Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БНР и ORF заедно „За по-добро бъдеще“

Българското национално радио се включва в инициативата "За по-добро бъдеще" ("Fixing the Future”) на Австрийския обществен оператор ORF. По време на събирането на международни проекти, което ще започне на 21 март, БНР ще излъчва информация за възможността проекти в сферата на климатичните иновации от България да се включат в инициативата, както и свои журналистически материали, свързани с проекти-победители от минали издания. Планирани са и редица публикации в социалните медии за популяризиране на "За по-добро бъдеще" сред българската аудитория и ангажирането ѝ да участва със свои проекти и идеи.

Зад инициативата с името "За по-добро бъдеще" ("Fixing the Future") се крие медийна платформа, която събира новаторски проекти и идеи от различни страни, имащи за цел да променят света към по-добро. Платформата е разработена и финансирана от Австрийското обществено радио ORF Ö1 и е подкрепена от Австрийското външно министерство. С иновативни идеи и проекти от България могат да се включат както неправителствени организации, екипи от ученици и студенти, така и млади учени, стартъпи и физически лица – всеки, който иска да допринесе за един по-добър свят и да получи отзвук извън пределите на България.

Проектите на български организации и физически лица имат реален шанс да бъдат отразени от журналистите на радио ORF Ö1 в някое от техните предавания, както и да се борят за голямата награда - финансирано посещение на фестивала за иновации "Market of the future" в Грац, Австрия, през октомври 2022 г., където създателите на пет от най-добрите международни проекти ще се срещнат с другите най-добри участници от Австрия и ще обменят контакти и опит.

Информация относно това как да качите свои проект на платформата можете да откриете тук: https://bnr.bg/page/za-po-dobro-badeshte-5733

Желаем успех на всички български проекти в надпреварата!

БНР подкасти:

Вижте още

Концерт-спектакъл за 75-годишнината на ансамбъл "Мездра"

Юбилеен концерт-спектакъл "Да останем богати" ще се състои на 18 април 2023 година по повод 75 години от създаването на ансамбъл "Мездра". Сюжетът противопоставя материалното и нематериалното културно богатство на България през очите на младо българско момиче.  В основата е потресаващата история на красива девойка, която решава да смени своята вяра..

публикувано на 28.01.23 в 11:08

Мездренски ученици са отличени в международен проект

През месец декември 2022 г. ученици и учители от СУ „Иван Вазов” участваха в конкурс, организиран от HISTOLAB, съвместен проект на Европейския съюз и Съвета на Европа. „ HISTOLAB award for innovative school projects in history education“/„Награда HISTOLAB за иновативни училищни проекти в обучението по история“.  Конкурсът е в две възрастови..

публикувано на 28.01.23 в 10:40

Разследват ПТП в Мездра

Инцидентът е станал в района на стария мост в града. Лек автомобил е блъснал жена, която си била взела храна за обяд от близко заведение.  От полицейския пресцентър съобщават, че жената е получила наранявания, които не застрашават живота й, без да уточняват подробности. Алкохолната проба на шофьора е отрицателна.  По случая е образувано досъдебно..

публикувано на 28.01.23 в 10:12

Почетоха български писатели на творческа вечер в Мездра

  В читалнята на библиотеката в Мездра се проведе Творческа вечер на Литературен клуб "Хр. Ботев", посветена на годишнинина на български писатели: 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Алеко Константинов, 100 години от рождението на Ивайло Петров. Изявата беше открита от председателя на клуба Светла..

публикувано на 28.01.23 в 09:52

Гимназисти от Монтана са стажанти в общината

Трима ученици от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски" в Монтана са на стаж в общината . Миряна Овчарова от 11 клас ще се обучава в общинския съвет. На редовната сесията тя бе приветствана от председателя инж. Иво Иванов . "Тя е икономическа специалност- "Икономика и мениджмънт". Миряна Овчарова е тук днес, ще ни помага при работата..

публикувано на 28.01.23 в 09:32

Допълнително финансиране за проекти ще потърси Община Враца

Финансиране от Фонд ФЛАГ за довършването на няколко проекта през тази година ще потърси Община Враца, личи от докладни на кмета Калин Каменов. Те са внесени за разглеждане и одобрение на следващото заседание на местния парламент, което е насрочено за 31 януари. Местната управа реализира проект за модернизация на уличното осветление. За извършване на..

публикувано на 28.01.23 в 09:11

Фармацевти: Лекарства все още няма

Дефицитът на лекарства, сред които медикаменти, предназначени за лечение на деца е все още сред основните проблеми в аптечните мрежи във Видин. Промяна на липсващите лекарствени продукти няма, снабдяване също, твърдят фармацевти. "Същото положение е. Лекарства все още няма. Все още няма Пулмикорт, който се използва при деца с ларингит и..

публикувано на 28.01.23 в 08:56