Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 25 февруари 2022 година

"Ангели за България" осигуряват безплатни прегледи в села, където няма лекар

Кампанията започна от Видинско, партньор е фондация "Подкрепа за реализация"

9
Снимка: Подкрепа за реализация-гр. Видин

Благотворителната организация "Ангели за България" осигурява безплатни лекарски прегледи в малки населени места, където от години няма здравна помощ. 

Кампанията е със средства, които даряват българи от чужбина и това е само една от инициативите, която обединява близо седем хиляди наши сънародници, живеещи зад граница.

"Това, което ни обединява е силното желание да видим нашата държава в една по-добра светлина и най-вече възрастните хора, защото това е една от основните групи, които подпомагаме. Много ни се иска да видим тези хора да живеят достойно своите старини"-разказва Стела Иванова, създател на благотворителната организация.

Наемат лекари, които посещават малки населени места, отдалечени от областните градове. Осигуряват апаратурата. Заплащат за транспорт, тестове за диабет и лекарства.  Проблемът с недостига на медицинска помощ в селата е от години, казва Стела Иванова:

"Нашите баби и дядовци нямат никакъв достъп до здравни грижи в селата. Липсата на транспорт усложнява още повече проблема, защото дори да искат, те няма как да стигнат до своите лични лекари, които се намират предимно в големите градове. Така се наложи да измислим някаква инициатива, която да закара лекарите на място, за да могат тези възрастни хора да бъдат прегледани поне веднъж в месеца."


Безплатните лекарски прегледи в селата започват през ноември от Видинско, където партньор е фондация "Подкрепа за реализация". Налага се да се преборят с недоверието на хората, които в началото ги приемат като част от политическата кампания, разказва председателят на фондацията Емилия Йосифова:

"Беше доста трудно да ни възприемат по друг начин и е разбираемо, защото явно доста са били лъгани и разочаровани хората и смятаха, че като минем веднъж, и то само предизборно, всичко това ще приключи…Когато отидохме отново, погледнаха по друг начин на нас. Решиха, че може би има причина за надежда, но не съвсем. Третият път вече затвърдихме отиването си там и хората започнаха да ни приемат с радост. Чакаха ни. При вторите посещения освен медицинските прегледи имаше някои социални проблеми, за които хората имаха нужда и се надяваха да бъдат решени."

Кампанията обхваща 25 села в общините Ружинци, Белоградчик, Димово и Кула.  

Когато не са работа във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в град Димово,  Генади Динкински, фелдшер  с дългогодишен стаж и Красимир Славчев-лекарски асистент, са сред хората по селата. За медицинските прегледи там отварят канцелариите в кметствата. В екипите се включват и д-р Мая Младенова, както и съпругата на Генади Динкински Таня, която също е фелдшер.

Оказва, че по селата хората масово не са осигурени или пък имат личен лекар, когото не могат да посетят, обяснява Генади Динкински:

"Почни 70-80% не са преглеждани, защото тези които са осигурени и имат личен лекар, той е в населено място, където те нямат транспортна връзка и не могат да отидат до него. Трябва да търсят човек с лека кола, да му платя 20, 30 лева за да ги закара, при положение, че тези хора взимат някакви мижави пенсии, с които не могат да си платят прехраната и отоплението, да не говорим да отидат на личен лекар. Масово обаче хората не са осигурени. Нямат личен лекар, защото са безработни и не са си плащали осигуровките. Тези хора са най-уязвими."

При посещенията по места правят кардиограми, мерят кръвното налагане, сатурацията  и кръвната захар.  Често откриват диабет, за който хората дори не са подозирали.


Оказва се, че медицинската грижа не е единствената, която липсва в селата. Има хора, които са стигнали до инвалидност, но не могат да отидат до лекарска комисия, за да бъдат освидетелствани или пък не знаят какво да направят, разказва Емилия Йосифова. Има и хора с  влошено здравословно състояние и група инвалидност, нуждаещи се от чужда помощ, но действащите към момента социални програми ги изключват.  Затова грижата не приключва само само с посещенията по места. От фондация "Подкрепа за реализация" насочват хора за ползване на социални услуги. Съдействат за настаняване на възрастни болни хора в социални заведения. Информират и консултират нуждаещи се от подкрепа. При необходимост ги придружават и до здравни заведения. Кметовете  на общините  Димово, Ружинци, Белоградчик, които посещават съдействат като осигуряват транспорт за хората, когато се налага посещение на специалист в областния център. От фондацията подържат връзка с кметовете по места, за да намерят подходящи помещения за прегледите в селата и да информират хората  за предстоящите посещения.

От "Ангели за България", които осигуряват средствата за прегледите в селата са убедени, че в малките населени места, където живеят два милиона души,  има огромна нужда от общодостъпна, мобилна здравно-социална услуга, която да работи на терен в помощ на хората". 

От благотворителната организация отправят предложение, което адресират до премиера и ресорни институции.  Желанието им е здравните грижи в селата да са държавна политика и пресмятат възможните разходи. Около 500 000 лева на месец ще са нужни за да се осигурят лекарски прегледи във всичките 5000 села по веднъж в месеца. Отделно трябва да се ремонтират и обзаведат кабинети.

За цялата страна са нужни 150 медици, които да ги посещават селата.  Според представителите на неправителствените организации, които участват в кампанията, те трябва да са и лични лекари на хората в малките населени места, за да могат да предписват рецепти и да следят за лечението.

Демографският срив не е само раждаемост, а и смъртност и тя може да бъде коригирана с грижа към здравето на възрастното население, казва Стела Иванова.

По предложенията, които "Ангели за България" отправят вече имат покани за срещи с Националното сдружение на общините в Република България, както и с представители на финансовото министерство.

На мнение са, че решение на социалните и здравни проблеми в селата може да се търси също на областно или пък на общинско ниво.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05