Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зърнопроизводител: България има достатъчно запас от зърно

Олиото поскъпна двойно- спекулира ли се с цената

Снимка: Колаж на Радио Видин

От началото на годината цените на основни храни започнаха да се повишават- бавно и полека. Всички се оправдаваха с поскъпването на енергията за производството. В края на февруари фактор за поскъпването стана и войната в Украйна. 

Хляб, месо, мляко, сирене, всичко върви нагоре. През последните дни олиото поскъпна двойно. И тук има причина - спрения внос заради войната, скъпия ток и високите цени на суровините, обясни за Радио Видин Адриян Александров, производител на олио. 

"Причините за поскъпването на олиото, основно, след като започна войната, е суровината. Другата основна причина е високата цена за производство, високата цена на тока. Всичко, което купуваме в момента, и суровини, и за рафиниране, и за бутилиране, всичко е скочило с по 3... Това не е спекула. Не може да купуваш семе по 2000 лева и да произведеш олио за 2 лева. При 2000 лева цената на олиото трябва да е 6 лева, рафинираното в бутилката, без ДДС. Земеделците не ни продават слънчогледа си и те търсят от нас максимални цени. Сърбия няма слънчоглед, в Румъния понамаля, в България понамаля и всичко заради това идва, но спокойно кажете на всички хора, че олио ще има до Нова година. Не е вярно това, което се говори, че няма да има олио." 

В големите хранителни вериги все още може да се намери олио на цени под 5 лв. за литър, а в малките хранителни магазини цените варират от 5 до 6 лева за литър, показва наша проверка. Спекула, войната, епидемията- това според запитаните видинчани са причините за вдигането на цените на олиото. 

"Себестойността е 2 лева, а продават за 5 лева, 100% спекула... Казват, че идва от войната и от епидемията, а кое е вярно- не знам, ама това е спекула според мен... Това е злоупотреба от производителите, не е правилно... Мисля, че е заради войната в Украйна или може би има и спекула, не мога да кажа точно, но не е нормално да е 6 лева... Заради цялата ситуация вече на световно ниво според мен и в Европа, и всичко, което става. Със сигурност има спекула и със сигурност са умишлени нещата, и паника се цели да има, но хората са притеснени, защото заплати не растат, пенсии не растат и всичко нагоре... Според мен е само спекула и нищо друго... Не мога да Ви кажа, не ме интересува.", споделиха хората.

В последните дни се заговори и за зърното. От правителството съобщиха, че държавата ще изкупи 1 милион тона жито за държавния резерв, а на износа  на зърно бе наложена неофициална забрана.


България произвежда достатъчно зърно и има запас, който би трябвало да стигне за следващите две години, каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Според него обаче, поскъпването- и на зърното, и на хляба, е нормално: 


"Пшеницата в момента на борсата в Париж е 430 евро, в България в момента цените, на които се купува е различно, да не кажем, че е почти спряло. ... С устна заповед правителството реши или по-скоро забрани износа, като създава различни пречки пред износа на пшеница, царевица и слънчоглед. Що се касае до хляба в България пшеница има достатъчно, над 3 млн. тона пшеница има. Така, че хляба за една година, две напред според мен не е никакъв проблем... Цените-  зърното е борсова стока и тя неизбежно ще зависи от цената на борсата, както и цените на горивата, на семената, на препаратите поскъпнаха, така поскъпна и цената на зърното. Нормално е, когато цените за производството са се вдигнали, да се вдигне и цената на зърното, съответно и на хляба.", каза Жечко Андрейнски.


Докога и с колко ще поскъпват стоките, никой не може да каже. Не е ясно и доколко още ще изтъняват джобовете ни и ще се наложи ли да изхвърлим нещо от потребителската кошница, за да се справим със семейния бюджет.  Хубавото е, че пролетта настъпва и скоро ще се хванем за зелено... 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава есенното почистване на Берковица

Тече есенното почистване на Берковица. Кампанията започна на 27 октомври и ще продължи до 12 декември.  Общината призовава всички жители да се включат активно, като почистят дворовете и прилежащите площи, съобразено с указанията и графика по райони. Хората, които почистват дворовете си от зелени (биоразградими) отпадъци, трябва да ги..

публикувано на 10.11.25 в 13:00

"Неделник" от 9 ноември 2025 година

Есента не бърза. Тя просто идва, за да ни напомни, че красотата е в промяната. Това е „Неделник“ с аромат на кафе от джезве и усмивки от Северозапада! В „Неделник“ ви очаква пъстра неделна среща с истории, традиции и хора с големи сърца. Можете да чуете майстора бакърджия Борислав Борисов – човекът, който пази занаята жив..

публикувано на 09.11.25 в 13:59

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания.  Когато Господ беше повикан от Иаир, за да помогне на болната му дъщеря, влизайки в дома му Той я намери вече мъртва.Как приличаме на тези хора, които са наобиколили мъртвата..

публикувано на 09.11.25 в 08:00

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10