Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настроения и реакции след отчетената от НСИ рекордна инфлация

Снимка: Радио Видин

Националната статистика отчете най- високия ръст на инфлация от 14 години насам. Годишната инфлация за януари 2022 г. спрямо януари 2021 г. е 9,1%, показват данни на Националния статистически институт. Това е най- високото темпо на поскъпване от ноември 2008 г., когато бяха отчетени същите стойности. За година с 21,3% са поскъпнали транспортните услуги, с 13,2% тези за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива. Хранителните стоки са поскъпнали с 11,2%. Скокът на цените на газообранзните горива е със 143,8%, а на течните горива и смазочните материали за автомобили- с 35,2%. Топлоенергията е нагоре с 19%, спрямо януари 2021 година. Хранителните продукти, които са поскъпнали най- много за 12 месеца са животински и растителни масла и мазнини, плодовете(28,2%) зеленчуците(17,5%) и хляба и зърнените храни (17,2%). Как се справят домакинствата и какви са реакциите в обществото? Потърсихме Цветан Цветков, началник отдел Видин към към Териториалното статистическо бюро Северозапад:

"Последните данни на НСИ, които отчита индекса на потребителските цени сочат, че инфлацията за януари спряма декември от предходната година е 1.5%. При нехранителните стоки увеличенито на цените за един месец е с 0.6%, докато на годишна база е с 10%. При общественото храна увеличението за месец е с 2.1%, докато на годишна база е с 9%, а при услугите увеличението за месец е с 1.4%."- каза Цветан Цветков.

Как видинчани коментират високите нива на инфлация и оптимисти ли са за скорошно излизане от ситуацията?

"Не съм експерт, но цените дърпат от спестяванията на хората. Дърпат, докато заплащането не достигне цените. Получава се едно изсмукване от резервите на човека, докато му вдигнат заплатата, докато се нагоди към тия цени. Това си е един вид "нежен обир" ... Малко трудно ще се овладее тази инфлация от новите управляващи, защото просто такава им е ситуацията. Нещата не тръгват от вчера, а те са наслагвани много отдавна- да му мислим ние, потърпевшите ... Не можем да се заблуждаваме с европейските държави, пък даже и неевропейските. Нивото, от което ние се опитваме да вървим и тяхното ниво са коренно различни."- коментираха видинчани.

Процесите на инфлация през последните месеци засегнаха почти всички държави на стария континент, твърдят управляващите. За да направим една съпоставка от първо лице потърсихме Светослав Ставрев от Видин, който живее със семейството си от 22 години в испанската столица Мадрид. Инфлационни процеси се наблюдават през последните месеци и в Испания, но колко осезаеми са те?

"От началото на годината има леко завишение на някои цени, незначителни 10-ина процента. Това са тока, бензина и водата. Бенцинът за пръв път от 30 години е 1.80 евро. Преди беше по 1.20, нафтата беше около 1 евро. Цената на олиото за масова употреба е около 1.30 и 1.40 евро и държи тази цена от години. Краставиците са между 1.40 и 1.70 малките, нормалните, а тези вакуумираните холандските са окло 1 евро."- обясни Светослав Ставрев.

Каква е равносметката на синдикатите за последната година за инфлационните процеси у нас? Разговаряхме с Виолета Иванова, научен секретар в Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ:

"Равносметката за изминалата 2021-ва година показва доста разнопосочни процеси за възстановяване на българската икономика от кризата. За периода януари- септември 2021-ва година БВП нараства в реално изражение с 3.6%, наред с това нарастват и работните заплати- отчетохме ги преди няколко дни, близо 11% на годишна база. Наред с тези положителни тенденции от средата на миналата година, сме свидетели и на едно ускорено нарастване на цените, както на стоките от първа необходимост, така и на горивата и енергоносителите. Драстичният скок на цените на петрола с близо 55%, както и на природния газ с близо 5% доведоха до галопиращо нарастване на цените на електроенергията за бизнеса. Нарастнаха и крайните потребителски цени на пазара. Това се дължи и на нарастването на цените на производителите в промишлеността- близо 31%."- подчерта Виолета Иванова.

Новите управляващи увериха, че бюджет 2022-ра ще бъде актуализиран в средата на годината. Ще има ли, обаче ново повишаване на доходите на българите, според синдикатите?

"Нашето предложение по отношение на проекта за бюджет е минималната работна заплата да се увеличи още веднъж от средата на годината, защото тогава ще има актуализация на бюджета. 710 лева е увеличението на минималната работна заплата, но това увеличение почти вече е изядено, затова ние ще настояваме от средата на тази година да има ново нарастване на 760 лева на минималната работна заплата у нас."- подчерта Виолета Иванова, научен секретар в Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Какво ни съветват специалистите? Във времена на сериозна инфлация и повишаване на цените- за какво да харчим парите си? 

"Това, което се случва през последните няколко месеца е увеличение на групи стоки и услуги, които много трудно можем да не потребяваме. По- скоро вариант е да потребяваме по- малко и да спестяваме от такъв тип разходи, но като цяло това са много нееластични неща. Очевидно е, че не можем да не потребяваме хляб, бензин и други такива неща. По- скоро проблема е в спестяванията, тъй като инфлацията успява да ги изяде доста бързо. В този смисъл спасението е в покупка на акции или недвижимости, въпреки, че този метод, който е един от любимите за спестяване на българите, сега не изглежда толкова добра идея, тъй като особено в по- големите градове на страната има една много бърза тенденция на повишаване на цените на жилищата."- коментира Адриян Николов, икономист от Института за пазарна икономика:

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31