Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сграда за посетители строят в двора на синагогата

6
Изграждане на помощна сграда в двора на Синагогата
Снимка: радио Видин


Помощна сграда за обслужване на посетителите на синагогата- бъдещия туристически обект "Културен център Жул Паскин", се изгражда в момента. В сградата ще се помещават Информационен център, кафе - аперитив, зона за отдих и изчакване на посетителите, както и санитарен възел, обяснява ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:


"Тази сграда е т.нар. помощна сграда за обслужване на посетителите, защото синагогата по принцип има определени функции, за които сме се споразумели с еврейската общност. Тези функции не включват информационно обслужване на туристи, кафе, рекреационна зона, полагане на външни маси през лятото, където да създадем по-интересна и  атрактивна среда в рамките на самата синагога. Синагогата  е паметник на културата, но освен това ще има двор, алеи и тази сграда ще предлага кафе, безалкохолни напитки, диплянки, ще има и санитарен възел,  кафе -бар. Синагогата има строго определени функции. На партерния етаж, кота 0 - това ще бъде многофункционална зала, която ще има различни предназначения,  в зависимост от това какво мероприятие предстои, включително и концерти. В същата зала ще има постоянна площ - експозиция  на Жул Паскин, както и постоянна изложба с банери, на които ще се показват отделни моменти от историята на самата сграда. Ще има и 50 кв.м. помещение за дарителите, еврейската общност, както и малка библиотека, където ще се провеждат различни срещи... Целта е да има по-голямо удобство за посетителите..."
Ремонт на Синагогата 

В момента продължават укрепващите дейности покрай синагогата отвън и отвътре,
за да може да се постави скелето, и да се работи по стените и арките, допълни арх. Ангел Недялков:


"В момента трябва да се обърне внимание по укрепване на конструкцията  на сградата и се работи в тази насока. Изливат се ивични фундаменти, индивидуални фундаменти, основно от бетон, да се създаде здрава основа на самата сграда. За да може да се работи във височина е необходимо да се създадат условия за външно и вътрешно скеле , за да се работи във височина и реставриране  на самите стени... Основно се укрепват ивичните фундаменти както и създаване на обща фундаментална плоча вътре в сградата. И вече ще може да се монтира външното скеле ... Стените са разрушени, сводовете са разрушени...Съгласно договора - зима, лято няма, има работа, която трябва  да се свърши... Трябва да се направи временно покритие, за да се осигури възможността  да се работи и през зимата..."


Общата стойност на проектираните дейности е около 10 млн. лева европейско, национално и общинско финансиране. Срокът за изпълнение е края на ноември 2022 година. Очаква се да се получи един красив и завършен комплекс от три сгради - синагогата, крепостта "Баба Вида" и Турският склад, в който се помещава Епиграфският център.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45