Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Кирова: По пътя Видин-Ботевград не се прави нищо ново, работи се с финансирането от кабинета Борисов 3

Снимка: Радио Видин

Никой не поставя темата за това, че милиард и петдесет милиона лева, които бяха заделени да бъде изградена в цялост магистралата от Видин до Монтана изчезнаха, коментира Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание от коалиция ГЕРБ-СДС,  на пресконференция днес. Тя отбеляза, че тези пари ги няма още от времето на първото служебно правителство, когато са изтеглени от сметката на Агенция "Пътна инфраструктура", въпреки че са предвидени конкретно за този обект:


"За мен притеснение буди фактът, че никой не говори за това, че тези пари ги няма. И за да се продължи изграждането от Ружинци до Монтана, след като тук се решат техническите проблеми, това ще продължи. Това от Видин до Ружинци ще се случи, след като бъде решен проблемът с процедурите от Ружинци  до Монтана, защото в момента е на ниво поредна съдебна инстанция обжалване на този подробен план. Тогава, за да може да се работи, ще са необходими средства. Тези договори стават неактуални, защото стойността на изграждането и на строителството  вече е с над 50%, да не кажа и 100% по-висока."


Не се случва нищо по изграждането на пътя Видин- Ботевград, коментира още Росица Кирова. Според нея към момента се довършва започнато преди една година по време на третото правителство на Борисов, и то в рамките на финансирането, получено тогава: 


"Няма дори  решение на елементарен проблем,  свързан с процедурите между Ружинци и Монтана, където трябваше много малко усилие и споразумение още през май - юни миналата  година, за да може до края на миналата година да бъдат отчуждени всички имоти, през които минава трасето и вече да се строи въз основа на издадено разрешение за строеж."


Все още не е възложено изготвянето на Оценката за въздействие на околната среда за тунел под проход Петрохан, което е притеснително, заяви още Росица Кирова. По думите ѝ само за две години са извършени предварителните прединвестиционни проучвания, за което заслугата е и на гражданските организации:


"Успяхме да се справим. Стигнахме до етап, в който трябва да се възложи ОВОС и след като той бъде направен, да се направи оценката и подробният план, за да се види къде и какви отчуждавания трябва да има. Не е толкова сложно. Процедурата е водена по много правилен и качествен начин, и то смея да кажа с изключително важната роля на гражданските организации, в случая на "Единни за промяна", защото ние през ноември месец преди вече година и половина настояхме трасето, което е предложено като най-добър вариант, защото ние търсим безопасност, търсим скорост, търсим всички ефекти, които трябва да дойдат, за да бъде използвана тази пътна артерия,  тогава настояхме да бъде разширено това трасе, да се предвидят две тръби на тунела, които да бъдат абсолютно пълноценни."


Националният експертен технико- икономически съвет се е съгласил с препоръките и направените предложения, както и всички общини, през чиято територия преминава трасето, уточни Кирова:


"Тогава се стигна до избора на така наречения "тъмно син вариант", който пресича планината на по-ниско диво. Дава различен начин за преход и прави Петрохан възможен да се преминава дори и от по-тежки автомобили, особено, ако имаме две ленти в едното и две ленти в другото платно."


Според Росица Кирова дейностите за Петрохан са спрели през  февруари март миналата година, когато е започнала подготовката за изборите. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кръвен център заработи в Монтана

Откриха кръвен център в областната болница в Монтана . След повече от 30 години в лечебното заведение отново има специализирано отделение. Създаването на отделение по трансфузионна хематология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ Монтана решава дългогодишен проблем за желаещите да станат кръводарители и за пациентите на областната и другите..

публикувано на 11.06.24 в 10:03

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана

На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана. 15 часа след приключването на изборния ден в неделя от ЦИК обявиха крайните резултати от вота 2 в 1 в 12 МИР - Монтана.  ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в област Монтана. За изборите за национален парламент коалицията събра 31,38 % от гласовете. На второ място с  е ДПС с над..

публикувано на 11.06.24 в 08:47

Във Враца откриха най-стария театрален фестивал у нас

Кметът на Враца Калин Каменов и директорът на Драматично-куклен театър – Враца Владлен Александров откриха най-стария театрален фестивал в страната. До неделя жителите и гостите на Враца могат да видят 14 спектакъла от страната и чужбина, както и стотици творци, които участват в XXXIV издание на Националния фестивал на малките театрални форми...

публикувано на 11.06.24 в 08:37

Фолклорни изпълнители от цялата страна събира фестивалът "Змей Горянин" в Зверино

Седми Национален фолклорен фестивал "Змей Горянин" ще се проведе тази събота /15 юни/ в местността "Воденицата" в мездренското село Зверино. В 10 часа е официалното откриване и началото на фестивалната програма.  В 12 часа участниците и гостите ще видят  Историческа възстановка по посрещане на Ботевите четници. Ф естивалната програма ще продължи до..

публикувано на 11.06.24 в 08:31

ГЕРБ-СДС печелят изборите 2 в 1 във Видинско

При обработени 100% секционни протоколи ГЕРБ-СДС печели вота за Национален парламент с 26.44% във Видинско. Втори са ДПС със 21.03 на сто, следвани от ПП-ДБ с 11.78%. След тях се нареждат "Възраждане" - 11.69%, БСП - 8.95%, "Има такъв народ" - 5.28% и "Величие" - 3.95 на сто. При вота за европарламент подредба е почти същата, с разликата, че..

публикувано на 11.06.24 в 08:16

Учениците се явяват на националното външно оценяване по чужд език

Национално външно оценяване по чужд език се провежда в училищата в страната. Общо 127 ученици във Видин са заявили желание да се явят днес на теста по  английски език . Трима ученици са избрали изпит по руски език, обясни за Радио ВИДИН началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова .  "Няма за какво да се притесняват..

публикувано на 11.06.24 в 08:00

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС с убедителна победа във Врачанско

ГЕРБ-СДС печели убедително изборите две в едно, проведени на 9 юни във Врачанско.  Това показват резултатите на база на 100% отчетени протоколи от 300 СИК в областта. Отчетени са 17 234 гласа за национален парламент, равни на 34.51%, срещу 15 402 /32.24 на сто за европарламент/.  Втора политическа сила във Врачанско е ДПС, за чиито кандидати са..

публикувано на 11.06.24 в 07:39