Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добива ли се незаконно варовик край видинското село

6
Снимка: Радио Видин

За незаконна кариера за добив на варовици върху общински имот във видинското село Бела Рада съобщи преди седмица областният управител на Видин. Екоинспекцията е извършила проверка на място. От Общината и фирмата- наемател на поземления имот оспорват информацията. 

 

Областният управител на Видин Любен Иванов съобщи за  постъпили при него няколко сигнала за незаконен добив на инертни материали в имот в землището на село Бела Рада, които са препратени до компетентните органи - Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, Министерството на енергетиката, полицията и прокуратурата във Видин.

"Въз основа на заповед на директора на РИОСВ-Монтана беше назначена комисия, която извърши проверка на място. Комисията установи добивни дейности на варовик в имот общинска частна собственост, насипване с камък на имот,  държавна собственост и нарушаване проводимостта на дере, ляв приток на река Белорадска. На място е присъствал представител на "Нивел строй" ЕООД, който се е представил като ръководител на проекта. Казал е, че "Нивел строй" е наемател на общински имот и е извършен добив на изкопен материал със знанието на кмета на община Видин като е казал, че ще представи съответните протоколи. В нарочно писмо до мен заместник- министърът на енергетиката е потвърдил, че е извършена проверка от негови представители и е установена разработена кариера за добив на строителни материали-органогенни черупчести варовици, като площите, върху който е установена кариерата за добив, не попадат в действащи разрешения за търсене и проучване и проучване на подземни богатства, както и действащи концесии за добив на подземни богатства. Това , което съм направил аз, е да препратя получените сигнали до мен през януари до компетентните органи.", каза Любен Иванов.


От пресслужбата на Община Видин обявиха, че кметът Цветан Ценков е изпратил писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сендов за уронен авторитет на кмета и отправени неверни и неподкрепени с доказателства твърдения за незаконен добив в общински имот, който е отдаден под наем. Оспорват да е добиван незаконно материал със знанието на кмета. Обявиха, че действията на областния управител ще доведат до блокиране на важни дейности. До изясняване на случая Общината няма да получи изрязан асфалт, доставен от фирмата, за да се ремонтират улици в селата.


В писмено становище от фирмата "Нивел строй" ЕООД, наемател на общинския имот в землището на Бела Рада, твърдят, че дружеството има договор с Общината за депониране на земни маси. Поради стръмния профил на терена на имота се е наложило да го оформят като тераси на различни нива, за да може да се използва максимално площта. С отнетите маси са насипани земеделският път до терена и три улици в селата.


В поземления имот в Бела Рада, ползван от фирмата и днес видяхме машини. На място обясниха, че работят по изпълнение на предписанието, което имат от екоинспекцията:


"Освобождаваме долу коритото на притока, чистим, извозваме материала. Всичко е спряно. Горе няма минаване".


По сигналите за нерегламентиран добив на инертни материали е започнало разследване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39