Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мартеница с внушителна дължина ще усукват в ОряховоМартеница с внушителна дължина ще усукват на 1 март в Оряхово. Поканени за изработването на мартеницата са жители на града, представители на институции и всички, които имат желание да се включат. Инициативата е на секретаря на Общината Христина Цонева, която сподели за радио Видин, че обмисля това от доста години и се радва, че тази година е успяла да го реализира. 

"Идеята е моя и отдавна ми се иска да направим нещо подобно в Оряхово и тая година идва тъкмо навреме, защото тук 2 години с тази пандемия, събитията, които са на закрито, са почти невъзможни. Нямаме амбицията да поставяме никакви рекорди, единствената ми чисто човешка амбиция е да се съберем отново и да сме заедно навън. Това ми се струва единственият възможен начин, с оглед на това, че разстоянието от пост до пост или от човек до човек ще е метър и петдесет, съобразено с все още действащите мерки за сигурност" - каза Цонева.

Едни от най-специалните участници в изработването на мартеницата са децата от Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс "Людмила Живкова". 

"Щастливи сме, че ще участваме в инициативата за най-дълго усукана Оряховска мартеница" - казаха за радио Видин децата от центъра.

Децата участват в още няколко дейности, организирани от Детския комплекс: 

"За да запазим българското, за да запазим корените си живи, ние изработихме 122 мартеници и ги изпратихме до децата и младежите от българските училища в Братислава и Севиля. Искахме да покажем и на другите народи нашата първомартенска традиция, затова изработихме 73 броя мартеници и ги изпратихме до всички посолства в София с пожелание за здраве и късмет"- споделиха още дейците.

Утре от 10:30 до 12:30ч., пред къщичката на бонбонените мартеници на пл. "Дико Илиев" в града, децата ще раздават мартеници. Те няма да се продават, а ще се подаряват. Паралелно с раздаването им, децата ще информират жителите на Оряхово и за предстоящите събития около идването на Баба Марта, едно от които е усукването на най-дългата оряховска мартеница, когато ще дойде и Баба Марта, която ще раздаде мартенички, както на всички включили се в инициативата, така и на тези, които просто присъстват на нея. 

Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09