Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: "Омикрон" е по-заразен, но с по-леки симптоми от "Делта"

Омикрон
Снимка: Ройтерс

Смущаваща информация за появата на нов опасен вариант на коронавируса се появи през последните дни. Новият вариант "Омикрон" за пръв път е засечен в Република Южна Африка на 24 ноември, но за по-малко от седмица вече беше открит в множество страни, сред които Обединеното кралство, Германия, Белгия, Нидерландия, Италия, Израел и други. Куба и Иран също влязоха в списъка.

 

В понеделник Световната здравна организация (СЗО) определи новия вариант на коронавируса "Омикрон" като такъв, който представлява "много голям риск" за увеличаване на броя на заразените в глобален мащаб. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него. От организацията казаха също, че последиците от него могат да бъдат тежки в някои части на света или по-точно, за страните с най-ниски нива на ваксинация.


Най-много заразени с "Омикрон" до момента има в Република Южна Африка, на второ място са САЩ и на трето- Англия.

"Уплахата от новия вариант на коронавируса тук е много по-ниска, отколкото в началото на пандемията от коронавирус. Хората са много по-малко притеснени, повече са адаптирани към новата ситуация и няма такава уплаха, каквато имаше преди близо 2 години... Симптоматиката на болни от този вирус е хрема, болки в гърлото, понякога отиват към ушите, но цялата картина на този нов вирус, е някак си по-мека, в сравнение с това, което беше допреди месеци. Много по-малко са изплашени хората... Предпазването от заразяване е чрез използването на маски, избягване на хора с видими признаци на заболяване и най-вече релакс- без паника...", каза д-р Валентина Михайлова-Николова, специалист УНГ в една от най-големите лондонски болници.



У нас също вече имаше съмнителни проби за новия вариант "Омикрон". 


"Омикрон е един от вече петте варианта, които предизвикват безпокойство...", обясни за Радио Видин проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН:


"Това е вариантът, който съдържа най-много мутации. Те са повече от 50 и над 30 от тях са локализирани в т.нар. шипче- това са израстъчета върху повърхността на вируса, изградени от т.нар. S-белтък и те не случайно са там, защото точно това е участъкът от вируса, който разпознава входната врата на клетката, свързва се с нея и в крайна сметка я инфектира... Другото, което знаем за този вариант на коронавируса е, че той много бързо се разпространява. Има данни, които показват, че може да се разпространява от 3 до 6 пъти по-бързо, но все още няма сериозни епидемиологични проучвания и резултати... Това, което също знаем е, че рискът хората да бъдат реинфектирани с този вариант е 3 пъти по-голям в сравнение с предишните вълни, предизвикани от вариантите Делта и Бета. Надеждата е, че поставянето на тази бустерна доза ваксина ще ни даде много по-голям шанс да бъдем защитени поне от тежко заболяване. Това са всъщност и съветите, които дават експертите..."


Досега случаите на проява на новия вариант се наблюдават основно у по-млади хора. Началните симптоми са свързани най-вече с отпадналост, схващания и болки в тялото.


По последна информация няма случаи на Омикрон в България, по данни на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ .


Секвенирането на съмнителни проби, пристигащи в НЦЗПБ от лабораториите в страната, обаче продължава.


Подробности по темата и целите интервюта - в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

Ученичка от Враца създаде новото лого на парк "Леденика"

Зорница Каменова е възпитаник на Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" със специалност " Графичен дизайн".  Тази година тя завърши 12-ти клас. Нейна е заслугата Развлекателен парк "Леденика" да има ново лого.    Зори споделя, че рисуването е нейна страст и хоби още от детската градина:  "Посещавала съм кръжоци и извънкласни дейност,..

публикувано на 31.05.24 в 15:56

Запрян Костадинов – "Гирираджа" представя втория си албум "Пробуждането"

Запрян Костадинов - Гирираджа е любител музикант и ценител на качествения звук. Израства с рок музиката от 70, 80 и 90-те години на 20 век. Занимава с музика от 1983 г. като вдъхновение намира в рок и джаз музиката.  През 90-те години участва в няколко различни рок банди. Стиловете са различни – от пънк и ъндърграунд до прогресив рок...

публикувано на 31.05.24 в 13:30

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53