Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпнаха автобусните билети във Видинско, наред са таксиметровите услуги

Снимка: Радио Видин



Увеличението на автобусните билети за извънградските и междуселищните пътувания в област Видин вече е факт. Доскоро билетът до столицата струваше 20 лева, но вече е вдигнат на 25 лева. Причините- поскъпването на горивата, тока и разходите за превозвачите. С повишаването на цените на горивата няма как да не увеличим услугите си, защото иначе ще сме на ръба на фалита, каза за Радио Видин Вергил Алексиев, собственик на автобусна фирма във Видин.

"Основните причини са поскъпване на горивата. Ние сме изцяло зависими от горивата, най-вече от дизелово гориво, защото всички автобуси работят с дизелово гориво. Поскъпна доста- около 3 лева е сега литър нафта, така че, неизбежно е. Ако не увеличим  билетите, значи трябва да спрем да работим, защото няма да можем да си платим горивото. Трябва да повишим заплатите на шофьорите, защото всичко е поскъпнало. Минималните заплати са увеличени, внасяме осигуровки... всичко това е пари, които ги събираме от билетите. Никой не ни помага с нищо. Дори и когато ни помогнат с нещо, после ги връщаме с лихвите... Ако цените се нормализират... ще ги намалим, това ни е най-лесно. Ние не сме пипали цените от 15-ина години... Разбираме, че хората нямат пари, но и ние сме поставени между чука и наковалнята. Ние трябва да вземем парите от хората да си платим осигуровки, ДДС- та, и заплати на шофьори и застраховки и всичко това ни виси на главата. И ако ние нямаме пари, значи няма да продължим да работим, трябва да спрем", каза Вергил Алексиев. 


Точно преди да отпътува за София, един от пътниците сподели, че проявява разбиране към автобусните превозвачи за решението да повишат цената на билета. 

"Не, за момента още не е проблем... Да, напълно ги разбирам, заради поскъпване на горивата, липсата на хора... и трябва да се вдигне цената."

Превозваческият бранш е засегнат 100 % от кризата и цените на горивата, затова от сдружението на превозвачите настояват за коригиране на взаимоотношенията между превозвачите и държавата, за въвеждане на европейската практика. "Само нашата държава няма финансиране на обществения превоз", коментира Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. 

"Всички колеги са принудени да покачват цените на фона на прекалено високите цени и на горива, на фона на всички покачени останали цени, просто няма как... Колегите ми смятат, говорят 2 лева примерно да се покачи цената София-Лом, София Видин, София-Монтана и по-близките дестинации за по-малко. Местните превозвачи със сигурност ще ги повдигат и някои вече ги повдигнаха, просто неизбежно е. Всеки превозвач си го решава индивидуално, прави си калкулациите, прави си икономическите обосновки и предприема повдигане на цени... 2 лева са си 2 лева, 2 лева е един хляб вече, не е за пренебрегване... А в същото време заплатите почти никъде на растат, да не кажем никъде, освен в някои бюджетни и други подобни институции, така че проблема се задълбава, кризата се задълбава и перспективата не е ясна каква ще бъде. Но при всички положения е необходима ясна държавна политика, особено в такъв критичен момент, в такава кризисна ситуация, която в момента не е така стройна и не е така ясна."

Увеличават се цените и на билетите по вътрешните линии. Драстично, с 60 % се повишиха автобусните билети от Ново село до Видин. Допреди седмица стойността на пътуването в едната посока бе 3 лв., но билетът вече е 5 лв. 

По линията Видин-Брегово настоящата цена на билетите ще остане до края на март, но от 1 април тя вероятно ще бъде променена, това обясни управителят на транспортната фирма Соня Николова.

"Ние имаме конкурс от квотата на община Видин. За Брегово аз имам договор, който е до 2025 година и там билетът е три лева. Още когато съм участвала 2020 година бях записала билет 3,50 лв., но не го вдигнах, защото няма хора. Има много коли. Положението е много лошо, но сега предполагам, че и това ще стане от първи април. Всички фирми са частни и всеки си определя по колко да вдигне цената... Всички вдигнаха цените преди пандемията. Аз единствено не съм ги вдигнала и още една фирма. Сега все още уточняваме. Аз на 40 километра пътувам на 3,50 лв. все още. Може би след една-две седмици ще видим какво ще стане в София и ще вдигнем всички цените", обясни Соня Николова.

Скок в цените на услугите очакват и таксиметровите шофьори. Те споделят, че увеличението не би трябвало да е много голямо, тъй като се притесняват, че ще изгубят клиентите си. 


"Да ги увеличим, ама кой ще се вози, това е проблема, че не се знае ще имаме ли клиенти... Погледнато реално от страна на цените- както се качват хранителните, нормално е да се дигне, ама не ми се вярва с много... засега гаранция до края на март няма да се вдигне нищо, може и до април... Гаранция, че ще намали потока от хора. Щото при тия цени, при тия горива, хората предпочитат да се возят с личните си автомобили сигурно, не знам. Нормално е при 3 лева на 3 лева да возим, ама качат ли се... Очакваме скоро да се вдигнат и цените на таксиметровите превози. Примерно сега е 3 лева, тая цена не ни задоволява, просто сме на ръба на оцеляването. 4 лева е нормална цена, като се има в предвид че всичко е скочило в пъти, а ние с 4 лева ще увеличим само някакъв процент - 10 % примерно от старата цена. Който иска да ползва нашите услуги, той ще си направи сметка ще ги ползва или няма да ги ползва. Ние в момента само си се возим за едно "благодаря" или "мерси", просто занемаряваме и автомобилите и ако продължава така, автомобилите ще станат като каруци."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00