Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудна, но успешна година за община Монтана

Снимка: Любо Андреев

Като трудна, тежка, но успешна 2021 година за община Монтана я определи кметът Златко Живков.

"Това е най-силната година от историята на прехода за Монтана, от 1989 година насам. Припомням наколко цифри от година по-рано, когато гледахме проекта за бюджет за 2021 година: направихме уговорката, че стартовата рамка е 59 млн., която е със 7,6 млн. повече, отколкото 2020 година, допълнително 11,3 млн. по 21 проекта, така говорехме, че стартираме със стартова рамка около 70 млн. Гледайки като факти това е една изключително успешна година. Това е първата година, в която повишената събираемост влияе по такъв начин на изпълнението на всичките проекти на Общината. Това, което имаме като местни данъци и такси, досега рекордът ни беше около 9 млн. като събираемост в предходните две години, преди това не надвишаваше 6, 7, 8 млн. Към момента очаквам изпълнение на местните данъци и такси към 10,4 млн., което е с около 1,4 млн. повече, отколкото последната най-силна година в историята на прехода. Таксата за битови отпадъци в сравнение с онази Монтана в началото на века- мръсна, непочистена, тъмна, с изключително малки възможности, вече е трикратно по-висока- от 1,5 млн. надминава 5 млн. Очаквам също изпълнението да е рекордно", обясни кметът на Монтана.

На публични изпълнители са дадени всички длъжници, каза още Живков:

"Всичко в ТОП 50 и 100 на Монтана. Смятаме, че това е коректно. Най-голямото задължение НАП ни предаде от "Огоста" АД, което държавата беше предоставила на търг и има частен изпълнител, който е купил 130-те декара. 150 000 лева беше дългът, който имаше към бюджета на Общината. Към всичките тези ние сме завели дела, без изключение. Това е най-големият дълг от всичките, които сме получили, но аз очаквам около 1,8 млн. недобори, което също е рекорд в историята на Монтана."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 май 2024 година

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование"  в село Арчар  учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.   Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. Министерският съвет одобри..

публикувано на 23.05.24 в 18:10

Пешеходната зона на Враца с приз за най-добър проект, променящ регионите

Пешеходната зона на Враца получи приз за най-добър проект, променящ регионите, съобщиха от общинската управа.  Това е поредното признание за обновия булевард "Никола Войводов", наричан от местните с ласкаво "Пробива".  Преди месеци пешеходната зона беше отличена за модерния облик и в страната. Враца и още 4 града ще представляват България..

публикувано на 23.05.24 в 16:34
В с. Зверино ще облагородят детските площадки

Облагородяват мездренски села по програма ”Малки местни инициативи”

16 проекта по програма „Малки местни инициативи” са подадени в Мездра. Комисия е одобрила 8 проекта на инициативни комитети, на обща стойност 23733.50 лева..  С общински средства  НЧ ”Просвета 1925” Мездра ще изгражда „Зона за култура”, в Моравица ще доизградят открита сцена, Руска Бела, Дърманци и Очин дол кандидатстват за изграждане на зони за..

публикувано на 23.05.24 в 15:59

Ученици създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Ученици от Видин ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници. Те се включват в проекта   "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството".  Проектът е подкрепен от..

публикувано на 23.05.24 в 15:45

Фестивал на детските градини във Видин

Фестивал, в който ще участват възпитаниците на три детски градини, организира Регионалното управление на образованието във Видин. Инициативата е част от националната програма "Хубаво е в детската градина", каза за Радио Видин началникът на просветното управление Веселка Асенова. "Включиха се три детски градини "Детелина",  " Желязко Попниколов" и..

публикувано на 23.05.24 в 15:30

Със спортен празник в Арчар отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители по физкултура в България

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование" в село Арчар учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.  Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. По атрактивен начин, с разноцветни..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Мъж открадна чантата на възрастна жена от Мездра, по-късно я захвърли до дома й

На 22. 05. 2024г., в 20: 30 часа в РУ- Мездра е получен сигнал, че малко по- рано на улица в гр. Мездра, неизвестно лице, използвайки сила е издърпало дамска чанта от ръцете на възрастна жена.  Извършен е оглед на местопрестъплението и са намерени част от вещите, които са били в чантата. Чантата на жената е намерена в близост до дома й. Липси не..

публикувано на 23.05.24 в 11:46