Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската баницата е сред най-вкусните ястия в света

Снимка: Радио Видин



За закуска, обяд или вечеря, надали има някой българин, който да не обича баница. Може Може би и заради това любимият на всички специалитет се нарежда в класацията на кулинарната енциклопедия TasteAtlas за най-вкусни такива в световен мащаб. 

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. 

В същата тази класация, над аржентинската емпанада, дори над турската баклава, се нарежда тя- нейно величество БАНИЦАТА със сирене и яйца.

Оказа се обаче, че традиционната българска баница не е съвсем българска, каза за радио Видин етноботаникът Десислава Димитрова:

"Бих казала, че не сме ние, които сме я открили, защото баницата не е наше уникално ястие. Идеята за тестени кори и плънка между тях я има от Близкия Изток, та до края на Балканския полуостров на Запад. Аз бих казала, че това е наша храна по-скоро регионална, не толкова национална, защото баницата има много разновидности. Баницата никъде другаде не се нарича по този начин, но това не я прави наша. Тя е популяризирана в България, но все пак трябва да сме коректни към другите майстори на точени печива. Храната е преди всичко за това- чрез нея да търсим връзки със своите съседи, по-близки, по-далечни и така да разберем, че в крайна сметка не сме нито уникални, нито различни чак толкова много" - каза Десислава Димитрова.

Тя е родом от Видин и до завършване на гимназия тя живее тук, но много от детските й години преминават в Монтана, при нейната баба, която по думите й е била майстор на баниците. 

"Много силно свързвам баницата с детството си, защото като малка живеех при баба ми в Монтана, която беше голямата майсторка на тези обги. В момента, в който усетя аромата на печени кори и изобщо тази баница, това е моят вкус за детството. Едната ми баба, тази от Монтана, идва от планинските села в Стара планина, а пък другата ми баба беше от Златия, което е плодородната земя по Дунава. Аз от баба ми от Монтана знаех разни такива баници с лапад, с лобода, с такива зелени неща, а пък бабата от Златия ми казваше, че баницата е с яйца и сирене. Дори ето, в един Северозапад, който е общ като ъгъл на България има различни възприятия. Баницата може да се разглежда и като характеристика за статус, т.е. ние от равното можем да си позволим баницата да е богата, да е с яйца и сирене, а онези хора, които са живели по-трудно в планинските райони, те пък са ползвали това, което са можели да използват за баница" -обясни още етноботаникът.

Няма спор, че съвсем заслужено баницата се намира в тази класация и то сред какви ли не други вкусотии от цял свят. Интересното е, че освен българската баница, в класацията влизат и други наши храни, че дори и напитки. Филето "Елена" се нарежда на второ място на най-добрите местни продукти, а родният Мавруд е на почетното трето място на най-добрите вина. 


*Целият материал по темата може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сароян ни води на приключение с Уесли Джаксън

Кърт Вонегът го нарича „първият и все още най-велик американски минималист“ . Печели Оскар за сценарий на филм по собствения си роман „Човешка комедия“. За пиесата „Времето на нашия живот“ през 1940 г. е удостоен с награда „Пулицър“, която отказва да приеме с думите „Никой не може да ме купи!“ . Войната с критиците, която води цял живот, му..

публикувано на 21.02.25 в 17:05
Петър и Яна Черневи. Снимка: Личен архив на Дора Чернева

Спомен за Петър Чернев и неговото творчество

Днес в "Минутите не редактора" ще ви разкажем за един български изпълнител и композитор, който се ражда през 1943 година във Видин, и макар че скоро след това семейството му се мести, Видин остава в неговото сърце до края на живота му. Рубриката този петък е разказ за популярния през 70-те и 80-те години певец Петър Чернев и един от вечните му..

обновено на 21.02.25 в 17:00

Кукленият театър във Видин представя премиерата на "Котаракът в чизми"

"Котаракът в чизми"  е народна приказка, пресъздадена от Шарл Перо, която се намира и в първото издание на сборника на братя Грим: "Детски и домашни приказки". В нея се разказва за котарак, който може да говори и напътства своя господар. Той е хитър, амбициозен, умен, великодушен, верен приятел, ловък, смел, находчив,..

публикувано на 21.02.25 в 16:10

Ученици от Враца са сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител"

Фондация "Благотворител " насърчава доброволчески инициативи сред младите хора с конкурса "Млад Благотворител" , който се проведе за осма поредна година. В началото на февруари бяха обявени финалистите в тазгодишното издание. Те ще получат финансова подкрепа за реализирането на своите предложения. Сред отличените е и проектът на..

публикувано на 21.02.25 в 15:20

Алекс и зайците...

Отново ще ви срещнем с Алекс от Видин . При предишната ни среща през 2023 година той ни разказа за кокошките Сонка и Юлия и петела Соник.  Сега отново се е върнал към отглеждането на зайци . Негово старо хоби. Всъщност той не може да си представи да живее без домашен любимец, та бил той и малко странен. Колкото до Соник, Сонка и..

публикувано на 21.02.25 в 14:00
Симона Панова

Симона Панова: Когато да си екскурзовод е повече от работа

Днес ви представяме една вдъхновяваща личност от Видин - Симона Панова , автор на фентъзи романите "Змей Закрилник", "Змей Побратим" и "Змей Омайник". Но освен че създава магични светове на страниците на книгите си, Симона е и невероятен разказвач на истински истории, свързани с богатото историческо наследство на старопрестолния Видин и..

публикувано на 21.02.25 в 13:00

Монтанска художничка подрежда изложба "Цветът в мен"

"Цветът в мен" се нарича изложбата на монтанската художничка Таня Василева. Това е нейната първа самостоятелна експозиция в град Монтана, в която тя представя 24 свои платна на различни теми и с различни техники. Авторката разказа как се появява идеята за  изложбата: "Поканиха ме от библиотеката да направя изложба... Замислих се и си казах, че..

публикувано на 21.02.25 в 11:05