Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца получиха желаните коледни подаръци от "Операция: Плюшено мече"

Партньор за Видин е сдружение "Подкрепа за реализация"

Снимка: Подкрепа за реализация-гр. Видин

467 деца в неравностойно положение от област Видин получиха за Коледа мечтаните подаръци, благодарение на кампания на сдружение "Операция: Плюшено мече". Партньор за Видин е фондация "Подкрепа за реализация".

Това е най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи, деца в риск, с увреждания или от социално слаби семейства в България, казват от неправителствената организация, чиято е инициативата. 

Всички подаръци за област Видин са раздадени в дните преди Коледа каза Моника Петкова от екипа на фондация "Подкрепа за реализация":

Когато раздадем подаръците на децата, се правят снимки, разбира се със закрити лица. В страницата на "Операция: Плюшено мече" вече се качват снимки, на които дарителят може да си познае своя пакет и подарък."

От фондация "Подкрепа за реализация" благодарят на доброволците от "Ротари клуб"- Видин, които са осигурили транспорт, за да могат да бъдат доставени подаръците до населените места.

В община Димово подаръците от кампанията достигнаха до 40 деца- от семейства в затруднение, както и полазващи услугите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция, каза Татяна Тодорова, ръководител на социалната услуга:

"Подаръците са раздавани в Димово до коледната елха пред читалището и до елхата в село Арчар. За четвърта по ред година община Димово е включена в кампанията на сдружение "Операция: Плюшено мече" и наистина сбъднахме мечтите на тези деца. Дарихме усмивки на децата, за което искам да благодаря също така на регионалния отговорник за нашата област, на прекрасната Емилия Йосифова, с която работим вече четири поредни години. също така искам да изкажа нашите благодарности от екипа на социалната услуга на дарителите, които са носители на доброто и сбъднаха не една детска мечта." 

57 деца от социални заведения и семейства в затруднение от община Белоградчик бяха зарадвани от коледната кампания. Подаръците са раздадени в дните преди Коледа, каза Елена Александрова, главен експерт социални дейности към Община Белоградчик:

"18 деца са от социално слаби семейства, 7 са от преходно жилище, 17 от ЦНТСТ за деца без увреждания, 10 деца от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и 10 деца от Дневния център за деца и младежи с увреждания, който за първа година се включва в кампанията. За настанените деца в институции е ясно, определени са предвид това, че са настанени там, докато 18-те деца от социално слаби семейства от община Белоградчик съм ги определила аз като експерт вече години наред в Общината. Включили сме три многодетни семейства. Едното е от села Раяновци с четири деца, които са на възраст от 5 до 18 години, едно семейство, което е с три деца- в първи клас, в пети и в шести клас. Имаме и още едно семейство с три деца. Другите дечица са от семейства с по едно или две деца, но те са от семейства, които изпитват действително затруднения да осигурят желания подарък."

Деца от община Ружинци получиха от фондация "Подкрепа за реализация" подаръците от кампанията на "Операция: Плюшено мече". За това каза Йордан Петков, организатор към читалище "Христо Ботев" в Ружинци:

"Беше организирано за деца от социално слаби семейства и деца инвалиди. Имахме възможност да пътуваме организирано от директора на училището с автобус, с учители. Пътувахме до Видин. Там организацията беше перфектна от страна на Емилия Йосифова. Бяха раздадени подаръците."  

Краят на годината е време за равносметки за това какво постигнахме и какво остава за следващата. За екипа на фондация "Подкрепа за реализация" това беше година с изпитания, заради пандемията и факта, че се наложи да се преминава към работа от дистанция с хората, които ползват социалните услуги към фондацията- Центъра за социална рехабилитация и интеграция и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит", който беше открит през настоящата година. 

На страницата си във фейсбук от фондация "Подкрепа за реализация" се обръщат с благодарност към приятелите и партньорите си: 

"Изтичащата година донесе на всички ни много предизвикателства, но не всички бяха лоши. Когато светът се движеше между крехка стабилност и плаваща несигурност и всички се лутахме в противоречия, ние вярваме, че всеки намери вратата към добротата, казват от фондацията. И вместо обстоятелствата да ни смажат, те ни направиха по-силни и отключиха във всички ни доброта според силите ни. А тя - добротата, отключва още повече доброта, която се предава нататък. Нека това "нататък" продължи и през следващата година, която не знаем какво ще ни донесе, но знаем, че заедно можем да се справим с всичко!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05