Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Успешна 2021 година отчете библиотеката в Монтана

Снимка: РБ "Гео Милев"

Повишен интерес към българската литература и повече онлайн събития отчита Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана за 2021 година. В условията на динамично променящите се противоепидемични мерки, библиотеката е продължила да осъществява своята мисия за насърчаване на четенето, за поддържане на интереса към книгата и литературата и превръщане на библиотеката в пространство за културни прояви, социални и творчески контакти, каза за радио Видин Веселина Младенова, ПР на институцията:


"Въпреки ограниченията, свързани с пандемията и изискването за зелен сертификат при посещение при библиотеката, новорегистрираните читатели са 1984, посещенията в отделите на библиотеката са 13 134, а раздадените библиотечни документи - 49 788 тома. Тенденцията продължава към нарастване броя на потребителите ни в социалните мрежи - във фейсбук страницата на библиотеката, канала ни в YouTube и Instagram, където ежедневно публикуваме новини, представят се новопостъпили книги, списъци с най-четени автори за месеца, публикации за годишнини на писатели, видеоклипове и други, с което успяваме да запазим и разширим контактите си с потребителите."


Читателите на Детски отдел, през 2021 г., най-често са заемали автори и произведения, които се изучават в училище или са част от препоръчителната литература. Това са Й. Йовков, Елин Пелин и Български народни приказки. От чуждестранната литература на траен интерес се радва "Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини, "Барбароните" на Анет Тизон и "Хари Потър и философският камък" на Дж. К. Роулинг.


Български класици оглавяват класацията и при по-възрастните читатели.Начело са Димитър Димов и Димитър Талев, следвани от Георги Господинов, Камелия Кучер, Мария Лалева и Георги Бърдаров. Не стихва интересът към книгите на Даниел Стийл, Нора Робъртс и Никълъс Спаркс. 


През годината е създаден Интерактивен образователен център, оборудван с интерактивна дъска, проектор и 12 таблета. С внедряването на съвременни информационни и комуникационни технологии, проведените онлайн образователни и културни дейности са достигнали до 4855 потребители, което е с 2716 повече от предходната година.


През годината е започнало и модернизиране на интериора на Детски отдел, отделите "Изкуство", "Краезнание" и "Комплектуване, обработка и каталози". Ценна и полезна придобивка за читателите и служителите на библиотеката е машината за дезинфекция на книги. Осъвременени са  техническите средства и интериора на отделите.


"През 2021 г. значително се увеличи броя и качеството на дистанционните  образователни и културни инициативи. Детският отдел на библиотеката, чрез платформата ZOOM, проведе 74 разнообразни образователни форми за стимулиране на четенето, които достигнаха до 1591 деца от всички училища и детски градини в града." - допълни Младенова.


Библиотеката е предизвикала своите читатели с редица инициативи като онлайн конкурса за детска рисунка "Искам чиста вода и зелена планета", ежегодната лятна програма за четене "Маратон на четенето", изложби, онлайн презентации, екскурзия в библиотеката, читалня на открито в парк „Монтанезиум“ и  "Седмица на поезията". Изцяло онлайн се проведе Трета регионална краеведска конференция "Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста"; посветена на 130 – годишнината от обявяване градски статут на Монтана. През 2022 г. предстои издаването на печатен сборник с докладите от конференцията.
Вижте още
враца център хора

Намалява броят на работещите в област Враца

52 500 души са работещите жители на Врачанска област по данни на териториалното статистическо бюро за второто тримесечие. Мъжете са с почти 2 хиляди от трудещите се жени, като съотношението е 27 200 за представителите на силния пол, а 25 300 са дамите. Коефициентът на заетост при населението на 15 и повече навършени години в областта през второто..

публикувано на 22.09.23 в 08:51

Ученици от Мездра участваха в кампанията за безопасност на пътя

Учениците от началните класове в Основно училище "Христо Ботев" в Мездра отбелязаха Европейския ден без жертви на пътя с редица инициативи. За осма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя. Той се провежда в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември и в тазгодишното..

публикувано на 22.09.23 в 08:05

Отбелязваме 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България

Отбелязваме 115 години от обявяване на Независимостта на Република България.  На тази дата през 1908 година в старата столица Търново княз Фердинанд прочита манифест към българския народ, с който България е обявена за независимо царство. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ..

публикувано на 22.09.23 в 07:50

Снимката на 21 септември 2023 година

За трети път Белоградчик е домакин на  балонена фиеста .  Тази година събитието, което се провежда от 21-ви до 24-ти септември, привлича рекорден брой хора, желаещи да изпитат емоцията на полета с балон, разказа Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. Видин е областта в България с най-ниска средна работна заплата - 1..

публикувано на 21.09.23 в 18:00

Във Враца ще подкрепят децата с лицеви аномалии

Във Враца ще бягат благотворително с усмивка на 23 септември. Инициативата "Бягай с усмивка" цели набиране на средства в подкрепа на деца с лицеви аномалии и се провежда за трети път, каза Методи Симеонов , който е един от организаторите, както и родител на дете с лицеви аномалии:   "Нашето трасе е около 25 километра в планината, така че..

публикувано на 21.09.23 в 17:14

Среща за санирането на жилищата ще се проведе в Белоградчик

На 25 септември в Младежкия дом в Белоградчик ще се проведе среща със собствениците на жилищни обекти, които до 18 септември са подали заявления за интерес за включване в концепция за интегрирани териториални инвестиции, за финансиране на внедряване на енергийно ефективни мерки в многофамилни и еднофамилни жилищни сгради. Срещата се организира..

публикувано на 21.09.23 в 15:54

Враца отбелязва тържествено Деня на независимостта

На тържествена церемония във Враца ще бъде отбелязана 115-годишнина от обявяването на Независимостта на България , съобщиха от общинската управа.  Събитието ще се проведе на 22 септември (петък) от 11:00 ч. на площад "Христо Ботев".  В програмата участие ще вземат духовият оркестър, както и танцовите състави “Хемус” и “Вратица”.  Пред..

публикувано на 21.09.23 в 15:35