Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца помагат на деца в Козлодуй

Благотворителен базар
Снимка: СУ "Св.Св. Кирил и Методий"-КозлодуйВ редица благотворителни инициативи се включиха възпитаниците на средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Козлодуй, за да зарадват за Коледа свои съученици. С част от парите ще бъдат закупени и подаръци за децата от Дома в Бърдарски Геран и в Защитеното жилище за деца с умствена изостаналост в Монтана.

С традиционен коледен базар, организиран от отговорниците на всички класове, всяка година училището събира средства. Тазгодишната кауза е под наслов "Сбъдната Коледа за съучениците ни", това каза за Радио Видин Бистра Григорова, заместник- директор в училището. :


"Коледният базар, който организира нашето училище, е традиционен, от дълги години го правим. Малко беше по-трудно през последните, заради пандемията, но тази година се получи много добре. Той се организира от Ученическия парламент, от учениците- отговорници на класове. И чрез тях всички класове участват със свои продукти, с изработени картички и така нататък, тоест участва цялата училищна общност, защото се включват и родители, и учители, с това, което могат да направят. Самото обслужване на базара пак е от доброволци ученици, които в следобедните часове стоят на мястото, контактуват с хората, които идват, продават продуктите. Тази година имаме една нова инициатива - обличат се ученици в костюми на анимационни герои - имаме джудженца - снимат се и имаме възможност веднага да изкарваме снимките и по този начин събираме паричките за нашата кауза, която е "Сбъдната Коледа за съучениците ни". По-точно - събраните парички ще се използват, за да се купят дрехи, обувки, каквото е необходимо - събираме и тази информация - за деца от нашето училище, които са в неравностойно положение. Освен всичко друго, имаме и още една традиция - правим кулинарна изложба всяка Коледа - благотворителна. Като за нея се правят коледни сладкиши, бисквити, традиционни такива за празниците и всички с удоволствие си купуват и си хапват от тях".


Благотворителността на децата не свършва дотук.  Базарът не е единствената благотворителна инициатива, която училището реализира предпразнично. Публична изява на тема "Малките в действие-КОЛЕДА" - това е втората реализирана дейност, с която деца, родители и учители успяват да набавят средства за добра кауза. В групата по интереси участват деца от 3,"в" клас "Млади предприемачи". Малчуганите показаха творчески умения, представяйки продукти за Коледната всеобща благотворителност в училището. Посланието на темата е "И ние можем да помогнем и да дарим". Ето какво каза и ръководителката на младите предприемачи Елка Мирчева:


"Децата изработиха различни сувенири, малко родителите ни подпомогнаха с по-големите сувенири като те са участвали в къщи, а предимно те правиха коледни къщички. Тези коледни къщички са по шаблонче, което изрязваха, прегъваха, залепваха и вътре в къщичките поставяхме коледна малка играчка с курабийка или опаковано бонбонче. Сумата ще бъде оползотворена за деца в нужда, които имат някакви нужди от нашето училище... Имаше родители, които се включиха и направиха няколко по-фрапиращи коледни сувенири, които много бързо се продадоха.".


Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09