Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-високи заплати за кметовете гласуваха общинските съветници във Видин

Снимка: Радио Видин


С  20% по-високи възнаграждения за кмета на общината и кметовете на кметства гласува Общинският съвет във Видин. Увеличението ще е в сила още следващия месец. Предложението е на кмета на общината Цветан Ценков. За настоящата година от държавния бюджет са осигурени с 20 % повече пари за заплатите на кметовете в сравнение с миналата година. В предложението си кметът Цветан Ценков посочва, че с увеличението се търси равнопоставеност при заплащане на труда за изборните длъжности, а основният критерий е броят на населението. Заплата на кмета на общината е формирана при встъпването му в длъжност и до настоящия момент не е променяна, се посочва още в предложението. Аргументите оспорва предишният кмет Огнян Ценков. Предложи увеличението да е само за кметовете на кметства:


"Г-н кмете, отново се обръщам към Вас с въпрос запознат ли сте със същността на това предложение, което Вие сте подписал. Ще обърна внимание на два момента. Започвам от зад напред. Не на последно място е факта, че заплатата на кмета на община Видин е формирана при встъпването му в длъжност и до настоящия момент на е променяна. Това нещо не е вярно. На Вас ви е увеличена заплатата и Вие се аргументирахте тогава, че това увеличение ще е за отделението за борба с ковид. Ето Ви една неточност, но да обърнем внимание на друг момент. Цитирам: "промените от началото на 2019 година целят да се даде по-голяма децентрализация на местната власт при определянето на възнагражденията и да бъде премахнат дисбалансът между  трудовите възнаграждения на служителите. Я да видим каква е тенденцията в този дисбаланс...Отиваме на решения- кмет на община Видин след увеличението 3776 лева, кмет на град Дунавци 1302 лева, кмет на село Капитановци 1126 и така нататък за всички кметове на кметства. Как се преодоляват тези дисбаланси между заплатата на кметовете на общината и кметовете на кметства, като разликата още повече се увеличава."  

 

От трибуната думата взе кметът на град Дунавци Димо Скорчев:


"Аз искам да изкажа лично благодарност на кмета и на общинските съветници, които ще гласуват нашите заплати. На кмета на общината заплатата е на едно ниво, нашата е на друго разбира си и пропорционално неговата се увеличава повече.  Разбира се на кмета на общината работата е много по-обширна, много по-задълбочена, отколкото на нас на населените места."


С 25 гласа за, 5 против и 1 "въздържал се" увеличението на възнагражденията беше гласувано. Така заплата на кмета на общината става  3776 лева. 1302 лева е възнаграждението на кмета на Дунавци. По 1126 лева ще получават кметовете на селата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доставиха бюлетини за избора в монтанското село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Вече са доставени 1000 бюлетини. В две секциите ще гласуват габровчани, едната е подвижна. Членовете им..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

10 хиляди по-малко избиратели във Враца за изборите

С почти 10 хиляди души са намалели избирателите в област Враца в сравнение с парламентарните избори от юни т.г. По данни на районната избирателна комисия, която организира предсрочния вот за 51-и парламент, в предварителните списъци има над 143 000 мъже и жени. Преди няколко месеца броят им е бил над 150 хиляди души. Организацията преди изборите..

публикувано на 19.10.24 в 14:30
враца път коли кръстовище трафик

Шест рискови участъка по пътищата в област Враца

Шест пътни участъци в област Враца са определени от МВР като рискови заради концентрацията на ПТП на тях. Анализът е изготвен от КАТ на база на станали катастрофи от началото на годината. Най-коварно е кръстовището между обходния път на Враца и пътя за Криводол, на което за 9 месеца са станали 5 сблъсъка, при които са били ранени петима души. Вторият..

публикувано на 19.10.24 в 13:30

Мездренчани се обединяват в чест на народните будители

Поредно интересно предизвикателство предлагат на съгражданите си младежите от групата на БУМ (Будни, Устремени, Мездренчани). Те канят малки и големи да почетат Деня на народните будители и да си припомнят важни моменти от нашата история с една забавна викторина и игри на 1-ви ноември от 18.30 ч. в кафе "Роял". "Доведете приятели и прегледайте..

публикувано на 19.10.24 в 13:00

Потушен е пожара на Ком

Пожарът в Стара планина над Берковица е изгасен. До късно снощи огнеборци и горски служители са се борели с пламъците. Над 30 декара със сухи треви и ниски храсти са изгорели при пожара вчера в района на връх „Ком". Три екип на пожарната служба и служители на горското в Берковица са гасили до късно снощи. Пожарът се е разпрострял от към района на..

публикувано на 19.10.24 в 11:03

Поход на родолюбието подготвят във Враца

Във Враца подготвят поход на родолюбието , а идеята е на местната управа. Тя беше представена от кмета Калин Каменов. Градоначалникът уточни, че участниците в похода ще носят факли, а събитието ще е след стъмване. По думите му учебните заведения от града под Околчица могат да се включат в събитието, което е посветено на 1 ноември, когато отбелязваме..

публикувано на 19.10.24 в 10:00

Започва "Октобърфест" във Враца

Във Враца днес и утре се организира фестивал на немските традиции под надслов "Октобърфест" .   "Празник на немската култура, традиции и кулинария, разбира се. Идеята е да предизвикаме интереса във врачани към немското производство и към немските инвеститори, имайки предвид, че във Враца имаме немски инвеститори. Поне десет заведения ще предлагат..

публикувано на 19.10.24 в 09:00