Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветомир Петров: Да си зъболекар е удовлетворяващо

Снимка: д-р Цветомир Петров, личен архив


Зъболекарската професия е трудна и отговорна, но когато помогнеш на човек, изпитваш истинско удовлетворение. Това каза по повод Международния ден на стоматолога - 9 февруари, д-р Цветомир Петров, който е един от младите лекари по дентална медицина в Лом. Той обясни, че в основата на доверието между лекар и пациент е вниманието:

"Трябва да си много внимателен. Аз съм много внимателен. Това е най- силната ми черта. Да ги разбираш, да се поставяш на тяхно място, защото те идват с проблем, с болка. Аз също съм имал проблеми със зъбите. Знам всяко едно нещо как се усеща и го обяснявам на пациента. Обяснявам абсолютно всичко на пациента. Хората се успокояват и ми имат доверие. Като видят, че не съм ги излъгал, след това ми имат още повече доверие и работим спокойно."

Пандемията от коронавирус предизвиква отлив на пациенти от зъболекарските кабинети, но първоначалният страх вече е преодолян и хората отново търсят своите зъболекари, обясни стоматологът. По думите му, в последните години българинът обръща все повече внимание на оралното си здраве и денталният му статус се подобрява:

"Подобрява се от гледна точка на това, че хората ходят при по- малки проблеми при зъболекар, т.е. като се появи първият проблем и ходят. Има хора, които чакат да се подуят и тогава ходят. Това си е до човека, но като цяло, повече хора ходят по рано, т.е. когато трябва да отидат на зъболекар, а не чакат да стане лошо."

Профилактичните посещения при зъболекар са изключително важни, за да бъдат открити и лекувани навреме проблемите. Това е съветът е на младия зъболекар от Лом:

"При най-малкия проблем да се ходи при зъболекар. Дори да няма проблем, да се ходи профилактично веднъж или два пъти в годината, защото много от кариесите се получават между зъбите и дори за мен е много трудно да ги диагностицирам, ако няма рентгенова снимка."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 13 юни 2024 слушаме мексиканския композитор Карлос Чавес

На днешния 13 юни се навършват 125 г. от рождението на мексиканския пианист, композитор, диригент, преподавател и обществен деец Карлос Чавес. Бил е директор на Националната музикална консерватория и генерален директор на Националния институт за изящни изкуства. Основава Националния мексикански симфоничен оркестър. Произведенията му са пропити от..

публикувано на 13.06.24 в 09:00

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11

"Любов на хоризонта" във Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин . Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани , които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 15:07

"Къртичини" изненадват пешеходците по ремонтирания тротоар на бул. "Панония" във Видин

Месец и половина след като ремонтираното платно на бул. "Панония" официално бе отворено за движение, видинчани сигнализираха за нередности по прилежащия към него тротоар. В близост до кръговото кръстовище с улица "Гео Милев", асфалтовата настилка е деформирана и се забелязват наподобяващи къртичини образувания. Ето как граждани коментираха..

публикувано на 12.06.24 в 14:20