Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кула си иска крепостта „Кастра Мартис“

Снимка: радио Видин

8 точки бяха включени в дневния ред на проведеното вчера редовно заседание на Общинския съвет в Кула. Най-много коментари и бурни реакции предизвика докладна записка на кмета д-р Владимир Владимиров относно предоставяне на безвъзмездно право на управление на Община Кула на крепостта „Кастра Мартис“ в центъра на града.


Римската крепост „Кастра Мартис“, намираща се в центъра на Кула, притежава статут на археологическа недвижима културна ценност с категория "Национално значение"  Историческият обект е с предоставени права на управление на Министерство на културата.


„За да може Община Кула да кандидатства за финансиране за изготвяне и реализация на проекти за консервация, частична реставрация, адаптация и социализация на укрепителната система и дворния архитектурен ансамбъл във връзка с развитие на туристическите атракции в региона и общината, е необходимо с мотивирано искане до Министерство на културата да предприеме действия за предоставяне на безвъзмездно право на управление върху културната ценност. Комплектът от документи, придружаващ мотивираното искане, включва решение на Общински съвет Кула“, каза кметът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Състезание по риболов за деца се проведе в Монтана

40 деца взеха участие в турнир по спортен риболов в Монтана.  Състезанието "Плувка за деца" се провежда за поредна година от Ловно-рибарско дружество "Огоста" и община Монтана, а поводът е 1 юни – Деня на детето. 40 деца, разпределени в две възрастови групи, участваха в турнира. Най-голямата риба хвана Дея Савова – шаран тежащ 4.930 кг.,..

публикувано на 26.05.24 в 12:30

Изграждат хипермаркет във Враца

Нов хипермаркет, който е част от голяма верига, се изгражда във Враца.  Общата площ на терена в най-големия жилищен комплекс в града - „Дъбника", е 2 498 квадрата.  Разгънатата площ на едноетажната сграда е 1 147 квадрата.  Ще бъдат обособени 28 нови паркоместа.  Ще има специални места и за паркиране на велосипеди. Конструкцията на магазина е..

публикувано на 26.05.24 в 08:45

Местните зрелостници получиха значката "Посланик на Враца"

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас.  От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници.  Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

публикувано на 26.05.24 в 07:29

Намаляват продължително безработните във Врачанско

Броят на регистрираните продължително безработни лица за общините Враца и Криводол е намалял с 8 лица или 2,38% спрямо предходния месец, личи от справката на трудовата борса. За община Враца се наблюдава намаляване на броя с 9 лица, а за община Криводол той нараства с 1 лице.  Броят на продължително безработните младежи до 29 години е 15, които..

публикувано на 25.05.24 в 14:00

Згориград отбелязва празника си

Врачанското село Згориград ще отбележи своя празник днес с богата програма. Селото на гордите планинари ще посрещне фолклорни групи от Монтана, Враца, Костелево и с. Зверино, като изпълнения ще има и местната певческа група "Балканска китка". Празникът ще започне в 16.30 ч. с фокуси и забавления за децата, ще продължи с фолклорна програма, а..

публикувано на 25.05.24 в 13:30
Крайдунавският парк

Циркова работилница и театър в Крайдунавския парк на Видин

Циркова работилница ще се проведе днес във Видин. Тя е част от инициативата На базар сме! В парка! на платформата за събития Естетика. Работилницата ще радва както деца, така и родители, каза Белла Антова от организаторите: "Екипът на "Mini Art Fest" идва за първи път във Видин. Няма нищо опасно, въпреки че номерата на техните акробати..

публикувано на 25.05.24 в 09:44

Ученици ще рецитират Вазови стихове в Мездра

Детски конкурс рецитал на Вазови творби ще се проведе на 27 май в Мездра. Конкурсът се организира за четвърта поредна година и е част от 50-тите юбилейни празници на града .  Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови категории- от 1-ви до 4-ти, от 5-ти до 7-ми и от 8-ми до 12 клас, каза за Радио ВИДИН Светла Дамяновска , главен експерт..

публикувано на 25.05.24 в 09:00