Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Облагородяват местност с чешма край село Попица

2
Снимка: Евгени Могилски
Възстановяват чешма с изворна вода край село Попица, община Бяла Слатина и облагородяват района около нея. Инициативата е на местния жител Евгени Могилски, който с лични средства започва да я осъществява. Наскоро на мястото, което се намира над селото са засадени бързо растящи дръвчета, с цел да пазят сянка. Предстои да се обособи кът за отдих с беседка, барбекю, пейки и навес. От 15 години никой не е пил вода от чешмата, заради авария на тръба.

"Това е единствената чешма в село Попица, в момента не е действащата от около 15 години. Чешмата е строена на доброволни начала 1968 г., има си надписано там от майсторите... Чешмата не функционира, защото има спукана тръба от извора, до самата чешма. В самият баир, хълм там на село Попица се намира, изворна. Каптажа е в най-високата част на баира, а чешмата е в най-ниската част. Водостока е под наклон, естествен. Целта на това нещо е да се изкопае от чешмата до каптажа са 250 метра и да се положат новите тръби... Сега ходих до Регионалната здравна инспекция наскоро, дал съм проби за водата, всичко платил съм ги, изкарал съм документ за водата дали е годна, дали не е. Защото има както доброжелатели, има много хора, които ще кажат, че тази чешма не е годна за пиене. Извадил съм проби от РЗИ, че водата става за пиене... Засадени са дръвчета "Пауловния", което е най-бързо растящото дърво в света и за кратък период от време стават много големи... Ще излеем цимент, да има здрава основа, ще бъде монтирана беседка примерно с едно барбекю. Място за отдих, което да може да се ползва от жителите на село Попица и от близките села предполагам...", обяснява Евгени и допълва, че за изкопаването и полагането на тръби ще е необходима и тежка техника - багер.
Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Септември- месец на срещи и раздели

Какво е септември без музика и любов? Краят на лятото. И началото на есента. Време за срещи и раздели, за есенна романтика и носталгична песен. Време за дълги целувки под дъжда. Време за края или началото на една голяма любов. Разбира се, че второто е за предпочитане, но понякога се случват и раздели, особено по есенно време ;) Такава ще..

публикувано на 25.09.23 в 09:00

"Неделеник" от 24 септември 2023 година

Ето го "Неделник"-а. Вече е на сайта.  На 28 и 29 септември Видин ще бъде домакин на Петата международна конференция "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ-ХХ век)". В продължение на два дни учени, изследователи и архивисти от България и Сърбия ще представят научни доклади по интересни..

публикувано на 24.09.23 в 14:10

"Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек"

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек" (Лука 5:8) Светото Евангелие, прочетено на днешната Неделя първа след..

публикувано на 24.09.23 в 08:00

За 20-та година фондация "Благотворител" осигурява стипендии на младежи, лишени от родителска грижа

Фондация "Благотворител" вече 20 години подкрепя младежи, лишени от родителската грижа, за да могат да се развиват. Осигурява месечни стипендии за ученици в гимназията, както и за студенти първокурсници. Помощта е за младежи от социални заведения, или такива, които  са загубили родителите си и са настанени при роднини. Важно условие за учениците е..

публикувано на 22.09.23 в 15:10

Враца става отново книжен град

Враца става място на незабравими литературни срещи и емоции благодарение на петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град" . Организираното от Регионална библиотека "Христо Ботев" събитие ще се проведе от 28 до 30 септември . Директорът на врачанската библиотека Силвия Павлова разказа, че преди пет години започнали малко плахо..

публикувано на 22.09.23 в 14:25

"Игрите на 90-те" ще забавлява деца и родители в Монтана

Монтана днес ще се върне назад в 90-те години и ще стане едно истинско игрище за деца и техните родители. Знаем, че децата днес не познават света без технологиите. Те растат около супер ангажираните си родители и за тях електронните устройства са най-често използваното средство за забавление. Точно поради тази причина сайтът "Призни" започва..

публикувано на 22.09.23 в 14:00

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45