Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителска кампания в Оряхово

Снимка: Радио Видин


Дарителска кампания "Великденската благотворителница" в помощ на деца и възрастни в нужда започва в Оряхово. Даренията ще са под формата на дрехи, обувки и играчки и ще се приемат в сградата на НЧ "Надежда 1871", каза за Радио ВИДИН Боряна Маринова, секретар на институцията: 


"Организираме тази дарителска акция, защото вярваме, че все още доброто в хората съществува. В нашия беден район има хора, които не могат да си позволят и най-малките неща, като облекло, обувки. Имаме много бедни дечица в нашия район и ние за това решихме тази акция да я направим с Центъра за обществена подкрепа... Даренията могат да са най-вече чисти запазени дрехи, обувки и може би играчки за децата..."


Даренията, които съберат от читалището ще бъдат разпределени на децата от Центъра за обществена подкрепа в Оряхово за Великденските празници. В центъра има над 30 деца, каза Гинка Чобанова, управител на институцията:


"Всъщност дрехите ще бъдат предоставени на деца от уязвимите групи. Центъра за обществена подкрепа точно с такива деца и семейства работи. Нормално имаме подрастващи, по-малки потребителите. Има къде да идат дрехите, смисъл такъв ще бъдат употребени от децата... Те се разпределят според възрастта на децата и това, което са дарили. Защото сега дарителите могат да дарят дрехи, ние сме получавали дрехи, които са почти за възрастни. Всичките тези дрехи са раздадени на самите семейства на децата, защото те са многодетни... Максималният брой и така нареченият капацитет по принцип е 20 деца. Но по принцип услугите са почасови, така че децата винаги са в повече. Към момента по последните данни потребителите ни са 37."


Даренията за "Великденската благотворителница" се приемат всеки работен ден в работно време между 9 и 16 ч. до 15 април, уточняват организаторите от местното читалище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00