Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9-годишно момче от Враца с титла от олимпиада в Дубай

Лъчезар Конецовски
Снимка: Facebook



9-годишно момче от Враца завоюва престижна титла на олимпиада в Дубай. Възпитаникът на НУ "Св. Софроний Врачански"  Лъчезар Конецовски, се завърна с успех и купа от международната олимпиада по ментална аритметика HORUS INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP. Състезанието се състоя на 11 февруари, а момчето се съревновава с деца от държави като Русия, Египет, Сингапур, Китай и др. Той  се подготвя усилено за тази олимпиада в школата по ментална аритметика Smarty Kids, където е приключил с всички нива от менталната аритметика. Това не е единствената причина за добрите резултати на Лъчко, споделя неговата сестра и ръководител Мария Конецовска:

"Като цяло, в семейството, всички имаме по малко математика в кръвта си. Отделен въпрос е, че когато стартира школата във Враца Smarty Kids, тогава Лъчо беше на 6 години. На него му хареса и реши да пробва, като започне с началното ниво... Тази олимпиада в Дубай беше първата присъствена от много време насам. Всички организатори на световно ниво искат да организират вече състезанията присъствено, за да бъде честно и, за да се вижда кой какво прави, тъй като когато състезанието е онлайн, всичко се въвежда през компютъра и някой път родителите е възможно да помагат при самото въвеждане, за да става по-бързо, защото първо се гледа в едно състезание верността на самите задачи, които са дадени и съответно след това и времето, за което е решено. "  
Радио Видин: Като изживяване, какво беше олимпиадата в Дубай за Вас?
"И велико, и не толкова велико. Трябва да се вярва в децата. За мен беше много важно Лъчо да отиде, защото когато човек отиде на място се сблъсква със себе си по един особен начин и трябва да преглътнеш страх, емоции и всичко, което ти се е струпало и за тези 10 минути да си абсолютно концентриран. Една много силна емоция донесе това състезание".
Радио Видин: Титлата, с която той си тръгва от Дубай е "Шампион на шампионите"
"Да, абсолютно. Това е титлата, с която той си тръгна. Най-високата титла е "Шампион на шампионите", следващата титла е "Шампион" и след това започват първо, второ и трето място, като тези места са първи подгласник, втори подгласник и трети подгласник. "Шампион на шампионите" беше най-високата титла във възрастовата категория."
Радио Видин: Имало е доста голямо българско присъствие на тази олимпиада
"Общо 12 човека бяха, като в последствие децата, които бяха болни от ковид и са се записали, бяха допуснати да се явят на състезанието онлайн, едновременно с тези, които го правят присъствено, защото все пак състезанията са платени и хората не искаха да бъдат ощетени." 

Малкият шампион по ментална аритметика пожела да отговори само на 3 наши въпроса, такава беше предварителната уговорка, но макар и накратко, той беше много категоричен в отговорите си. На въпросите как се е чувствал като победител в Дубай, трудно ли му е било и изпитвал ли е страх, той отговори с три думи: "Щастлив", "Не" и "Не".

Лъчезар Конецовски, едно талантливо дете на Северозапада. На Враца. Едно дете, което накара цяла България да се гордее. На Лъчко му предстои руска олимпиада, която обаче ще се проведе онлайн за всички деца, които не са от Русия. Нека му пожелаем късмет и нека има повече деца, които да прославят страната ни извън граница.


*Целия материал по темата може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00