Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безопасни ли са кварталните детски площадки във Видин



С идването на пролетта детските площадки във Видин се оживиха, и съвсем естествено, изникна въпросът доколко те са безопасни. 


На територията на Видин съществуват много детски площадки, някои са оборудвани с модерни и безопасни съоръжения, но има и такива, които не са съобразени с нормативните изисквания- да са снабдени с ударопоглъщаща гумирана настилка за най-малките, да има ограда и указателни табели с телефонен номер при спешни случаи, както и името на отговорното длъжностно лице. Добре е да има и практически съвети как да се избегнат потенциални опасности и рискове от нараняване при използването на оборудването за игра.




Освен тези места за игра на децата, които са нови и изрядни, в града съществуват и площадките в кварталните градинки, а те са зле поддържани. Повечето от тях не са ремонтирани от години. Те са в лошо състояние – някои дори са опасни, тъй като уредите за игра в тях - изпочупените люлки, останките от пързалки и катерушки създават предпоставки за инциденти. 


Милена Валериева и Зори Пекова са две майки от Видин, които срещнахме на детска площадка в центъра на града. Идват всеки ден с децата си, защото площадките около домовете им са в лошо състояние. 




"Лично аз в квартала, в който живея, площадките са определено на първо място мръсни, всичко е изпочупено, старо - те няма как да се използват почти от децата, тъй като са счупени вече. Пясъчника е определено много мръсен, вътре няма пясък, има всичко останало - кал, пръчки, камъни, но няма пясък и не са добре обособени за децата, без значение на каква възраст, нямат възможност да играят там. Защото когато отидат да играят, първо настилките не са подходящи, дори и трева да има, не е нито обработена, нито почистена... Опасни са, когато са дървени и са счупени. Има едни трески, които могат да се забодат на детенцето в ръката, както се случи наскоро, миналата седмица, с нашето дете. Извадихме му трънче, точно от такива трески от счупени съоръжения, за съжаление. Другите, които са опасни, има на места, които не са премахнати от старите, които са метални, и малко по-малки дечица могат да се наранят с металните, но това родителят лично сам трябва да се погрижи, но определено ако има счупено, е опасно за детето и то може да се нарани или взаимно да се наранят, ако са мънички. Площадката, на която сме, да, в много добро състояние е, да, поддържана е, говорим  като за Видин, иначе можеше и да е много по-добре - липсва ограда. Това е площадка за деца от 0 до 3 години, а освен моето дете, което е отгледано на тази площадка, има още 7-8 жени, с които ежедневно се виждаме и го коментираме непрекъснато, че ограда трябва. Поне за площадките за малките дечица, абсолютно задължително, ние ги контролираме, родителите трябва да бъдем отговорни, но все пак ето виждате до нас са улици, паркоместата... и мисля, че е много добра идея да има ограда", каза Милена Валериева, майка на Крис, който е на 3 години. 




В центъра обаче има детски площадки, които също не са изправни. На такава са попаднали Зори Пекова и  двугодишният й син Явор.  


"Ние сме на 10 минути от Баба Вида и ходим там, обаче пързалката е в лошо състояние, оградата също е в лошо състояние. Има само една люлка, която е за големи деца, а пък пързалката е за бебета, което не е окей, защото детето ми иска да се люлее на люлка, обаче пък то не става, защото те люлките не са с предпазители и той пада от люлката. Яде пясък, има пясък навсякъде, не е например настилка, която да падне на меко и пада в пясъка, което за мен това не е окей. Има ограда, но е счупена".


По време на обсъждането на проекта за бюджета на Община Видин за 2022 година, стана ясно че Общината е предвидила средства за подобряването на състоянието на някои детски площадки в града. 


"Всичко това, което сме заложили като проект за градската среда, е доизграждането на детски и спортни площадки. За този бюджет сме заложили изграждането на четири нови площадки детски, които са по желание на нашите съграждани...и в "Бонония", и в "Панония", и в "Гео Милев" и в централната градска зона в "Калето", каза кметът на Видин Цветан Ценков.  


Почти милион и 900 хиляди лева е целевата субсидия за капиталови дейности за 2022 година. Предвидени са средства за ремонт на детските площадки в Крайдунавския парк и в парк "Владикина бахча". 


Чуйте цялото интервю в прикачения звук *



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млад учител от Козлодуй получи поредно отличие

Петя Петрова-Павлова получава отличието "Млад педагог на годината" на Община Козлодуй за втора поредна година.  Това е още едно доказателство, че когато човек влага сърце и душа в работата си, успехът е неизбежен. Спомням си преди година, когато споделих същата радост за първия приз, казва учителят по начална педагогика Петя Петрова-Павлова:..

публикувано на 04.06.24 в 13:00

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00