Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателството "онлайн обучение" за децата със специални потребности

Снимка: Катрин Каменова



В условия на пандемия системата на образованието се изправи пред огромно предизвикателство- дистанционно обучение със средствата на информационните и комуникационните технологии. С това предизвикателство трябва да се справят и специалистите, които предоставят подкрепа за личностно развитие на децата със специални образователни потребности.

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в град Видин работи с над 200 деца, разпределени в различни училища и детски градини. Немалка част от тези деца и в момента учат онлайн. При този тип обучение обаче всичко се случва доста по-трудно, каза за радио Видин логопедът към РЦПППО-Видин, Ана-Мария Ангелова.

"Липсва тази връзка, този контакт с детето. Ако детето е със специални образователни потребности, без помощта на родител, ние няма как да осъществим тази дейност. Ние разчитаме изцяло и само на помощта на родителите. В началото сме имали родители, които не бяха толкова подготвени, толкова технически ограмотени. Имало е трудности, не мога да кажа, че е нямало." 

По инициатива на Уницеф и съвместно с РЦПППО-София, преди две години е създадена и образователната платформа "Подкрепи ме". В тази платформа всеки един специалист, работещ с деца със специални образователни потребности, без значение дали е ресурсен учител, логопед, психолог или масов учител в училище, може да се снабди с помощни материали, които да му помагат в работата. Катрин Каменова е не само ресурсен учител към РЦПППО-Видин, но и координатор на платформата за видинска област. Тази година тя не провежда обучения онлайн, но има голям опит от миналата година, когато се е изправяла неведнъж с предизвикателствата на дистанционното обучение.

"Миналата година съм работила в електронна среда дори с децата от детските градини, защото те също бяха затворени. С доста усилие с колегите от екипа бяхме включили сто процента от групата с която аз работя, а аз работя с 12 до 15 деца. Бяхме включили дори деца с тежки диагнози, като давахме съвети на родители и родителите също изявяваха голямо желание да получават тези съвети. Ние, в нашата работа, имаме деца и ученици, до които не може да достигнем по електронен път, просто защото бедността е много голяма и тези деца, за съжаление, нямат възможност дори и един телефон да имат. Но такива деца ние продължаваме да ги обхващаме, ние не сме ги изоставили. Изпращат им се по пощата или наши колеги им карат с кола на хартиен носител задачите, но това смятам, че е основната трудност" - каза Катрин Каменова.

Когато стане дума за работа с деца със специални потребности, всеки е наясно, че всяка стъпка е напредък. Без жив контакт обучението онлайн е наистина голямо предизвикателство за малчугните, особено за тези, които са със сериозни заболявания. Липсата на този контакт не само спира работния процес, но и го връща много стъпки назад. В положението, в което се намираме, може би най-редовният въпрос, който всеки си задава, е кое е по-важно? Децата да бъдат отлични ученици или да имат отлично детство? На този въпрос обаче, вероятно всеки би отговорил по различен начин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25