Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преподавател: Логиката вече е бич за децата

Снимка: EPA/BGNES

Днес,14 януари, отбелязваме Световния ден на логиката, обявен за такъв от ЮНЕСКО на 13 ноември 2019 г. Той е включен и в календара на Международните дни на организацията. През тази година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82 научни форума в 40 страни, а през тази година участие са заявили 50 държави.

Защо обаче логиката, въпреки цялата си полезност, не се преподава в училищата и постепенно се намалява в университетите? Според преподавателя по философия във видинската Професионална гимназия "Проф. Д-р Асен Златаров"- Георги Кидиков, логиката е доста претенциозна наука и е само част от липсващите основи на образованието в новите учебни програми.

"Тъй като много неща изкарахме от учебното съдържание с идеята да го направим по-олекотено и по-достъпно за децата, а всъщност аз не съм убеден, че това се получи. Изчезнаха множествата, а множества се учеха на теория в съвсем най-елементарния ред още в началното училище. И в един момент, сега, когато трябва да се преподава логика, тя е бич за децата. Просто е бич" - каза Георги Кидиков.

Логиката без съмнение е една от най-прогресивните хуманитарни науки от втората половина на 20 век. Това е развита научна дисциплина с десетки направления. Има различни логики -класическа, диалектическа, математическа, некласическа... Всяка от тях има свой предмет и сфера на приложение, но всички те се основават на класическата логика, основана от Аристотел. За какво ни е логиката ли? И какво представлява? На първо място, запознаването с нея ни учи да мислим точно и ясно да изразяваме мислите си. Тя допринася за формирането на съгласувана и ясна реч. Логиката насърчава способността да обосновете идеите и решенията си и да убедите другите хора. Ако сте в състояние да обосновете мисълта си, решението на определен въпрос, тогава вашата реч ще бъде не само ясна, но и убедителна. Каквото и занятие да правите, то често е необходимо условие за неговия успех. И все пак, най-важното, логиката развива навика да се мисли. И в един миг, когато „мисленето“ става навик и логиката започва да доставя удоволствие. Всичко това обаче за децата днес е трудно, каза още преподавателят по философия Георги Кидиков.

"Съвременните деца не искат да отговарят на въпроси със свободни отговори, защото там трябва да се мотивира отговора. Те предпочитат да отговарят на въпроси с ограждане. Като пуснем тестовете и основно се ограждат въпроси, те играят на тото. Те не влагат мисъл. И когато им пусна тест от този тип и гледам, че на втората, третата минута, той е приключил. За три минути не можеш да прочетеш въпросите, камо ли да помислиш, да избереш правилното и да отговориш. Логиката не може да го изтърпи това нещо. Тя няма да приеме такъв отговор" - добави още преподавателят по философия.

Логиката е една от най-важните теми. А може би и най-важната. Тя е изненадващо компактна дисциплина. Логиката би помогнала на по-младото поколение да избягва срама и грешките в действията си, би ги научила да се отнасят правилно към проявите на живота, да вземат правилни решения. Не бива да забравяме, че логиката, като наука за правилното мислене, не е предназначена да посочи мястото, където човек би могъл да намери истина, тя само ни показва в каква посока и по какъв начин трябва да се търси. А дали ще съумеем да я намерим, това е друг въпрос. 

*Целия материал може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15

Видинска улица чака за ремонт близо 40 години

Близо 40 години се бави ремонтът на улица "Константин и Фружин" в квартал "Акджамия" във Видин . За това сигнализираха живущи на малката уличка, край която се издигат красиви многофамилни къщи, с малки кокетни дворчета. За последно асфалт пред тях бил положен преди 38 години. Скоро след това обаче той бил разкопан, за да бъде изградена..

публикувано на 07.06.23 в 14:04

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист   и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове...

публикувано на 07.06.23 в 12:00
Лятно кино под звездите беше включено и в миналогодишното издание на панаира

Готвят 106-ото издание на панаира в Кула

В Кула се готвят за традиционния панаир, който ще  се проведе от 14 до 20 август.  Тази година е неговото 106 издание.  Множество изненади за Кулския панаир предлагат от сдружение „ Северозапазване". В програмата, която подготвят, са включени  концерти, огнен спектакъл на историческа тематика и лятно кино. Предложението е внесено в общинската..

публикувано на 07.06.23 в 11:04

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Проявата е днес, 7 юни. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки , които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от..

публикувано на 07.06.23 в 09:30