Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Маргаритов: Повишване на цените на услугите на мобилни оператори към момента няма да има

Снимка: Радио ВИДИН


Издадени са заповедите, с които се забранява на мобилните оператори да индексират цените на услугите си, съобщиха от Министерството на икономиката. В съобщението е прикачено и решението на Комисията за защита на потребителите, взето преди Коледа, според което е нелоялна практиката да се променят условията по договорите по ред, който не е описан в тях. 

"Причината за забраната за повишаване на цените е, че според нас за тези два мобилни оператора има нелоялна търговска практика.Те имаха намерение да вдигнат цените на своите услуги, като използват инфлационния индекс на НСИ за две години наведнъж, а това е невъзможно да се случи, защото самите оператори са се ограничили за това с текст в договорите, които те сключват с потребителите", коментира пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите за наложената забрана от вчера на телекомите - A 1 и  Telenor да вдигат цените.

"По отношение на третия оператор към днешна дата няма данни за такова намерение, но ние следим ситуацията. В момента няма вдигане на цените на нито един от операторите. Така че към момента няма неравнопоставеност между тях. Всичко се гледа по един и също начин. Нелоялната практика се изразяваше именно в намерението за двойното вдигане с двата инфлационни индекса, което не е позволено. След 1 януари, ако телекомите решат да се възползват от законовата възможност, защото тези клаузи стъпват на един законов текст като възможност за вдигане на цените, тогава би трябвало те да използват инфлационния индекс за 2021 година, а той още не е обявен от НСИ. Така че на този етап това са само предположения. Едно е сигурно, че с предварителното изпълнение на нашите заповеди към момента повишаване на цените няма да има", поясни Маргаритов.

Малко след интервюто на Димитър Маргаритов за БНР, от един от мобилните оператори изпратиха съобщение за медиите. В него се казва, че те са получили заповед от Комисията за защита на потребителите, която обаче не забранява индексацията на цените по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две.

"Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме“, пишат от там и допълват, че тази възможност е залегнала в договорните отношения на мобилния оператор от много години и никога досега тя не е била използвана.

В съобщението на А1 се казва още, че сериозният политически отпор, който срещат, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите.

БНР подкасти:

Вижте още

Величието на човешкия живот започва оттам, откъдето започва вярата във вечността

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога и пратения от Тебе Иисуса Христа" (Йоан. 17:3). "Седмата неделя след Пасха Църквата е посветила на  борбите против арианството..

публикувано на 28.05.23 в 08:00

Националната кампания "Зелено четене" идва във Видин

Национална кампания обединява български автори, издателства и любители на книгите в инициативата "Зелено четене". Тя ще се проведе в 8 града в България, сред които и Видин и преминава под мотото "Книгите сами ни намират".  Любими български автори лично ще дарят свои книги, а ученици от местните гимназии ще се включат доброволно в..

обновено на 27.05.23 в 08:10

Отборът на Видин е първи на международен турнир за хора със затруднения

В сръбския град Зайчар се проведе поредното издание на международния турнир за хора с физически или интелектуални затруднения. Състезанията се провеждат от 2013 година. Партньори в организацията на събитието са фондация "Подкрепа за реализация"- Видин, Червеният кръст в Зайчар и клубове от Сърбия.  До сега домакинството на състезанието си..

публикувано на 26.05.23 в 17:30

Приключението "Сахара" на Клайв Къслър

Романът "Сахара" на американския хитов писател Клайв Къслър започва повече от драматично. По време на Американската гражданска война тежко бронираният параход "Тексас" – една от бойните надежди на Конфедерацията – прави последен отчаян опит да избяга от войната, за да спаси архива на Конфедерацията. На борда му е и един особено важен затворник –..

публикувано на 26.05.23 в 17:15

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки , които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от историята на Видин...

публикувано на 26.05.23 в 16:38

Марли и любовта му към Дунав

В рубриката "97 лапи и една опашка" ни гостува джак ръсел териерът  Марли . Той  е много послушен, което е странно за неговата порода, тъй като тези кучета се славят с това, че са своенравни. Неговият стопанин, Милчо Иванов , казва, че идването на Марли в живота му е съдба.  "Един мой много добър приятел, още преди много години, си взе..

публикувано на 26.05.23 в 15:15

"Змей побратим" от Симона Панова излиза на пазара

"Змей побратим" е заглавието на втората част на фентъзи романа  "Змей закрилник" на Симона Панова от Видин. Историята около легендата за крепостта "Баба Вида" е трилогия, разказва авторката. "Понеже още в първата част имаме три основни змейове, които са герои. Първата част се казва "Змей закрилник", свързана с Пламен, съответно,..

публикувано на 26.05.23 в 15:00