Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев: Имаме изход от ситуацията с лекарските заплати

Увеличение на заплатите в здравеопазването - възможно ли е?




Увеличение на заплатите в здравеопазването се очаква да бъде записано в новия Колективен трудов договор в отрасъла. Договореното основно заплащане на лекарите без специалност е 1900 лв., на сестрите 1500 лв., а на санитарите-  910 лв. 


Болнични сдружения обаче настояват държавата да изтегли незабавно незаконосъобразните текстове от проекта на договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор, свързани с разходите на лечебните заведения за персонал. Те застават зад увеличението на заплатите, но са против начина, по който това увеличение ще се даде. 


С конкретно предложение ще излязат утре- 12 април, болничните сдружения, каза за Радио ВИДИН д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници


"При тази сметка, която се прави, няма откъде да дойдат парите. Кои са ни известните величини? Ние в момента очакваме едно увеличение на клиничните пътеки, което няма да надхвърля в никакъв случаи 25%. В същото време имаме намаления по отношение на лимитите, т.е. пътеките като скачат, лимитите като намаляват или остават на същото ниво и се оказа, че намалението в повечето общински болници е повече от 10-15%. Високи клинични пътеки, ниски лимити, какво означава това? Значи въртиш по-малко пациенти. За да се излезе от тази неприятна и сконфузна ситуация, ние имаме конкретно предложение, което ще го отправим във вторник, пред хората, които може би са поднесли не дотам прецизни сметки на премиера, за да може той така да си позволи да го заяви на първи в медийното пространство... Затова ние имаме изход от ситуацията. Ние ще я поднесем. Лекарският съюз ще направи реверанс, крачка назад може би, по отношение стойността на пътеките, ние пък от своя страна, работодателите, ще се понапънем да накараме работниците да работят повече и да се постигне някакво прилично възнаграждение, но в никакъв случай то не трябва да бъде записано в НРД" - коментира д-р Тотев.


Безспорно един от големите проблеми на българското здравеопазване, който е рефлекс от заплащането в сектора, е недостигът на млади кадри. Това е особено болен проблем на общинските болници. Според председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи на Видинската болница Диана Богомилова начинът за привличане и задържане на млади кадри е пряката инвестиция в тях: 


"Единственият начин е да се издържа обучението на такъв кадър и да се обвърже с договор. Няма как иначе, защото те не могат да го обвържат с договор, без да дадат нещо отсреща. А даването е... Макар че има млади хора, знам, лекари, които се обвързват по този начин, изплащат си неустойката и пак отиват на по-добри условия. Всеки търси по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Трябва всичко да е прецизно, да се прегледа. Но всичко това можеш да го направиш, ако дадеш нещо отсреща".

Според болничната асоциация инфлацията, увеличените цени на тока и консумативите е възможно да изядат предвиденото повишение на клиничните пътеки. Каква обаче ще бъде финалната формула, по която ще се търси увеличение на заплатите, предстои да видим. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инициативата "Лекар на село" се провежда във Врачанско

Враца и населени места от областта се включиха в инициативата "Лекар на село". Тя е организирана от фондация "Практикум" съвместно с Община Враца и се провежда за втори път. Всяка събота и неделя мобилен екип от лекари, студенти по медицина и специализирани доброволци ще посещават различни населени места и ще извършват безплатни прегледи и..

публикувано на 24.09.24 в 16:44

Млад автор от Монтана издаде историческа книга

С нова книга се представя младият автор от Монтана Димитър Петров. Изданието разказва за 50 исторически личности от три епохи - Средновековие, Възраждане, Трета българска държава. Първите му две произведения са книги игри. Целта на ново издание е да запали пламъкът на родолюбието в малките читатели по достъпен и увлекателен начин, с нови,..

публикувано на 24.09.24 в 15:00

Гимназията по транспорт в село Владимирово е образец за съвременно училище

Иновативните методи на преподаване се прилагат в Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ в монтанското село Владимирово. Изцяло е обновен учебният корпус. Общо  215 ученици в 11 класа се обучават в 4 специалности, свързани с транспорта.  Целта е качествен учебен процес и по-висок успех на учащите, а училището се развива в..

публикувано на 24.09.24 в 14:00

Награда за най-добър учител в Математическата гимназия във Видин

Емилия Петрова, преподавател по математика в ППМГ "Екзарх Антим Първи" във Видин получи наградата на училищното настоятелство за най-добър учител за 2024 година. Отличието се присъжда поради високите резултати на нейните ученици на националните външни оценявания след 7-и и след 10-и клас. Седмокласниците се нареждат на 15-о място по среден резултат..

публикувано на 24.09.24 в 13:00

Латино танците: Борят стреса и дават самочувствие

Латино танцът е социален танц. Много хора го използват и за социални контакти, и за раздвижване, и за разтоварване след работа. Там за работа не се говори. Това каза в "Направление здраве" инструкторът по латиноамерикански танци Александър Апостолов и отбеляза, че интересът към тях е заради нуждата на хората от общуване...

публикувано на 24.09.24 в 12:49

Видин е домакин на международна конференция по археология

 Видин е домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции. Тя се провежда от 23-и до 28 септември.  Домакинството на града изцяло става със съдействието на доц. д-р Здравко Димитров и на резултатите от проучванията на антична Бонония и на Рациария, в които участват археолози от Регионалния исторически музей във..

публикувано на 24.09.24 в 12:00

Габриела Руменова: Ефектът от забраната на “енергийния прах” без свалянето му от интернет е допълнителна реклама

Въпреки забраната за продажба на енергийния прах , който така нашумя напоследък, все още има информацията за него в българските сайтове, макар и да не могат да се правят поръчки. Специалните сайтове на двата продукта съдържат подвеждаща и поддържаща интереса към тях информация. Габриела Руменова , създател на платформата "Ние..

публикувано на 23.09.24 в 18:00