Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Кула приеха Плана за интегрирано развитие за 2021 година

Снимка: Наско Цанов

Общинският съвет в Кула прие с пълно мнозинство на редовно заседание годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Кула 2021- 2027 г. (ПИРО) за 2021, част от общата система за стратегическо планиране и програмиране на регионалното развитие. Стратегическият документ определя средносрочни цели и приоритети за развитие, които отчитат специфичните характеристики и потенциала на община Кула. За местното население основен приоритет към начина на живот на хората от община Кула  е  решаване на въпроси, свързани с условията и качеството на предоставяните обществени услуги в сферата на социални дейности, културата, образованието, здравеопазване и спорт, повишаване комфорта на обитаване в жилищните сгради, подобряване на сигурността и достъпността в урбанизираните територии, като предвидените действия са в рамките на инициативи както от страна на местната власт, така и от частния и сектор. Наблюдението на изпълнението на Плана за интегрирано развитие на общината се организира от Кмета на общината, а орган за наблюдение е Общинският съвет. То се извършва с цел постигане на ефективност и ефикасност на стратегическото планиране, програмирането, управлението и ресурсното осигуряване на местното развитие на територията на община Кула. Годишният доклад за наблюдение на изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Кула за 2021 година е разработен в съответствие с изискванията на Закона за регионално развитие и Правилника за неговото прилагане. Заложените приоритети за 2021 година представи д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула.

Дейностите по плана са следните: 

Осигуряване на среда за отдих и спорт.

- Изграждане на площадка за фитнес на открито в село Тополовец- изпълнен

- Ремонт и благоустрояване на дворното пространство на ДГ „Звънче“, гр.Кула – в процес

на изпълнение

- Ремонт и благоустрояване на дворното пространство и спортните площадки на СУ

"Васил Левски", гр.Кула – в процес на изпълнение

- Развитието на спортните дейности в община Кула също пострада заради ограниченията

против заразата, но все пак бяха реализирани някои традиционни спортни събития –

футболни срещи, турнир по тенис на корт, риболовен турнир, отбелязване на Световния

ден на ходенето.

- За радост на любителите на футбола през 2021 година ФК "Кула-04“ не пропусна нито

една от футболните срещи съгласно спортния календар.

- През лятото бе отворен спортния комплекс с плувен басейн, който осигуряваше отдих и

забавление на много деца и младежи.

Благоустройство и улична мрежа.

- "Основен ремонт на улици в гр. Кула“, както следва:

ул. "Христо Ботев" ОК 26 - ОК 22, ул. "Баучер" ОК 219 - ОК 43, ул. "Родопи" ОК 81 - ОК 121, ул.

"П.Р.Славейков" ОК 104-123, ул. "Витоша" ОК 102 - ОК 125

- "Реконструкция и рехабилитация на съществуващи улици и тротоари в гр. Кула“, Община

Кула, обхващащ участъци от ул. “Родопи“ и ул. “Шипка“ и улиците "Васил Левски“, "Отец

Паисий“ и "Неофит Бозвели“

- Изграждане на площадка за фитнес на открито в село Тополовец

Образователна, социална, културна, здравна инфраструктура.

Социалните услуги на територията на общината продължиха да функционират без сътресения. Заради наложените мерки против разпространението на КОВИД-19 бе преустановено настаняването в резидентните услуги в общината, но услугите в общността /личен асистент, социален асистент/ се осигуряваха без прекъсване и проблеми на потребителите, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

- Започна изпълнението на обект “Реконструкция на сграда за два центъра за настаняване от

семеен тип за възрастни хора с психични заболявания в гр. Кула

- По Закона за личната помощ от социалната услуга „Личен асистент“ се ползваха 61 лица

и деца с увреждания от Община Кула.

- По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", проект "Приеми ме 2015“ има 13 приемни семейства, в които са настанени 20 деца. Услугата продължава и през 2022 год.

- По програма "Асистентска подкрепа“ – 8 социални асистента обслужват 19 потребители.

Грижата за възрастните хора в община Кула е един от приоритетите на местната власт, включително и финансовата подкрепа на техните сдружения и клубове. Община Кула планира в бюджета ежегодна издръжка на пенсионерските клубове в гр. Кула и селата Старопатица, Цар Петрово и Тополовец.

- По Решение на Общинския съвет, са изплатени:

- еднократна финансова помощ за първокласник на 12 деца.

- еднократна финансова помощ за 14 новородени деца в общината, в зависимост от

образованието на родител е като следва: с основно образование – 3 бр.; със средно - 10 бр. и с

висше - 1 бр.

През 2021 година в общината е работено и по инвестиции в човешкия капитал, основно по Регионалната програма са наети 10 безработни лица, по национални програми "Заетост и обучение на хора с трайни увреждания“ – 3 лица, "Помощ за пенсиониране“ – 3 лица, по програма "Старт на кариерата“ – 1 лице.

Община Кула е отчела пред  Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), като изпълнени технически мерки за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници през 2021 г. изграждането на 6 бр. фотоволтаични електрически централи с мощност до 30 kW. Обектите са на частни инвеститори, като от тях има изградени в гр. Кула и в населените места на общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 11 юни 2024 година

ГЕРБ-СДС печели убедително във Врачанско   изборите две в едно, проведени на 9 юни. Това показват резултатите на база на 100% отчетени протоколи от 300 СИК в областта . На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана . При обработени 100% секционни протоколи ГЕРБ-СДС печели вота за Национален парламент с 26.44% във Видинско...

публикувано на 11.06.24 в 18:10

Обсъдиха визията на квартали във Видин

На работна среща в Община Видин бе обсъдено изготвянето на инвестиционен проект за благоустрояване на жилищните квартали в града, съобщават от местната управа. Присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Мартин Дончев, заместник-кметът по европейски..

публикувано на 11.06.24 в 16:31

ГЕРБ-СДС събра най-много гласове и в община Мездра

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ има най-много гласове в община Мездра на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 9 юни 2024 г. Това показват окончателните резултати от изборите. „ГЕРБ-СДС“ е получила 1 905 гласа, което е 32,17% от всички действителни бюлетини, съобщават от общинската управа. На второ място се нарежда Коалиция „БСП за България“..

публикувано на 11.06.24 в 15:37

Общинският съвет във Видин ще излъчва заседанията си онлайн на интернет страница

Заседанията на Общински съвет - Видин ще се излъчват онлайн . Това ще става официално от юли месец на интернет страница на местния парламент, която е в процес на изработка, обясни за Радио ВИДИН председателят на институцията  Светослав Славчев : "Съгласно изменения в Закона за местно самоуправление и местна администрация от 1 юли сме задължени..

публикувано на 11.06.24 в 15:19

Ремонт затруднява движението по Е-79 между Монтана и Враца

Ремонт на международния път Е-79  между Монтана и Враца  изнерви шофьори. На места има изрязани големи парчета на пътното платно, което затруднява пътуващите. Частичен ремонт на пътя от обхода на Монтана до границата с област Враца се извършва днес. В социалните мрежи и до медиите шофьори се оплакаха, че на места има изрязани участъци през..

публикувано на 11.06.24 в 14:49

Мобилни приложения и комикс представят приоритети на европейска стратегия

Модерни технологии представят приоритетите в Европейската стратегия за младежта . В разработката им участват партньорски организации от четири държави. Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден - 2009" , което е участник от българска страна, обясни: "Това е съвместен проект, който имаме със сродни организации от Словакия,..

публикувано на 11.06.24 в 12:58

Обсъдиха обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

На среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вчера, 10 юни, с кметове и превозвачи бяха обсъдени вариантите на обходни пътища във връзка с предстоящо затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол, съобщават от ведомството. Затварянето е заради предстоящи строително-монтажни работи по трасето. От..

публикувано на 11.06.24 в 11:58