Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разкопките на антична Бонония са с потенциал за туристическа забележителност без аналог в България

4
Снимка: Радио ВидинЧетвърта година продължават разкопките на антична Бонония във Видин. Археолози в града ще продължат с проучванията до края на ноември. Останките от римско време се намират в центъра на  града, където в момента екип от около 30 души работи усилено. Те са в последния етап на проучването и се очертава след около две седмици екипът да започне и етапа на зимното консервиране на разкопките, обясни за радио Видин ръководителят на проекта доц. д-р Здравко Димитров:


"Догодина имаме много стройна организация и сме планирали цялостното проучване на този парцел 128 от общинската собственост и искаме догодина вече окончателно да свържем разкопките на стария, северния сектор - Кула номер 8 с Кула номер 10, за да може в края на 2022 град Видин да има напълно проучени две крепостни кули, над 100 метра от цялата крепостна стена на Бонония, което е великолепна даденост за развитието на туризма в центъра на града." 


Миналата година Община Видин влага 20 000 лв. в разкопките, които обаче съвсем не са достатъчни, коментира и кметът на града Цветан Ценков. Той каза още, че ще се настоява от следващите български правителства да бъдат отделени поне половин милион от бюджета на страната, за финансирането на Рациария и Бонония, защото те са свързани и всички финанси минават през бюджета на видинския музей:
 
"Видин има огромен потенциал да се развие като туристическа дестинация, както винаги съм казвал, на базата на тази четирипластова българска история, на която ние сме собственици. Това е собственост на град Видин, защото този град не само със своята история, ами и със своите природни дадености има много бъдеще." 


Общинското ръководство няма да спре да следва досегашните политики и ще продължава да насърчава и подпомага тези дейности, в името на това, нашият град да се превърне в една прекрасна туристическа дестинация, добави и заместник-кметът на Видин, Борислава Борисова.


Освен монументалната архитектура, която разкриват, археолозите намират и над 750 находки - керамика, монети и апликации от различните исторически периоди. Останките от античния град са недалеч от най-запазената от Средновековието крепост у нас "Баба Вида". Бъдещите планове са както тя, така и те да попаднат в туристическите маршрути. 

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15

Видинска улица чака за ремонт близо 40 години

Близо 40 години се бави ремонтът на улица "Константин и Фружин" в квартал "Акджамия" във Видин . За това сигнализираха живущи на малката уличка, край която се издигат красиви многофамилни къщи, с малки кокетни дворчета. За последно асфалт пред тях бил положен преди 38 години. Скоро след това обаче той бил разкопан, за да бъде изградена..

публикувано на 07.06.23 в 14:04

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист   и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове...

публикувано на 07.06.23 в 12:00
Лятно кино под звездите беше включено и в миналогодишното издание на панаира

Готвят 106-ото издание на панаира в Кула

В Кула се готвят за традиционния панаир, който ще  се проведе от 14 до 20 август.  Тази година е неговото 106 издание.  Множество изненади за Кулския панаир предлагат от сдружение „ Северозапазване". В програмата, която подготвят, са включени  концерти, огнен спектакъл на историческа тематика и лятно кино. Предложението е внесено в общинската..

публикувано на 07.06.23 в 11:04

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Проявата е днес, 7 юни. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки , които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от..

публикувано на 07.06.23 в 09:30