Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската баницата е сред най-вкусните ястия в света

Снимка: Радио Видин



За закуска, обяд или вечеря, надали има някой българин, който да не обича баница. Може Може би и заради това любимият на всички специалитет се нарежда в класацията на кулинарната енциклопедия TasteAtlas за най-вкусни такива в световен мащаб. 

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. 

В същата тази класация, над аржентинската емпанада, дори над турската баклава, се нарежда тя- нейно величество БАНИЦАТА със сирене и яйца.

Оказа се обаче, че традиционната българска баница не е съвсем българска, каза за радио Видин етноботаникът Десислава Димитрова:

"Бих казала, че не сме ние, които сме я открили, защото баницата не е наше уникално ястие. Идеята за тестени кори и плънка между тях я има от Близкия Изток, та до края на Балканския полуостров на Запад. Аз бих казала, че това е наша храна по-скоро регионална, не толкова национална, защото баницата има много разновидности. Баницата никъде другаде не се нарича по този начин, но това не я прави наша. Тя е популяризирана в България, но все пак трябва да сме коректни към другите майстори на точени печива. Храната е преди всичко за това- чрез нея да търсим връзки със своите съседи, по-близки, по-далечни и така да разберем, че в крайна сметка не сме нито уникални, нито различни чак толкова много" - каза Десислава Димитрова.

Тя е родом от Видин и до завършване на гимназия тя живее тук, но много от детските й години преминават в Монтана, при нейната баба, която по думите й е била майстор на баниците. 

"Много силно свързвам баницата с детството си, защото като малка живеех при баба ми в Монтана, която беше голямата майсторка на тези обги. В момента, в който усетя аромата на печени кори и изобщо тази баница, това е моят вкус за детството. Едната ми баба, тази от Монтана, идва от планинските села в Стара планина, а пък другата ми баба беше от Златия, което е плодородната земя по Дунава. Аз от баба ми от Монтана знаех разни такива баници с лапад, с лобода, с такива зелени неща, а пък бабата от Златия ми казваше, че баницата е с яйца и сирене. Дори ето, в един Северозапад, който е общ като ъгъл на България има различни възприятия. Баницата може да се разглежда и като характеристика за статус, т.е. ние от равното можем да си позволим баницата да е богата, да е с яйца и сирене, а онези хора, които са живели по-трудно в планинските райони, те пък са ползвали това, което са можели да използват за баница" -обясни още етноботаникът.

Няма спор, че съвсем заслужено баницата се намира в тази класация и то сред какви ли не други вкусотии от цял свят. Интересното е, че освен българската баница, в класацията влизат и други наши храни, че дори и напитки. Филето "Елена" се нарежда на второ място на най-добрите местни продукти, а родният Мавруд е на почетното трето място на най-добрите вина. 


*Целият материал по темата може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30