Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Соня Деянова си спомня с любов за Видин и публиката

Снимка: Радио Видин

Соня Деянова е актриса, преминала почти целия си творчески път във видинския театър. Тя е част от живата му история. През август актрисата навърши 70 години, а 23 от тях са отдадени на видинската публика. Изиграла е емблематични роли като Йовковата Албена. След 10 годишно отсъствие Соня е отново във Видин, във връзка с честването на 130 години от построяването на театъра. Връщайки се в града, където е минала младостта ѝ, тя си спомня за топлото посрещане, което получила при разпределението ѝ във Видин преди години:


"След като напуснах театъра ми липсваха навсякъде и никога няма да забравя как вървяха по улицата и дори не ми помнеха още името, но споменаваха героините, които играех... Бях много доволна от това, че хората се бяха развълнували, че ме прегръщаха и искаха да осъществят някакъв контакт... Не мога да се сърдя на съдбата, защото аз самата съм си го поискала. Освен това изиграх всичко, всичко, всичко от това, което съм искала и се е правело в театъра, с изключение на една единствена роля - "Укротяване на опърничавата". Катерина ми беше мечта... На хората от Северозапада пожелавам предимно да са здрави и много ми се иска нещата да потръгнат - да имат работа, да не бягат по чужбина, да са спокойни... А на видинчани пожелавам да бъдат все така отдадени на театъра, защото театърът явно е в кръвта им... " 


Целия разговор със Соня Деянова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 10 октомври 2024 слушаме Джузепе Верди

На днешния 10 октомври се навършват 211 г. от рождението на италианския оперен композитор Джузепе Верди.  И до ден днешен музикално-сценичните му произведения са неизменна част от оперния репертоар, като повечето от тях се превръщат в шедьоври. Звучат арии и номера из оперите "Травиата", "Риголето", "Аида", "Набуко", "Дон Карлос", "Трубадур"...

публикувано на 10.10.24 в 09:00

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00

Какво е да си пощальон в днешно време

Пощенските служители празнуват на 9 октомври, обявен преди 55 години за Световен ден на пощите . През последните 40 празник има и Соня Ружева - един от най-дългогодишните служители на видинската поща. Всеки ден тя разнася пратките на видинчани - писма, периодични издания, пенсии. Придвижва се само и единствено пеша, независимо от сезона и адреса на..

публикувано на 09.10.24 в 13:45

Симфониета-Видин с концерт "Вагнер и вагнерианство" в бившата синагога

Три последователни концерта, посветени на творчеството на Рихард Вагнер , ще представят в партньорство Симфониета-Видин и Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Музика и мултимедийни технологии". Първият е тази вечер, в Културен център "Жул Паскин" във Видин . Публиката ще има възможност да преоткрие Вагнер, коментира диригентът..

публикувано на 09.10.24 в 13:00

Видински ученици отбелязаха Международния ден "Пеша на училище"

Международният ден "Пеша на училище" бе отбелязан за четвърта поредна година в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . За да популяризират ползите от ходенето и самата инициатива, пеша на училище дойдоха учениците от 8-и "в" клас, с класен ръководител Десислава Крумова.  "Има много ползи. От здравословните - подобрява..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30