Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Кирова с призив за подкрепа на студенти по здравни грижи

2
Снимка: Радио Видин


Общините от област Видин да поемат стипендиите на бъдещи студенти по здравни грижи в Русенския университет, това предложи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която инициира среща с кметове на общини и председатели на Общински съвети. 


Обучението на 10-20 медицински специалисти може да започне още през следващата академична година. Те ще бъдат освободени от такси и ще им бъде осигурено общежитие. Практическите занятия на студентите ще са в болницата във Видин, за което лечебното заведение има акредитация. 


Росица Кирова призова Общините да поемат месечни стипендии на студенти, които ще подпишат договори, че ще останат да работят в многопрофилната болница. Така според заместник- председателя на Народното събрание в региона постепенно ще бъде решен проблемът с недостига на кадри в здравеопазването: 


"Между 10 и 20 човека могат да се обучават в специалността "Здравни грижи" в Русенския университет още през следващата година при условие, че имаме подготвени всички документи и при условие, че видинските общини излязат с решение да осигурят поне по една стипендия за обучаващ се студент. Това, което аз смятам, че е правилно и ще бъде достатъчна помощ, за срока на продължителност на семестрите, стипендията да бъде 200 лева на месец, което означава, че всяка една община трябва да предостави по две хиляди лева годишно за срок от три години- ангажимент към конкретния студент, за да може тези средства да са допълнителен стимул и  да помогнат на онези, които са в затруднено състояние и може би заради липсата на такива не биха отишли да учат в Русе в университета, независимо че няма такси за обучение и независимо, че общежитието е безплатно. Разбира се, за онези студенти, които покажат успех и имат отлични постижения, ще може да бъде предоставена и стипендия за успех, така, както се предоставя на всички студенти, които покажат някакви резултати и това може да е допълнителен стимул за тях." 


Още 29 места за медицински специалисти в болницата във Видин остават незаети, а 41 души работят по допълнителен трудов договор, каза по време на срещата директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова.

Ще бъде облекчена процедурата за приема на студенти по здравни грижи, каза административният ръководител на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин Момчил Станков: 


"Здравни грижи включват медицински сестри, акушер-гинеколози, кинезитерапевти. Тези три специалности, както и помощник-лекар, това е старата специалност фелдшер, това можем да осигурим в нашата болница като практика. Това са бакалавърски степени, за които има три години теория. Четвъртата година е изцяло практика и тази практика на нашите студенти ще бъде провеждане не в Русе, а в болницата във Видин."


Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че ще изплаща стипендиите на двама студенти, които издържат приемните изпити. 


Община Видин е готова да подкрепи инициативата, като предостави стипендии за срока на обучение на 10 студенти по здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“, които са подписали договор след дипломиране да работят във видинската болница, посочиха в съобщение от пресслужбата на местната управа. За целта администрацията ще подготви предложение, което ще бъде внесено в Общинския съвет.

Предстои среща с представители на бизнеса, на която също ще бъде отправен призив да поемат изплащането на стипендии на бъдещи студенти, каза Росица Кирова. 


В декларация по повод инициативата за създаване стипендиантска програма областният управител на Видин Любен Иванов отбеляза, че приветства идеята за откровен разговор по проблемите на здравеопазването и е съпричастен към тези на болницата, но се дистанцира от настоящото ръководство на МБАЛ "Св. Петка".


"Видимо е, че е днешното ръководство не се справя. То не се води от нуждите на пациентите, а действа и се оправдава с оглед собственото си оцеляване. Видимо е, че почти всеки месец има скандални разкрития, свързани с контрола на същото това ръководство"-се посочва в декларацията. Припомня се видеоклип от ковид отделението, уволнения на санитари от лечебното заведение, защото са потърсили правата си и скандален репортаж за ортопедичното отделение отпреди седмица.


"Областният управител Любен Иванов ще инициира процес по търсене на отговорност – финансова и професионална от настоящото ръководство на МБАЛ "Св.Петка", като първата стъпка е да се предложи на министър проф. Асена Сербезова да го смени"- пише още в декларацията. Като причина се изтъква загубеното доверие на видинските граждани към него.


В лично качество областният управител се ангажира да осигури 300 лева ежемесечна стипендия за студент по здравни грижи и ще търси стимули да насърчи и бизнеса да се включи  инициативата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Шофьор от Видин влезе в ареста за кражба на товар

Шофьор на камион е задържан във Видин . 33-годишният видинчаин е арестуван за кражбата на 281 телевизора от товарния автомобил, който управлявал.  Сигнал за вероятно извършена  кражба на товар  от товарна композиция, собственост на пловдивска фирма, е подаден на 14 юни, петък. Камионът се намирал на паркинга на „Съни Ойл“ в града. Пристигналите на..

публикувано на 17.06.24 в 10:46

Белодробният диспансер във Враца провежда дни на отворени врати

Седмица на отворените врати започнаха в Белодробния диспансер във Враца, съобщиха от лечебното заведение, което е 100% общинска собственост. Във връзка с намаляване на риска от възникване и разпространение на туберкулоза и в изпълнение на Националната програма, в периода 17-21 юни 2024 година в Диагностично-консултативния блок /поликлиниката/..

публикувано на 17.06.24 в 09:55

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе във Видин

Общински съвет - Видин ще проведе редовно заседание на 17 юни, понеделник. Общо 29 са включените точки за разглеждане в проекта за дневния ред. Това стана ясно след днешното заседание на постоянните комисии към местния парламент. Председателят на Общинския съвет Светослав Славчев коментира за Радио ВИДИН по-важните акценти на предстоящото заседание:..

обновено на 17.06.24 в 08:16

Новите възможности пред читалищата обсъждаха във Враца

На кръгла маса, проведена в областната администрация на Враца, бяха обсъдени „Нови идеи, нови възможности" за културните институции. Форумът премина под патронажа на областния управител Надя Донкинска и беше по инициатива на председателя на Съюза на народните читалища проф. д-р Николай Дойнов. При откриването губернаторът припомни, че институцията и..

публикувано на 17.06.24 в 08:10

С нарушено водоподаване ще са видински села

За нарушено водоподаване днес и утре съобщават от ВиК - Видин. Причината са строително-монтажни дейности по реконструкцията на довеждащ водопровод от подстанция „Сланотрън“ за град Видин. Ще бъде спряно водоподаването за селата Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Кутово и Антимово. Възможно е понижено налягане в Новоселци, Слана бара, Рупци и..

публикувано на 17.06.24 в 07:41

Журналистката Лидия Каменова представя филм за пътуването си до Южна Америка

Видеофилм за пътуването си до далечни страни в Южна Америка създаде журналистката Лидия Каменова. Тя и нейната приятелка Нели Дончева пътуват до няколко страни, това са  Еквадор, Колумбия и Галапагоските острови.  Филмът носи заглавието "По средата на земята" и представя впечатленията от далечната екскурзия на Лидия Каменова: " За мен..

публикувано на 16.06.24 в 16:10

Завършва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

С две представления завършва 34-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. От 18 часа на голяма сцена е музикалният спектакъл „Част от колекция", в който основна роля играе Иван Юруков. 2 часа по-късно в камерна зала е последното заглавие от програмата– Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. След..

публикувано на 16.06.24 в 14:40