Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Димитър Маргаритов: Повишване на цените на услугите на мобилни оператори към момента няма да има

Снимка: Радио ВИДИН


Издадени са заповедите, с които се забранява на мобилните оператори да индексират цените на услугите си, съобщиха от Министерството на икономиката. В съобщението е прикачено и решението на Комисията за защита на потребителите, взето преди Коледа, според което е нелоялна практиката да се променят условията по договорите по ред, който не е описан в тях. 

"Причината за забраната за повишаване на цените е, че според нас за тези два мобилни оператора има нелоялна търговска практика.Те имаха намерение да вдигнат цените на своите услуги, като използват инфлационния индекс на НСИ за две години наведнъж, а това е невъзможно да се случи, защото самите оператори са се ограничили за това с текст в договорите, които те сключват с потребителите", коментира пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите за наложената забрана от вчера на телекомите - A 1 и  Telenor да вдигат цените.

"По отношение на третия оператор към днешна дата няма данни за такова намерение, но ние следим ситуацията. В момента няма вдигане на цените на нито един от операторите. Така че към момента няма неравнопоставеност между тях. Всичко се гледа по един и също начин. Нелоялната практика се изразяваше именно в намерението за двойното вдигане с двата инфлационни индекса, което не е позволено. След 1 януари, ако телекомите решат да се възползват от законовата възможност, защото тези клаузи стъпват на един законов текст като възможност за вдигане на цените, тогава би трябвало те да използват инфлационния индекс за 2021 година, а той още не е обявен от НСИ. Така че на този етап това са само предположения. Едно е сигурно, че с предварителното изпълнение на нашите заповеди към момента повишаване на цените няма да има", поясни Маргаритов.

Малко след интервюто на Димитър Маргаритов за БНР, от един от мобилните оператори изпратиха съобщение за медиите. В него се казва, че те са получили заповед от Комисията за защита на потребителите, която обаче не забранява индексацията на цените по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две.

"Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме“, пишат от там и допълват, че тази възможност е залегнала в договорните отношения на мобилния оператор от много години и никога досега тя не е била използвана.

В съобщението на А1 се казва още, че сериозният политически отпор, който срещат, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите.

БНР подкасти:

Вижте още

Най-доброто домашно вино търсят във видинското Ново село

Кой има най-доброто домашно вино във видинското Ново село?  Това ще отсъди дегустационна комисия, в която ще участва дългогодишният директор на "Новоселска гъмза" АД инж.  Георги Гидов .  Инициативата на местните лозари и винопроизводители "Вечер на младото вино" или "божоле" отново бе възобновена след двете години на КОВИД-епидемия...

обновено на 26.11.22 в 07:46

Липсват противогрипни ваксини в аптеките във Видин

За липсата на противогрипни ваксини в аптеките във Видин сигнализира слушател. Според Димитър Тодоров недостиг има и при личните лекари. "Тръгвам по аптеките. В нито една аптека във Видин няма противогрипна ваксина. Казват, че отдавна нямат и няма въобще да имат. От Министерството на здравеопазването твърдят, че до 15 декември са..

публикувано на 25.11.22 в 16:29

"Северняци" посвещават концерт на Генчо Генчев

Концерт-портрет "С музиката на Генчо Генчев" ще представи Фолклорна студия "Северняци" днес, 25 ноември, във Видин. Музикалното събитие е посветено на 80 години от рождението на дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". За да си спомнят за него и неговото творчество, с видеоизпълнения и на живо в концерта ще..

публикувано на 25.11.22 в 15:45

Ара и любовта ѝ към бананите

В "97 лапи и 1 опашка" ни гостува Ара . Тя е от по-рядко срещаните лабрадори , защото цветът на козината ѝ е черен. Април месец Ара ще навърши 3 години. Тя е много добро и послушно куче, типично за нейната порода, казва стопанинът ѝ Пламен Йорданов от Видин: "Ара е прекрасно животно! Всички, които имат лабрадори, знаят, че с много..

публикувано на 25.11.22 в 15:30

Черен петък е, харчете разумно

Черен петък или Black Friday , в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността , който е възприет за начало на коледния пазар. Черният петък често се смята за най-натоварения ден за пазаруване в годината и отбелязва началото на коледния пазарен сезон. Тази година той е на 25 ноември. Интересът на видинчани по време..

публикувано на 25.11.22 в 15:30

Конкурс за коледна приказка обявиха във Видин

Общинският съвет по наркотични вещества във Видин и Превантивно-информационният център към него обявиха конкурс за детско творчество "Коледна приказка". Конкурсът е за деца на възраст между 10 и 14 години, а максималният обем на приказката- до три печатни страници, каза председателят на съвета Веселка Димитрова: "Очакванията са да видим..

публикувано на 25.11.22 в 15:28

Всяка четвърта жена у нас е жертва на насилие от страна на партньора си

Изследване на Агенцията на Европейския съюз за основни права сочи, че 23 % от жените в България са жертва на сексуално или физическо насилие от страна на партньорите си, съобщи психологът от фондация "Асоциация Анимус" Ани Торозова: "Статистиката на фондация "Асоциация Анимус" за тази година от друга страна сочи, че към..

публикувано на 25.11.22 в 14:54