Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът ще е в затвореното училище

В Уровене откриват старчески дом

Снимка: Радио ВИДИН




Старчески дом искат да открият в село Уровене, община Криводол. За целта ще се използва сградата на затвореното преди повече от 40 години училище. 

Процесът е стартиран. Готови са документите, с които статутът на училището е променен. Сградата е готова да заработи като старчески дом. Тя е ремонтирана преди 12 години с пари от държавата. Предвидено е в Дома да се настанят над 30 пенсионери.

"Нашето желание, нашата цел е това да се случи, защото както и вие сте запознати, започнато е преди 2007-ма година, ремонта тогава са направили на тази сграда. Не беше завършено, което ние сега завършихме... Въпроса е вече в каква насока ще се върви, за да може се осъществи това нещо. Също така мога да кажа, че в нашата община няма такива домове, знаете нашите общини са със застаряващо население, имаме нужда. Не че този дом ще поеме всички нуждаещи се, но пак ще бъде първи стъпки в тая насока и за това нашето желание, пак казвам, да може да се случи колкото се може по-скоро да се завърши тая дейност... В зависимост какъв дом ще бъде, дали за хора с деменция, дали за възрастни хора, според това ще се определят местата" каза кметът на община Криводол Христо Доков.

Идеята да има такъв дом е доста отдавна. Предшественикът на Христо Доков, Петър Данчев така и не успя да реализира този проект, за който преди имаше отпуснати средства от държавата. 

"Не е тайна, можеше да се случи много по-рано това, но радваме се, че предприехме някакви действия и се надяваме да стигнем, пак казвам, до крайния резултат, хората да могат да използват тоя дом... Подържахме я през годините откакто започнахме мандата 2019 година, правихме ремонт на покрива, правихме ремонт вътре на някои от помещенията, защото след като не се обитава, знаете какво се случва с всяка една сграда, с всеки един дом, това е като нашите домове по същия начин, затова трябва поддръжка за всяко едно помещение", допълни кметът на община Криводол.  

Отварянето на старчески дом в селото ще разкрие работни места, ще вдъхне и нов живот на селото, каза кметският наместник на село Уровене Петрана Петкова:

"Реставрираха я, направиха я с всичко почти на 70 % вътре ...с ламинати, с изолация отвън, с аварийно стълбище- всички изисквания, които се искат за това нещо.. Това ще е плюс за селото. Дворното място е много голямо, оградено е с хубава ограда... Има си вода, ток, всичко си има, парно сложено, изпробвано. Иначе сградата ни е много хубава на центъра е. Стаите са боядисани, имат ламинат, ПВЦ дограма..." 

Предстои да бъде обявен търг за отдаване на старческия дом. 

Снимката е илюстративна


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24