Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учител получи портрет на Екзарх Антим от Видинска митрополия

Снимка: Радио ВИДИН
Портрет на Екзарх Антим l получи като награда Малин Маринов, учител в Грамада. Признанието е за есе, написано по повод 150 години от учредяването на Блгарската екзархия и оглавяването й от Екзарх Антим l. В есето са включени важни моменти от работата на дейците по църковната независимост, уточни преподавателят по английски език Малин Маринов:

"Да се припомни, че тяхната саможертва и рискът, който са поемали в своята дейност, е довел до едно тържество на българската идея за утвърждаване на православието, българщината. За духовността, за нашия край, за нашия регион най-светъл пример това е Екзарх Антим l."

Видинският митрополит Даниил изрази своята благодарност за творческия труд на учителя:

"Тези ценности, които са били основоположни принципи в живота на тези велики люде, конкретно Екзарх Антим l. Днешното поколение, обществеността като че ли малко се отчуждава от тази духовност, която са имали нашите предци. Защото един малък момент, в който обръщате и вие внимание във вашето есе, е за жертвоготовността на Екзарх Антим l. Благодарим за вашият труд, това, което сте вложил във вашето есе."

Наградата се връчва по инициатива на фотографа Богомил Петров във връзка с Деня на видинската екология. С грамота за екоизява бе отличен и кметът на село Цар Симеоново Ивайло Томов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рекорден брой колоездачи се включиха във Велообиколката на Северозапада

Над 50 000 км общо навъртяха участниците в четвъртото издание на  шосейния колоездачен поход  Велообиколка на Северозапада . О коло 550 начинаещи и професионални колоездачи от девет държави се включиха във велопохода .  Участниците в събитието преминаха край някои от основните забележителности на района, сред които Белоградчишките скали,..

публикувано на 27.05.24 в 11:20

Изгоряха два контейнера за смет във Видин

Два пластмасови контейнера за смет  на улиците "Бдин" и "Шейново" във Видин са били унищожени в резултат на небрежност при боравене с открит огън, съобщават от полицията в областния град. Сигналите постъпили на тази сутрин, съответно в 3:50 и 4:03 часа. Дежурен екип на Пожарната служба във Видин е потушил пламъците.  В 4:08 е постъпил сигнал и..

публикувано на 27.05.24 в 10:15

Задържаха хартия за цигари на Оряхово

Митническите служители са задържали 240 бобини с ленти коркофан, в района на Ферибот Оряхово, съобшават от Агенция "Митници". Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на ГДБОП, ГД "Гранична полиция", Агенция "Митници" и НАП, с цел противодействие на контрабандата. Случаят е от  21 май, но съобщението за него е оповестено..

публикувано на 27.05.24 в 10:00

БГ музика за тромпети ще звучи във Враца

XXXVIII-то издание на "Международен младежки форум" в Симфониета-Враца продължава с популярни български музиканти и композитори в новия атрактивен проект "БГ Музика за тромпети".  На 28 май от 19.00ч. във Враца ще имаме възможността да чуем изключителни солисти, тромпетистите - Михаил Йосифов, Стоян Стоянов, Петър Македонски, Алин Будка, заедно със..

публикувано на 27.05.24 в 09:52
Походна колона по трасето от Козлодуй до Околчица

Враца се превръща в родолюбива столица от днес

Днес Враца ще се превърне в родолюбивата столица на България, напомниха от общинската управа.  Официалното откриване на „Ботеви дни 2024" е от 10:00 часа на централния площад, където ще бъдат изпратени участниците в похода "От Козлодуй до Околчица". По-късно през деня откритата сцена на централния площад ще посрещне титаничните музиканти и любимци на..

публикувано на 27.05.24 в 07:31
Бюро по труда Враца

Намалява безработицата във Врачанско

Безработните във Враца и Криводол са намалели с 0.09 на сто през април в сравнение с хората без препитание за март.  Равнището на безработните в двете общини е 6.23%. За града под Околчица и околните села нивото е 4.27 процента, а за Криводолско 22.64 процента. За област Враца нивото е 10.98 на сто, като в сравнение с данните за март има понижение –..

публикувано на 27.05.24 в 07:29

Започват Ботевите дни

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни, посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четат му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други като..

публикувано на 27.05.24 в 07:19