Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви опасности крият за шофьорите студените и дъждовни месеци?

Снимка: Радио ВИДИН

Шофирането през студените и дъждовни месеци, несъмнено е свързано с повишен риск от пътно-транспортни произшествия. На мокро и хлъзгаво шосе моторните превозни средства не са така стабилни, както при суха пътна настилка. Някои водачи подценяват условията, като не карат със съобразено скорост, други излизат на пътя без да са подготвени за условията с подходящи гуми, а това може да доведе до инциденти. Особено много трябва да внимаваме в това време от годината и за аквапланинг - явлението, при което губим контрол над превозното средство, заради образувани локви. В такива ситуация шофьорите не трябва да натискат рязко спирачката, да не изпадат в паника и ръцете да останат на волана до момента, в който колата отново може да се управлява, съветва Емил Минчев рали пилот от автомобилен спортен клуб Старт М Криводол:


"Най-важното е да не губиш контрол и да не биеш рязко спирачка. Просто да не става интензивно, нито въртене на пълен волан интензивно, нито спирачката. Въпреки, че по инстинкт всеки човек ще набие първо спирачката, това просто го до завърта на 100%, на 180 градуса минимум или на 360 със спирачката. Аквапланингът е опасен, могат да станат много лоши работи. Неконтролируемо така да се каже поднасяне на автомобила... Общо взето се получава от воден клин, който обикаля гумата, то се получава една обвивка с вода, реално. Приплъзва се, да, няма гумата сцепление с пътя, с асфалта, а има един междинен слой вода, който се върти около гумата фактически. Ти нямаш директен контакт с асфалта. Зимните гуми имат много канали, които могат да изхвърлят тази вода на страни и да скъсат този воден клин. Много хора твърдят, че хубава лятна гума е хубаво за зимата, но това не е вярно. И температури, и протектора е с друг рисунък, който не е пробвал и не кара, той може да твърди това нещо..."


Не малко шофьори са губили контрол над автомобил, заради хлъзгав, мокър или наводнен път, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Това във водата, трябва да усещаш колата. Ако не я усещаш ще те занесе и може и да се обърнеш. Случвало се е, тука на ДИП-а имаше една голяма локва, дълбока. С голяма скорост влетях и предницата те лъже, става лека така във водата... Случвало ми се е много пъти в локва, хлъзва се. Ама по какъв път е важно да се движиш. Дали е здрав пътя от долу или не е здрав... От тези хлъзванията, даже зимно време аз съм се обръщал нагоре с колелата. Ами така, защото да правя икономия, нали сме в България и пуснах по инерция... Не обичам високите скорости и карам по-леко и до сега не съм имал проблеми, няма и за къде да бързам. Времето е наше..."


За да избегнем инциденти на пътя е важно  да спазваме ограниченията на скоростта и дистанция между останалите участници в движението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Премиерът поздрави участниците в похода „По стъпките на Ботевата чета“

Допълнителни 65 000 лева ще бъдат предоставени за провеждане на Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“. Днес п ремиерът Димитър Главчев поздрави участниците в родолюбивата инициатива и като знак на подкрепа повървя заедно с тях, съобщават от правителствената пресслужба.  Тази година в една от най-мащабните прояви през Ботевите дни,..

публикувано на 29.05.24 в 16:44

Третират срещу плевели около жп линията в община Видин

Предстои третиране срещу плевели по жп линии на територията на община Видин. Писмото е от Железопътна секция Враца (ЖПС Враца), с цел уведомяване на собствениците на пчелини.  От железопътната компания уточняват, че хербицидът (препарат НАСА ТАФ) срещу плевели не е токсичен за пчели. В периода 08.06- 19.06 по съответен график ще..

публикувано на 29.05.24 в 15:53

Празник за рождения ден на детска градина "Звънче" в Лом

Детска градина №12 "Звънче" в Лом отбелязва своя 45-ти рожден ден. Настоящи и бивши възпитаници на детската градина зарадваха многобройните гости в Народно читалище "Постоянство 1856" с музикално-поетичен спектакъл под наслов  "С България в сърцето" .  Директорът Анжела Борисова благодари на колектива на учебното заведение за всеотдайната..

публикувано на 29.05.24 в 15:12

43 касети с ново ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата..

публикувано на 29.05.24 в 13:52

Министърът на икономиката е поискал оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е поискал оставките на ръководството на млекопреработвателното предприятие "Ел Би Булгарикум". Ще се работи и за увеличаване на заплатите на служителите с до 30%, се посочва в съобщение на сайта на министерството. Днес е проведена среща със служители на дружеството, които предприеха протестни..

публикувано на 29.05.24 в 13:21

МВР: Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2

Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2. Към момента няма чакащи товарни автомобили по трасето на републиканската пътна мрежа към ГКПП Видин-Калафат, съобщават от пресцентъра на МВР.  Всички гишета на граничния пункт работят в пълен обем. Времето за проверка на товарните автомобили е съкратено максимално , така..

публикувано на 29.05.24 в 12:31

С възстановка отбелязват 174 години от въстанието в Северозападна България

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязват днес в Белоградчик. Тържествената програма започва 18 часа с панихида в храм „Св.Вмчк Георги Победоносец”, след което от 18,30 часа  на гробовете на инициаторите на въстанието ще бъдат поднесени венци и цветя.  Литийното шествие до  Белоградчишката крепост  е от 19 часа. В..

публикувано на 29.05.24 в 12:01