Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майор Узуново - "Райската градина" на Видин

Хората искат да имат магазин и качествен път до селото

12
Снимка: Радио Видин



Отправяме се към село Майор Узуново. Селото се намира на 15 км от областния град Видин.


Има прекрасно югоизточно изложение и това позволява от сутрин до вечер да бъде огряно от слънцето. Земята е плодородна, тук се отглеждат едни от най-хубавите сортове лозя, в миналото е имало овощни градини. Днес никой от собствениците не продава земята си, защото тя е най-ценното нещо. Почти 3/4 от улиците в селото са асфалтирани.

До 1934 година името на селото е Халваджии. Прекръстено е на офицера Атанас Узунов, ръководил отбраната на Видин през Сръбско-българската война в 1885 г.


Кметски наместник втори мандат е Станислав Георгиев- местен човек, познава проблемите на хората и се опитва ги реши:

"Две години работим в усложнена епидемиологична обстановка, трудно се работи. Основното население повече са стари хора. Работим по няколко проекта с община Видин - "Предоставяне на топъл обяд в условия на COVID-19"... Хората са доволни, 13 души получават всеки ден топла храна... Това е една хубава придобивка..."


15-тина души от Майор Узуново ще подменят печките на твърдо гориво, с които се отопляват с климатици по проекта на община Видин за подобряване качеството на атмосферния въздух. 

Очакват в селото да бъдат поставени ново улично лед - осветление и видеокамери.  


По проект "Чиста околна среда 2022"  селото кандидатства за ремонт на старата чешма, построена през 1934 година.



Имало е години, когато село Майор Узуново е достигало до 1300 жители, с последното преброяване постоянните жители са около 200 души, уточнява Станислав Георгиев:

"По списък са 225, обезлюдяване на селата, навсякъде го има. Има и нови жители, които си купуват къщи, по-тихо и по -приятно е тук... Селото има хубаво югоизточно изложение... Имах и предложение за фотоволтаични централи да се направят в двора на училището... Стига се за 10-15 минути до селото, имаме автобусен превоз, имаме канализация, асфалтирано е почти 3/4 от селото. Само тази отсечка трябва да се асфалтира..."

Населението в Майор Узуново в близкото минало се е занимавало с лозарство, овощарство, земята е плодородна и предполага добър урожай:


"Днес земеделските производители сеят жито и слънчоглед, повечето от хората, които живеят тук,  работят в града... Това беше райската градина на Видин - тук имахме череши, вишни, круши, ябълки, кайсии... Имаше бригади, не можехме да събираме продукцията от полето... Силно беше развито лозарството, най-хубавото грозде беше в Майор Узуново... Възстановиха се земите на хората, сега всичко е дадено под наем и се работи от 3-4 арендатори, цените на земята скочиха... Търсенето голямо, предлагането малко. Търсят се и къщи, но не се продават, имаме спад в продажбите, всеки изчаква за по-добри времена... Последната къща беше продадена за 25 хил лв- на два етажа и с 2 дка земя."



Има и  социални програми, по които  се работи в момента, казва Георгиев:


"Имаме 1 човек, който е личен асистент, обслужва трима човека, помага им вкъщи... Млади семейства имаме, но новородените са ни 3-4 деца последните  години... Най-важното за мен е ремонтът и асфалтирането на този 3-километров участък до Белойна... Хората се оплакват от пътя, обещаха ни, че тази година пътищата в малките села ще бъдат асфалтирани... Намираме общ език с всички институции и работим. С гробищния парк имаме проблем, тази пролет задача номер едно ще бъде почистване на гробището... Желая на всички хор от Майор Узуново много здраве, това е най-ценният капитал, имаме ли здраве, всичко се постига" , пожелава кметският наместник Станислав Георгиев.

В Майор Узуново има читалище и библиотека, поща, здравен пункт, църква. Църковният двор е почистен от най-възрастния човек в селото- Филимон Георгиев, по негова инициатива и на добра воля.

Активно работи читалището "Пробуда 1901", то е единствената културна институция, която се стреми да съхрани, да запази фолклорните традиции и да провокира интереса на младите хора към древното минало, каза секретарят, и работник в библиотека Емилия Стоянова:


"Точно в този момент сме в процес на ремонт. Имаме желание да създадем една етнографска сбирка в едно от помещенията в читалищната сграда. Благодаря на хората, които се отзоваха да дарят старинни предмети, автентични носии. В момента ги възстановяваме... Имаме танцов състав, имаме много изяви... Дано да имаме възможност да идем на фестивала в Жеравна..."


След спечелен проект през 2016 година читалището вече разполага с тенис на маса и затова всяка година организира турнир по тенис на маса през лятото сред децата.  

В Майор Узуново не са лишени и от лекарски грижи- веднъж седмично в селото идва д-р Маргарита Трифонова, която има пациенти в Иново и Видин.  





Проблемите на жителите са като на всички хора, които са в селата:

"Как се живее - като стари хора... Справям се, внукът ми идва и ми пазарува... Сега не се събираме... Много лошо живея, нямаме магазин, на село е пусто, няма никакво движение. Продукти ми ги носят синовете, ако не са те, отивам с рейса... Магазин трябва да има... Защото хората харчат за пътя по 5-10 лв... Добре, че една жена продава хляб... От общината да отпуснат бройка и да има хора, които да обикалят болните и възрастните... Какво правим ние с парите? Като платим тока, вода, лекарствата, за ядене не остава.. Липсва ни магазин и пътят е много лош, да се оправи..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05