Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатологът Симеон Матев: Предстои ударно затопляне

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

На 20 март в 17:33 часа у нас настъпи астрономическата пролет. Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното. Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември - в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо, където се намира и България, са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември. 

Март започна доста студено, въпреки, че изкарахме относително топла зима. Логично идва въпросът каква пролет предстои и какво време да очакват видинчани в пролетните месеци. "Доста топла зима изкара България по отношение на температурите. Средните температури в цялата страна бяха с градус и половина до три над нормата", коментира за Радио Видин климатолога Симеон Матеев, който е преподавател по климатология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и част от авторския екип на климатека бг. За да направи точен анализ Симеон Матев се върна в зимните месеци и направи съпоставка между това каква зима изкарахме и каква пролет предстои: 

"Конкретно в Северозападна България и района на Видин бяха от районите в страната, където положителната аномалия беше най-голяма. И януари и февруари в района на Видин бяха отчетени температури с 3-4 дори 5 градуса над обичайните за района, такива каквито сме свикнали до момента. Така че в температурно отношение имахме топла зима, това рефлектира съответно и върху снежността и специално Видин може да отчете факта, че изкара една от най-безснежните си зими, която може да се конкурира само с 2006-2007 година. Тази година може би е на второ място изобщо в архива по безснежие. На този фон март месец започна точно в противоположна посока. От някъде 25-26 февруари, та до вчера, почти цял месец, имахме поднормен период и забележете този поднормен период за голяма част от страната е най-студения за цялата зима. Тоест месец март е по-студен и от декември, и от януари, и от феврувари, тоест показа истинско зимно лице и по този показател март ще бъде запомнен. Единствено да не влезе така в архивите е факта, че последните дни ще бъде доста топличко и ще елиминира отрицателната аномалия, която се натрупа до момента... Какво предстои от тук нататък - предстои ударно затопляне. То вече се усети. Още вчера във Видин бяха измерени 20 градуса. През следващите 7-8 дни температурите често ще доближават, а дори в някои дни ще надвишават 20 градуса в западната част на дунавската равнина. В страната ще се движат между 15-16 и 21-22 градуса - говорим за максималните температури. Нощно време също ще се затопли и така в повечето места отрицателните стойности, които наблюдавахме доскоро ще бъдат забравени. Видин и видинската низина като цяло проявява специфични условия в това отношение. Видин е едно от местата в страната, които имат една от най-големите температурни амплитуди изобщо в нашата страна. Затова много често във Видин сутрин температурата е отрицателна, но следобед се измерват около и над 20 градуса и по този начин само в рамките на няколко часа температурите скачат с повече от 20 градуса. Такива ще бъдат дните до края на месеца, общо взето... Валежите до края на месеца ще бъдат поднормени... Април ще започне с малко по-голяма динамика. След топлия завършек на март в началото на април отново ще имаме застудяване, като това застудяване ще понижи температурите отново до под норма. Най-вероятно ще го наблюдаваме между 2 и 7-8 април, когато ще има и превалявания... След това захлаждане през първото десетдневие през останалата част на месеца очакванията са температурите да бъдат по високи от обичайните, тоест април месец да бъде средно с температури между половин и два градуса над норма. Така че, за разлика от март, април ще бъде по всяка вероятност и по-топъл, а във валежно отношение и по-сух месец, така че мартенските студове бързо ще бъдат забравени".

Ако трябва да се обобщи - до края на месеца най-ниските температури ще бъдат в сутрешните часове и във Видин ще бъдат до минус 2, минус 3 градуса, а пък максималните стойности по-често ще бъдат около и над 20 градуса. В началото на април се очаква застудяване и в този период максималните температури ще варират между 8 и 14 градуса. След него обаче отново ще се затопли. През повечето дни на второто и третото десетдневие на април очакваме максимални температури в района на Видин от порядъка на 20 -24 градуса, като не са изключени и по-високи стойности. Естествено ще има и дни със застудяване когато температурите ще падат под 20 градуса, но това са нормални стойности за април месец. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56