало на сезона на киселото зеле във Видин

Снимка: Радио Видин

Започна сезонът за приготвяне на киселото зеле. Във Видин началото му дадоха производители, които изнесоха продукцията си и създадоха своеобразен зелев пазар на улица "Широка", в близост до изхода на града. Тази година реколтата е слаба, предлагането няма да отговори на търсенето, прогнозира производителка от село Кутово. За земеделците от Флорентин реколтата от зеле е по-добра:

"Хората ще спазят традицията, ама сме много зле, зелето е на 20% завито. Лоша година, сушава. Няма да можем да отговорим на търсенето, много лоша година. Ние, производителите сме на загуба, не можем да си покрием разходите. За съжаление, удари ни и тази вълна, половината са болни,,по болници. Много лошо, ама природата е това. По традиция се търси кьосе, хората са запомнили кьосе, иначе и другото зеле става, има различни сортове... Всяко зеле е хубаво да се сложи в бидонче, всеки има своите предпочитания. Има реколта. Хората си взимат, спазват традицията кой, както прецени, което им харесва, и си взимат."

Снимка: Радио Видин
Цените на зелето варират според сорта и качеството- от 50 стотинки до 1 лев за килограм. Търсеното е много голямо, купчините с прясно зеле бързо намаляват, показа репортерска проверка на Радио Видин. Видинчани са традиционалисти и тази година няма да оставят бидоните празни: 

"Аз малко закъснях този път, може би преди седмица трябваше. Имам едно малко бидонче, защото съм сама и даже ми остава. Взимам кьосе. Махам първите листа и понякога ги мия, отрязвам на кръст, слагам няколко зърна царевица и пълня бидончето, след това морска сол... За първи път ще сложа дюля, така ми казаха едни възрастни жени и ще опитам. После може и на салатка, и готвено със свинско месо, ако има... 15 зелки слагаме, по-малко, по-малко....  Всяка година слагаме. Правим 50 до 100 кг зеле. обичаме зимно време за салатка... Ще купим да има за месцето и за винцето. Сармички правим задължително на Бъдни вечер."...

Киселото зеле има своето запазено място на трапезата на българина. Но освен много вкусно, то е и изключително полезно. Процесът на ферментация го превръща в естествен пробиотик, който ни помага през дългите и студени зимни месеци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Доц. Ива Гаврилова

Доц. Ива Гаврилова: Стремежът към целогодишен тен е изключително рисков за кожата

Всяко едно слънчево изгаряне в дългосрочен план означава риск от сериозни заболявания на кожата, включително и от рак. Това предупреди доц. Ива Гаврилова, хирург онколог, член на Българското дружество по дерматоонкология. Тя обясни също, че слънчевото изгаряне може да настъпи неусетно и на най-различни места. "Алармирам, че не е задължително да..

публикувано на 11.08.25 в 16:58

Какво преживяват децата, когато родителите им се развеждат?

Разводът е трудна стъпка за всеки родител, но за едно дете той често е неразбираем, дълбоко емоционален и понякога - травматичен процес. Докато възрастните преживяват раздялата като лична и партньорска криза, за децата това е сътресение, което променя техния свят - сигурността на дома, усещането за семейство и вярата, че "мама и тати..

публикувано на 11.08.25 в 16:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Десетдневието в края на август ще предложи кратък отдих от горещините

Ново горещо предизвикателство , което води след себе си тежки последствия . Така определи лятото , което се " очертава като второто най-горещо ", климатологът Симеон Матев . "Настоящото лято е поредното горещо. Миналогодишното беше най-топлото до момента както в историята на България, така и в историята на Северозапада, а това лято е по..

публикувано на 11.08.25 в 15:35

Мария Спасова с нова песен сред финалистите на "Пролет ‘25"

Срещаме се с една млада талантлива дама - Мария Спасова , която вече не е непознато име за вас. Представяли сме ви нейни песни и преди - с характерния ѝ стил, улавящ едновременно нежност и сила. Родена в Берковица и израснала в Монтана, Мария носи в себе си едновременно чара на Северозапада и усещането за големия град. Сега тя се завръща с..

публикувано на 11.08.25 в 15:30

Бранковци – между забравата и очакването за по-добро бъдеще

Село Бранковци е на 200 километра от София, където се решават важните дела в държавата и на 40 от Видин, областния град, но пътят до там спира автомобилите. Хората се събират на площада три пъти седмично, когато пристига колата с хляба. "Само той ни е и връзката. И идва един път пощата...  Малко хора сме. Хляб карат през ден."..

публикувано на 11.08.25 в 14:00

Където има буря, Бог дава покой

В Девета н еделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.  "Учениците, като Го видяха да ходи по морето, смутиха се и казваха: това е привидение; и от страх извикаха. Но Иисус веднага..

публикувано на 10.08.25 в 08:00

9-годишна туристка от Козлодуй със златна значка от БТС

9-годишно момиче от Козлодуй посети всички 100 места, включени в Движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта" и получи Златна значка от Българския туристически съюз /БТС/. От съвсем малка Калина Христова обикаля със семейството си най-хубавите места в страната - природни забележителности, исторически обекти и музеи. Така..

публикувано на 08.08.25 в 17:31