Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Силно начало на сезона на киселото зеле във Видин

Снимка: Радио Видин

Започна сезонът за приготвяне на киселото зеле. Във Видин началото му дадоха производители, които изнесоха продукцията си и създадоха своеобразен зелев пазар на улица "Широка", в близост до изхода на града. Тази година реколтата е слаба, предлагането няма да отговори на търсенето, прогнозира производителка от село Кутово. За земеделците от Флорентин реколтата от зеле е по-добра:

"Хората ще спазят традицията, ама сме много зле, зелето е на 20% завито. Лоша година, сушава. Няма да можем да отговорим на търсенето, много лоша година. Ние, производителите сме на загуба, не можем да си покрием разходите. За съжаление, удари ни и тази вълна, половината са болни,,по болници. Много лошо, ама природата е това. По традиция се търси кьосе, хората са запомнили кьосе, иначе и другото зеле става, има различни сортове... Всяко зеле е хубаво да се сложи в бидонче, всеки има своите предпочитания. Има реколта. Хората си взимат, спазват традицията кой, както прецени, което им харесва, и си взимат."

Снимка: Радио Видин
Цените на зелето варират според сорта и качеството- от 50 стотинки до 1 лев за килограм. Търсеното е много голямо, купчините с прясно зеле бързо намаляват, показа репортерска проверка на Радио Видин. Видинчани са традиционалисти и тази година няма да оставят бидоните празни: 

"Аз малко закъснях този път, може би преди седмица трябваше. Имам едно малко бидонче, защото съм сама и даже ми остава. Взимам кьосе. Махам първите листа и понякога ги мия, отрязвам на кръст, слагам няколко зърна царевица и пълня бидончето, след това морска сол... За първи път ще сложа дюля, така ми казаха едни възрастни жени и ще опитам. После може и на салатка, и готвено със свинско месо, ако има... 15 зелки слагаме, по-малко, по-малко....  Всяка година слагаме. Правим 50 до 100 кг зеле. обичаме зимно време за салатка... Ще купим да има за месцето и за винцето. Сармички правим задължително на Бъдни вечер."...

Киселото зеле има своето запазено място на трапезата на българина. Но освен много вкусно, то е и изключително полезно. Процесът на ферментация го превръща в естествен пробиотик, който ни помага през дългите и студени зимни месеци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли скрито съкровище край Черепишкия манастир?

Много са преданията и легендите, свързани с историята на Черепишкия манастир - едно от най-посещаваните от туристи и поклонници места в община Мездра.  Според една от легендите има голяма, пълна със злато пещера в скалния масив срещу манастира. Входът ѝ бил под водите на река Искър и затова в нея можело да се влезе само чрез гмуркане. Преди много..

публикувано на 22.07.25 в 08:42
Николай Антов

Песен на видински композитор е включена в проекта "Пеещи артисти"

Песен по музика на композитора Николай Антов от Видин е включена в проекта "Пеещи артисти", чийто продуцент е журналистът Игор Марковски. Проектът ще бъде представен с концерт в Белоградчик на 7 август, от 20.00 часа и в него участват популярни български актьори и музиканти, които се изявяват като певци. Инициативата има за цел да покаже..

публикувано на 21.07.25 в 17:00
Емил Маринов

В памет на един краевед: Какво ни завеща Емил Маринов от Видин

Днес в рубриката "Памет нашенска" ще си спомним за родения във Видин Емил Николов Маринов - историк и краевед. Поводът да се върнем назад в спомените за него е навършването на 95 години от рождението му. Заемал е длъжността трети директор на окръжния (по-късно регионален) архив във Видин в периода 1966-1968 г. Архивът е създаден едва шест..

публикувано на 21.07.25 в 16:25

Етикетите с двойни цени: Когато цифрите объркват

Въвеждането на еврото у нас върви с редица предизвикателства, които засягат не само бизнеса, но и ежедневието на всеки потребител. Един от най-видимите и същевременно най-объркващите са етикетите с двойни цени. Оказва се, че този преходен период дава възможност на недобросъвестни търговци да се възползват от липсата на яснота. На места вече..

публикувано на 21.07.25 в 16:20

Тенденцията "slow summer": Изкуството да не бързаш за никъде

Лятото. Онези няколко месеца, в които уж си казваме "ще си почина", а на практика често планираме повече от всяко друго време в годината. Графикът ни се пълни с пътувания, събития, "трябва да отида", "трябва да видя", "да не пропусна". И някъде между снимките за социалните мрежи и навигатора до следващата дестинация забравяме да си починем. Но..

публикувано на 21.07.25 в 15:30
Д-р Борислав Борисов, началник на Центъра по лъчелечение във Враца

Лъчелечението като алтернатива при болки в ставите

Лъчелечението e терапия, която обикновено свързваме с онкологичните заболявания. В съвременната медицина обаче лъчелечението намира по-широко приложение и се използва успешно и при неонкологични състояния. Такива са артрозата и възпалителните процеси на опорно-двигателния апарат, обясни в "Направление здраве" началникът на Центърът по лъчелечение на..

публикувано на 21.07.25 в 15:23

Защо финансовата грамотност трябва да се преподава още в училище

В свят, в който ежедневно взимаме финансови решения, познаването на основите на личните финанси вече не е просто полезно - то е необходимо. Финансовата грамотност включва умения като управление на бюджет, разбиране на кредити, оценка на рискове и планиране на разходи. Това са умения, които всеки млад човек трябва да усвои, за да избегне..

публикувано на 21.07.25 в 15:15