Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Може ли недоспиването да доведе до затлъстяване

Снимка: Pixabay




Един от водещите здравни проблеми на 21-ви век, който  и сред най-честите причини за смърт в света, е затлъстяването. В България една четвърт от населението страда от затлъстяване, а всеки втори е с наднормено тегло. Най-честите причини за това вероятно не са тайна за никого- липсата на движение, неправилното хранене, хроничният стрес, прекомерната консумация на алкохол... До тях обаче се нарежда една не толкова известна за хората причина, а това е недоспиването. Сигурно се питате защо и как трупаме килограми, ако не сме си доспали? Според психолога Катя Райчева трябва всеки да има ритуал преди лягане, чрез който да преминава от динамичната среда, към спокойната.

"Режим. Да се храним по едно и също време и да си лягаме по едно и също време. Тогава организмът се чувства добре, защото биологичният часовник работи ритмично. Всеки човек да си има ритуал преди лягане. Решавам, че ще си лягам- отивам, оправям си леглото, изваждам си пижамата, отивам, мия се.. След това пия една топла напитка. Всеки си изработва някакъв ритуал преди лягане, за да може постепенно да премине от състояние на бодърстване към състояние на сън. Това не става с включено и изключено" - каза за Радио Видин Катя Райчева.

Освен психологическа страна, проблемът влияе и на здравето ни. Според Георги Славов- специалист-диетолог, режимът на хранене оказва ключова роля в нормалната функция на човешкия организъм, като влияе както на спането, така и на трупането на килограми.

"Когато има недоспиване, това значи има някакви нарушения. Това създава условия на хората да не се ограничават от храната и ядат каквото им падне. Хубаво е да се спазва един определен режим според сезона и според това, какво е състоянието на човек. Трябва да се спазва хранителен режим, който да бъде така устроен, че човек да не изпитва глад, особено вечерно време. Те какво правят хората? Цял ден са на работа, с кафета и с някакви други изкуствени храни. По този начин потискат усещането за глад и като се приберат вечерно време, грубо казано озверяват и започват да се хранят малко повече, отколкото трябва. Затова трябва на всеки 3, максимум 4 часа, да се приема някаква храна" - посъветва специалистът.

Диетологът съветва още да не консумираме никаква храна след 19 часа, защото системите в организма ни след този час са по-мудни и не обработват погълнатата храна по начина, по който биха я обработили рано сутрин.

Изключения от нормите има и те не са никак малко. Ели е майка, работи на две места,  и признава, че при по-динамичен начин на живот, храненето по режим е не само трудно, но и невъзможно. Още повече, ако не си доспиваш достатъчно.

"От недоспиването на 100% мога да заявя, че нямам правилен режим на хранене. Храня се с висококалорични храни, енергийни напитки, за да мога да довърша на втората работа, а тя свършва след 00:00ч. Трудно е, да не кажа невъзможно, да се храниш по режим. От факта, че работя на две места, е ясно, че недоспивам. Спя по няколко часа в денонощието, отделно си гледам и детето. Нямам време да преразпределям често, но по малко храната си, а пък за съня изобщо да не коментирам"- каза видинчанката.

Доказано е, че хората, които не се наспиват достатъчно, се движат по-малко, практикуват физически упражнения по-рядко и приемат повече храна, в сравнение с тези, които спят поне по 8 часа на денонощие. Затова е добре, ако в ежедневието не може да разпределите храненето си, то поне да отделите нужното време да се наспите.


*Повече по темата може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава есенното почистване на Берковица

Тече есенното почистване на Берковица. Кампанията започна на 27 октомври и ще продължи до 12 декември.  Общината призовава всички жители да се включат активно, като почистят дворовете и прилежащите площи, съобразено с указанията и графика по райони. Хората, които почистват дворовете си от зелени (биоразградими) отпадъци, трябва да ги..

публикувано на 10.11.25 в 13:00

"Неделник" от 9 ноември 2025 година

Есента не бърза. Тя просто идва, за да ни напомни, че красотата е в промяната. Това е „Неделник“ с аромат на кафе от джезве и усмивки от Северозапада! В „Неделник“ ви очаква пъстра неделна среща с истории, традиции и хора с големи сърца. Можете да чуете майстора бакърджия Борислав Борисов – човекът, който пази занаята жив..

публикувано на 09.11.25 в 13:59

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания.  Когато Господ беше повикан от Иаир, за да помогне на болната му дъщеря, влизайки в дома му Той я намери вече мъртва.Как приличаме на тези хора, които са наобиколили мъртвата..

публикувано на 09.11.25 в 08:00

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10