Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигнаха данъците във Видин

Снимка: Радио Видин

На последното за годината заседание на Общински съвет-Видин беше разгледана и приета актуализацията на бюджета за 2021 година. Общинските съветници гласуваха и повишение на местните данъци и такси.

Кметът на Видин, д-р Цветан Ценков, внесе нови предложения в дневния ред- относно подобряване на План-сметката за извършване на услуги по събиране, транспортиране, третиране на битови отпадъци за поддръжка на чистотата на територията за обществено ползване през 2022 година, предложение относно Наредбата за изменения и допълнения на наредбата на Общински съвет-Видин за определяне и администриране на местните данъци и цени на услугите, както и предложение за промяна на Наредбата на Общинския съвет за определяне на местните данъци. 

Общинският съвет одобри промяна на Наредбата за определяне на размера на местните данъци и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата на Общинския съвет за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, но съветниците гласуваха против предложената План-сметка за 2022 година за извършване от Община Видин на услугите по събирането, транспортирането и третирането на битовите отпадъци и за поддръжка на чистотата в териториите за обществено ползване.  

Предишният кмет на Видин Огнян Ценков внесе предложение за отпадане от дневния ред на точката за актуализацията на бюджета за 2021 година по приходната и разходната част, в това число по функции, групи, дейности, параграфи и подпараграфи. Според него това е в нарушение на правилника на Общинския съвет, тъй не е спазен срокът за изпращането на поканите до общинските съветници за провеждане на заседание.
"Технически и технологически, действително се прави актуализация на бюджета към края на годината, но преди това се дава обща рамка, защото в тази актуализация са включени много други промени в бюджета в сравнение с първоначалния план, които са станали през годината. Те не са станали само в последните пет-шест дни, а впоследствие се прави корекция на тази рамка. Тук не става дума, че ние не желаем да гласуваме. Ние желаем да имаме време да се запознаем с материали и да видим как са разходвани тези средства...",  каза още Огнян Ценков.
Огнян Ценков предложи да отпаднат внесените от настоящия кмет предложения за увеличение на местните данъци и такси за смет и цени на услуги. Исканията му бяха отхвърлени с гласуване. 
Против предложението за актуализация на бюджета се обявиха и общинските съветници Юлиян Петров и Димитър Велков:  
"Редно беше да ни запознаете поне в някакви примерни граници какво се случва. Сега, ако е имало в последния момент изменения-нормално е да има, нормално е да можеха да се докладват по някакъв сбит начин, скъсени. Но трябваше да има някаква груба рамка, която ние да използваме, за да можем да вземем адекватно решение. Не решение на сляпо" -каза Велков. 
Според общинския съветник Юлиян Петров, увеличението на местните данъци и такси е100%.

"Увеличението си е 100%. Тук да ми цитирате 3лв., 4лв., 6лв., 0,18ст. това е най-малкото несериозно. Имам приятели, живеят в "Калето". В момента плащат 316лв., това, което вие искате в момента и вие твърдите за някакви стотинки. Те ще отидат на 600 и кусур лева. Това ли ви е малкото увеличение, необходимото? Защо продължавате да манипулирате?"
В крайна сметка с мнозинство, общинските съветници гласуваха "за" и предложението бе прието. Покачва се цената на данък сгради, превозни средства и административните услуги, с изключение на таксата за смет. 

Запитванията бяха отправени към кмета, но отговор даде зам. кметът по финансово-стопанската дейност, бюджет и икономическо развитие- Цветомира Илиева:
"Включително до вчера вървяха разплащанията през бюджетната система. Вчера дойдоха последните постъпления, които бяха насочени към училищата. Знаете, че за да се направи цялостна актуализация на бюджета, трябва да са готови всичките второстепенни подразделения, които да подадат своите актуализации към Общината и тогава този бюджет е обобщен, и тогава е достоверен. Каквито и цифри да ви бяха дали предварително, нищо нямаше да е актуално и нищо нямаше да е вярно" - уточни Илиева.

Общинските съветници отхвърлиха предложението на Десислава Димитрова да отпадне таксата за издаване на дубликат за платен данък на автомобил и услугата да стане безплатна, но гласуваха приемането на експресна поръчка  за изкарването на документа в рамките на до 3 дни и на цена от 8 лв. Запазва се опцията за обикновена поръчка на стойност 5 лева, която е 7дни.
При първоначален план на бюджета на Общината за 2021 година в размер на 52 714498 лв., актуализираният бюджет е 63 788 478 лв. – разликата е 11 млн. лв. в плюс. Актуализацията бе приета със 17 гласа за, 8 против и 2 въздържали се.
Общинските съветници гласуваха още и продажбата на собствен имот в Кутово, изработването на План за регулацията и застрояването на местността "Алимана", землище на Видин, предложение и изменение на устройствен план за кв. Нов път и стратегия за равенство и приобщаване на ромите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28