Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявен за един от десетте най-големи аниматори в историята на световното кино

14 години без Доньо Донев

Автор:
Снимка: Архив

Доньо Петров Донев е български художник-карикатурист, сценарист и режисьор, известен най-вече с анимационния си филм "Тримата глупаци". Той е роден в Берковица на 27 юни 1929 г. Баща му е железничар, а майка му учителка. 

Когато е 14-годишен, след добре завършена учебна година, получава подарък акордеон. Отделя много време на свиренето и става все по-добър. Даже с приятели създават оркестър, с който свирят първоначално по квартални, а после и на танцови забави из целия Софийски окръг. Талантът му за рисуване е забелязан от негов приятел, докато са на бригада в Хаинбоаз. "Трябваше да се подготви украса за едно тържество", спомня си Донев. "После започнаха да ме убеждават, че съм роден художник". Кандидатства и е приет в Художествената академия. "Попаднах при Илия Бешков, който казано честно ме стягаше яко заради някои мои отклонения по това време - като студент свирех в един народен оркестър на акордеон и понякога "кръшках" от часовете. Играх и в танцовия ансамбъл "Маяковски" в столицата, но най-после, изглежда си намерих морето с неговите многобройни пристанища - анимацията". Така през 1954 г. Доньо Донев се дипломира в специалност "Графика", а през 1959 г. специализира в Союзмултфилм в Москва.

На 28 ноември 2021 година се навършват 14 години от смъртта му. Въпреки, че другите го възприемат като Доньо Донев - известния - за мен си остава моя баща, сподели за Радио Видин, дъщеря му Живка Донева:


"Аз съм, както казват, инат дете. Понеже от много малка рисувам и се подготвях да кандидатствам в Художествената академия, интересно ми беше сценография, костюми история, такива неща  и от много малка се подготвях за това нещо, рисувах много. Но като дете инатче казах, че няма да бъде това, за което дълго време съм се подготвяла и реших да кандидатствам във ВИТИЗ куклен театър, като ви казвам, че нищо не разбирах от куклен театър. Баща ми ми даде зелена светлина и каза "Поне е близко до анимацията това изкуство". Много ми е помагал и ми е давал винаги подкрепата си, разбирането. Да ви кажа честно сега в момента страшно много ми липсват разговорите с него, защото съветите, които получавах и досега си ги спомням и ми вършат работа. Старая се да предам тези неща и на дъщеря си... Той имаше една мисъл, която непрекъснато си повтаряше, казват хората, че била негова, но аз знам, че не е негова, някъде е попаднал на нея, но така винаги ми е казвал в трудни моменти  "Когато водата ти дойде до устата - горе главата". Това си остана така семеен закон - да се преборваме с трудностите. Съвети, съвети - може би основният, който и досега спазвам е всичко с усмивка да приемам и да търся хумора, да търся веселото в дадената ситуация и това ме спасява, особено сега. Съвети и помощ, разбиране от баща ми винаги съм получавала и това липсва... Винаги е било така - подкрепа, разбиране, любов, обич. Това, което покрай него ми остана за цял живот е - много обичаше природата баща ми - научи ме на много неща, да обичам, не само природата, животните. Научи ме на някои тънкости, той беше рибар, и досега и аз се опитвам нещо такова. На отношението към изкуството. От малка ме научи как да гледам картините на дадена изложба, как да гледам кино, какво да чета. Наистина дължа на него изцяло, може би, културата си... Много неща не се знаят за баща ми от младото поколение. Може би едно от нещата, които и аз открих скоро, защото още му подреждам архивите, е че той е бил обявен за един от десетте най-големи аниматори в историята на световното кино. Това никъде не е писано, никой не го е съобщил, просто баща ми е живял в такива години, където това не се е котирало... На много хора е помагал, много млади хора ги е учил, но някак си в момента е забравен от тях. Но това си е българска черта, няма какво да коментирам. Такава е ситуацията - забравят се такива имена и той не е единствения, който е малко в паяжини, неговото име е в паяжини обгърнато. Надявам се, че ще дойде един момент, в който хората ще се обърнат и ще се сетят за тези хора".


Многобройни са наградите, които Доньо Донев получава не само от родните фестивали във Варна, Толбухин (дн. Добрич), Пловдив и Габрово, но и от международните форуми във Виена, Оберхаузен, Хихон, Рим, Тампере, Анеси, Варшава, Корк, Лондон, Техеран, Лайпциг, Мадрид, Солун, Мамая, Билбао, Краков.


В последните години от живота си Доньо Донев се връща отново към вестникарството - главен редактор е на вестниците "Тримата глупаци", "Четиримата глупаци" и списание "Фрас". Години наред предава опита и знанията си по Анимационна режисура на студентите в НАТФИЗ. Между многото си причини за гордост той изтъква, че неговите "трима глупаци" са единствените анимационни герои изкачили Еверест (отнесени там като талисмани от алпинистите Кирил Досков и Николай Петков). Но като един вечно търсещ творец казваше: "Аз своя Еверест като автор не мисля, че съм го качил. Сигурно няма и да го кача. Но по-важен за мен е стремежът към върха. Моя съм го съхранил". Стремеж, присъщ на тези, които прокарват пътища и оставят следа.


Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16