Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от Регионалните управления на образованието във Враца и Монтана в помощ на млади учители

Момент от обучение по програма NEST
Снимка: Заедно в час

 




"NEST"  се нарича новият проект, който  стартира фондация "Заедно в час", той  е насочен към  експерти от Регионалните управления на образованието в Северозапада и за млади учители. Идеята е експертите, преминали обучение, да бъдат обучители на свои колеги-експерти, а те от своя страна да станат "подкрепящи" работата на новите учители в образователната система.


Реално проектът е започнал от есента на 2021 година и в него се включват експерти от всички РУО - 14 РУО влизат в ролята обучители и 14 РУО в ролята на наблюдаваща, контролна група. Идеята е да се подпомагат начинаещите учители и те да останат  в системата, защото данните показват, че близо 60% от начинаещите учители в рамките на две години напускат училище... А пък 75% от тях се очаква да напуснат системата до  пет години...

РУО Враца е единственото РУО, което участва в предходен проект на "Заедно в час", проект "Компетентности" за учители и за директори, и втори модул за експерти в РУО - Враца. След успешното обучение днес  четирима експерти имат ролята на обучители в проекта, за ролята им като обучители на колеги-експерти от други РУО, разговаряме със Соня Дамянова, експерт по български език и литература:


"...Ние даваме някакви модели за работа с младите учители, след това експертите, които обучаваме след първото обучение, те трябва да си изберат трима от младите учители, с които да работят и да приложат тези стратегии, които сме им показали... Това е интересно в подхода на "Заедно в час", че техните обучения не са просто обучения и  после осъществяват непрекъсната подкрепа... Колегите споделяха с какви проблеми са се сблъсквали... Думата "обучение" не е подходяща, това не са лекции, а се разчита основно на преживяване... Работи се по отделни проблеми в групите... Изключително полезното за нас беше, че видяхме на живо как трябва да се случва учебният процес и в училище и сега всеки от нас се опитва да покаже на учителите как да работят с учениците - непрекъснато да ги ангажират...


ПрограмаГергана Василева, старши експерт по организация на средното образование в РУО Враца също е обучител в проекта, тя е впечатлена от новите и гъвкави методи на преподаване и ги споделя:

"Най-важното  е да имаме по-нов поглед върху това, което може да бъде дадено на учениците като се изхожда от техните конкретни потребности, тоест учителят да бъде по-гъвкав към средата, да вижда нещата извън традиционния си поглед...Най-важното за младите учители е да получават подкрепа както от РУО, така и от директори на училища..."

Кристина Боянова е експерт по чужд език и по майчин език в РУО - Монтана, тя също е включена  в програма  "NEST" като обучител и към нея са прикрепени трима млади учители:

"Може да се каже, че ние сме и обучаеми и обучители... В случая тези, които се обучават са и учителите. При мен това беше основният мотиватор, за да може и те да получат необходимата помощ в началото на тяхната кариера... Младите учители могат да бъдат задържани в системата с адекватна и навременна помощ, тя трябва да е съвместно и от РУО и от училището... Програмата е навременна, много на място и много полезна."


Повече може да чуете в трите интервюта като прикачени звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00