Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Стефанов: Да бъдеш българин зад граница е отговорност!

От Видин до Лапландия - какво е да живееш в града на Дядо Коледа

7
Снимка: личен архив Мартин Стефанов

Мартин Стефанов е роден във Видин, но последните 7 години се е установил в северната част на Финландия в градчето на Дядо Коледа в Лапландия - Рованиеми. 

Северното приключение за Мартин започва през 2012 година. Още докато следва "Мениджмънт на туризма", се озовава във Финландия, като разменен студент по "Еразъм“. Влюбва се в мястото, в университета и се връща там за магистърската си програма по "Управление на културния туризъм". По време на следването се нуждае от работа и започва да работи като туристически гид, заради гъвкавите смени, които му позволявали да посещава лекциите в университета.


"Градчето не е голямо, в цялата община са около 60 хиляди души, градът е пръснат на голяма територия и това включва много населени места, които се водят към града, но всъщност са на 40-50 километра. Когато човек пристигне тук и се намира в центъра на града, може да се обходи за 10 минути, изглежда съвсем малко градче. Тук е града на Дядо Коледа и целогодишно има коледна нотка, защото приемната на Дядо Коледа се намира на 7 километра от центъра, туристи идват от цял свят и Дядо Коледа всеки ден е там, и може да бъде посетен. За България с Дядо Коледа си говорехме веднъж, той знаеше няколко думи на български, доста интересна личност, знае по нещо може би на почти всички езици, има висока обща култура, и знае много интересни факти за много държави. Посещавал съм го много пъти и се надявам да ми донесе желания подарък някой ден“, разказва Мартин Стефанов. 

В последните две години Мартин пътува с автомобил до Лапландия, заради усложнената обстановка с полетите, но преди това винаги е летял със самолет, като е сменял три полета- с прикачване от София до различни точки на Европа, до Хелзинки и още един самолет до северната част на Финландия. Около новогодишните празници от България се организират поне един- два чартъра с туристи. Има много начини да се стигне до Лапландия, но нито един не е лесен, директният полет е най- лесен, но пък цените са страшно високи. 

Мартин споделя, че се опитва да бъде добър представител на България. Той смята, че всеки българин, който живее зад граница, има отговорност към националността, която носи и към това как представя себе си и съответно нашата нация. Да бъдеш българин зад граница е отговорност, споделя още той. Обича фотографията и не спира да снима всяко лято, когато е в България, заснема красотите на природата, природните антропогенни забележителности. Заснема също така и филми на английски или на български с английски субтитри, като по този начин се опитва да покаже България, такава, каквато я вижда той. Зимата пък, когато е в Лапландия, снима тамошните зимни красоти, за да ги покаже на останалата част от света. 

За Мартин първия път, когато вижда Северното сияние, е много странно изживяване" 
"За първи път виждам някакъв природен феномен, който не бях виждал преди това и е толкова различен, че изпитах радост, еуфория. За мозъка е трудно да приеме, че посред нощ се появяват едни танцуващи светлини по небето. Първия път, като видях Сиянието, изпитах много голямо вълнение, вече съм виждал Северното сияние стотици пъти, често дори го виждам през прозореца от мястото, където живея. В Лапландия пък разказвам за Белоградчишките скали - едно от природните чудеса на света, и не само, доста хора съм изпратил към България, а и доста хора са ми гостували, когато съм си в България всяко лято, доста чужденци имам предвид. “

За светлите празници Мартин пожела на нашите слушатели всички да имат една по-успешна Нова Година, да се тревожат по-малко и да анализират критично информацията която достига до тях.


*Тук може да последвате Мартин Стефанов в неговия канал в youtube - Martin Stefanov

*Цялото интервю може да чуете в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

"Кармина Бурана" ще зарадва публиката във Враца

Едно от най-обичаните произведения в музикалния свят сценичната кантата за солисти, хор и оркестър от Карл Орф "Кармина Бурана" ще бъде представено тази вечер във Враца . Участие ще вземат изпълнители от България и Румъния, обясни директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов :  "Като цяло интересното е, че е в колаборация с доста колеги от..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27