Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Кирова с призив за подкрепа на студенти по здравни грижи

2
Снимка: Радио Видин


Общините от област Видин да поемат стипендиите на бъдещи студенти по здравни грижи в Русенския университет, това предложи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която инициира среща с кметове на общини и председатели на Общински съвети. 


Обучението на 10-20 медицински специалисти може да започне още през следващата академична година. Те ще бъдат освободени от такси и ще им бъде осигурено общежитие. Практическите занятия на студентите ще са в болницата във Видин, за което лечебното заведение има акредитация. 


Росица Кирова призова Общините да поемат месечни стипендии на студенти, които ще подпишат договори, че ще останат да работят в многопрофилната болница. Така според заместник- председателя на Народното събрание в региона постепенно ще бъде решен проблемът с недостига на кадри в здравеопазването: 


"Между 10 и 20 човека могат да се обучават в специалността "Здравни грижи" в Русенския университет още през следващата година при условие, че имаме подготвени всички документи и при условие, че видинските общини излязат с решение да осигурят поне по една стипендия за обучаващ се студент. Това, което аз смятам, че е правилно и ще бъде достатъчна помощ, за срока на продължителност на семестрите, стипендията да бъде 200 лева на месец, което означава, че всяка една община трябва да предостави по две хиляди лева годишно за срок от три години- ангажимент към конкретния студент, за да може тези средства да са допълнителен стимул и  да помогнат на онези, които са в затруднено състояние и може би заради липсата на такива не биха отишли да учат в Русе в университета, независимо че няма такси за обучение и независимо, че общежитието е безплатно. Разбира се, за онези студенти, които покажат успех и имат отлични постижения, ще може да бъде предоставена и стипендия за успех, така, както се предоставя на всички студенти, които покажат някакви резултати и това може да е допълнителен стимул за тях." 


Още 29 места за медицински специалисти в болницата във Видин остават незаети, а 41 души работят по допълнителен трудов договор, каза по време на срещата директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова.

Ще бъде облекчена процедурата за приема на студенти по здравни грижи, каза административният ръководител на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин Момчил Станков: 


"Здравни грижи включват медицински сестри, акушер-гинеколози, кинезитерапевти. Тези три специалности, както и помощник-лекар, това е старата специалност фелдшер, това можем да осигурим в нашата болница като практика. Това са бакалавърски степени, за които има три години теория. Четвъртата година е изцяло практика и тази практика на нашите студенти ще бъде провеждане не в Русе, а в болницата във Видин."


Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че ще изплаща стипендиите на двама студенти, които издържат приемните изпити. 


Община Видин е готова да подкрепи инициативата, като предостави стипендии за срока на обучение на 10 студенти по здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“, които са подписали договор след дипломиране да работят във видинската болница, посочиха в съобщение от пресслужбата на местната управа. За целта администрацията ще подготви предложение, което ще бъде внесено в Общинския съвет.

Предстои среща с представители на бизнеса, на която също ще бъде отправен призив да поемат изплащането на стипендии на бъдещи студенти, каза Росица Кирова. 


В декларация по повод инициативата за създаване стипендиантска програма областният управител на Видин Любен Иванов отбеляза, че приветства идеята за откровен разговор по проблемите на здравеопазването и е съпричастен към тези на болницата, но се дистанцира от настоящото ръководство на МБАЛ "Св. Петка".


"Видимо е, че е днешното ръководство не се справя. То не се води от нуждите на пациентите, а действа и се оправдава с оглед собственото си оцеляване. Видимо е, че почти всеки месец има скандални разкрития, свързани с контрола на същото това ръководство"-се посочва в декларацията. Припомня се видеоклип от ковид отделението, уволнения на санитари от лечебното заведение, защото са потърсили правата си и скандален репортаж за ортопедичното отделение отпреди седмица.


"Областният управител Любен Иванов ще инициира процес по търсене на отговорност – финансова и професионална от настоящото ръководство на МБАЛ "Св.Петка", като първата стъпка е да се предложи на министър проф. Асена Сербезова да го смени"- пише още в декларацията. Като причина се изтъква загубеното доверие на видинските граждани към него.


В лично качество областният управител се ангажира да осигури 300 лева ежемесечна стипендия за студент по здравни грижи и ще търси стимули да насърчи и бизнеса да се включи  инициативата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48

Проф. д-р Божидар Попов е номиниран за званието "Почетен гражданин на Белоградчик"

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 16 точки.  Съветниците приеха решение относно удостояване на граждани със звание "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината". Така бе гласувано проф. д-р Божидар Попов да е новият почетен гражданин. Той ще бъде официално удостоен със званието на празника на град..

публикувано на 26.06.24 в 08:45

Национално учение проверява плановете за защита в АЕЦ "Козлодуй"

На 26 и 27 юни ще се проведе национално пълномащабно учение „Защита 2024“, в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МВР.  За целите на учението ще бъде сформиран Национален оперативен щаб и ще бъдат проиграни различни моменти от Външния авариен план на атомната ни централа...

публикувано на 26.06.24 в 08:30

Премиерът Главчев и министър Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката Ботевград-Мездра

Край Мездра премиерът Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката от международния път Е79 до Ботевград и довършването на модернизацията ѝ.  Движението по трасето беше спряно в понеделник и предизвика поредица от протести в Монтанско. Там..

публикувано на 26.06.24 в 08:10