Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соломон Паси: Днес единството на Запада ще е спирачка срещу един бъдещ Холокост

Снимка: БГНЕС




Днес се навършват 79 години от спасяването на българските евреи, в който почитаме и жертвите на Холокоста. В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН с бившия външен министър Соломон Паси "прелистваме" книгата на житейския му път и спомените за минало на семейството му. 

"Историята за спасяването на българските евреи през 43-та година е била от ключовите истории в детската ми глава" - каза  Соломон Паси. По време на войната България спасява българските евреи, но не всички български евреи са били в България, коментира Паси и сподели, че неговият братовчед Исак Паси по това време е бил студент във Франция, изпратен е в концлагер, където е убит.


"Моята баба, която всъщност има видински корени, това знам от нея, нейното семейство Ашер тръгва от Видин, отишло в Русе и след това всички са се заселили, където е била бащината ми фамилия в Пловдив и там са се родили последователно няколко поколения, последно, от които бях аз, вече сестра ми се роди в София, но това, което казваше баба ми, а тя със сигурност е повтаряла думите на дядо ми, когото не помня, той е бил много известен пловдивски адвокат, много влиятелен пловдивски адвокат и всъщност той е бил човекът, който е написал пледоарията в защита на митрополит Кирил, която пледоария е била депозирана пред Народния съд, който е искал да съди митрополит Кирил и всъщност дядо ми от името на цялата еврейска общност в Пловдив се е застъпил за него, чрез една такава пледоария, която преди няколко години отидох и лично връчих на патриарх Неофит, за да остане и в архивите на Светия синод. Да, наистина, често се казва това клише, че народът бил спасил евреите. Да, много организации, много хора, много активисти са се включили в тази работа, всички знаем за инициативата на Димитър Пешев, под-председател на Народното събрание, Българската православна църква, разбира се, по-малки интелектуални групи или хора, или организации, включително и Българската комунистическа партия, която макар и да не е била влиятелна по онова време, е била против този акт, но в края на краищата, нито една от тези институции, които изброих по-горе, не е вземала решения. Замислете се кой е този, който е можел да взима решения и да издава устни заповеди, които да не подписва, защото я няма подписаната заповед за неизпращането или оттеглянето на ешелоните. Единственият човек в българската държава, по онова време, който е имал тази сила - това е бил Цар Борис III и тук идвам до това, което баба ми казваше: "Царят ни спаси." Сега, дали, каква е неговата роля, колко процента от спасението и колко от "акциите" на спасението, така фигуративно казано, са в неговите ръце, не мога да кажа, но без неговата, категорично решаваща, изпълнителна функция, евреите в България нямаше да бъдат спасени."- разказа бившият външен министър Соломон Паси. 

Неминуемо Паси засегна и ситуацията с Украйна, и политическата обстановка в световен мащаб. 

"Сега, когато сме в разгара на войната, която Русия подпали в Украйна, ние наистина не можем да се сетим за нищо друго по-ярко, отколкото за Хитлер. По абсолютно същия начин, по който Путин нападна Украйна, Хитлер и предшественика на Путин- Сталин си разделиха Полша, за да подпалят Втората световна война. Когато лошият лидер е слаб, е сравнително лесно. Така беше с Милошевич, така беше със Садам Хюсеин. Те бяха лоши, но слава Богу, достатъчно слаби, за да бъдат победени от международната общност с не много големи усилия. И днес ще видите, че нито в бивша Югославия или Сърбия, нито в днешен Ирак някой съжалява, затова, че се е разделил по такъв начин с Милошевич и със Садам Хюсеин. Но проблемът идва, когато лошият е силен, както е в момента случая, че руският президент, той разполага дори с ядрени оръжия, ядрени ракети и за да може да се преговаря с такъв човек, единственото, от което имахме нужда, е ние да сме достатъчно силни, за да имаме преговорна позиция... Днешната дата е датата, на която трябва да си кажем какво да направим, за да не се повтаря всичко това, какво да направим. И аз си спомням едно мое идване във Видин, което беше през ноември 1999 година и още тогава Атлантическият клуб през моята уста сподели с България, че това, от което ние имаме нужда, е много добро въоръжение, дори казахме, че то трябва да бъде ядрено. Днес, 23 години по-късно истината, верността на това твърдение, се доказва по един много трагичен начин от войната в Украйна, така че единството на Запада плюс доброто въоръжение е, голямата спирачка от един бъдещ Холокост, все едно дали срещу украински, еврейски или полски народ... Не съм оптимист в никакъв случай, виждам, че нещата вървят към това Украйна да бъде окупирана. Различни части от Украйна да бъдат окупирани по различен начин. По един начин Донецк и Луганск, по друг начин Крим, по трети начин - трети части от Украйна и виждам, че Украйна ще започне една своя, надявам се успешна, но може би дълга националноосвободителна борба, такава, каквато имаше в Полша, Унгария, Чехословакия, България в продължение на 45 години, до падането на Берлинската стена. Всички ние сега трябва да протегнем ръка към Украйна и да подпомогнем тази борба още преди тя да е започнала под формата на битка срещу вече пълнокръвния окупатор" - бе мнението на Паси за поведението на западните лидери в последните дни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30