Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медковец и Расово- първа спирка от обиколката на областния управител на Монтана

Снимка: Община Медковец

В Расово искат да ремонтират манастир, в Медковец улици и водопроводната мрежа. Това стана ясно при обиколката на областния управител на Монтана Ванина Вецина. Тя посети две населени места в Община Медковец - административния център Медковец и село Расово, което е най-голямото населено място на територията й. При стъпването си в длъжност Вецина обеща на място да се запознае с проблемите и нуждите на хората в региона.
 

В Расово тя се срещна с кмета Веромир Спасов, с представители на земеделската и църковната общности. Селото е с около хиляда жители и е сред първите в региона с напълно завършен воден цикъл. Земеделието е приоритет. Една от големите инвестиции, направена през последните години от местни предприемачи, е цех за преработка на фуражи. Там се произвежда гранула от люцерна и от всякакъв друг вид агро-отпадъци на високобелтъчни култури. Жителите на Расово се обслужват от двама лекари и един зъболекар. Има детската градина с 40 деца и основно училище с 80 ученици. Материалната им база е много добра. Местната власт и бизнеса в Расово споделиха за необходимостта от средства за основен ремонт на манастира "Св. Троица", съобщи областния управител Ванина Вецина: 


"Това, което апелираха към мен местните жители, беше за помощ относно довършителни работи на манастир, собственост на "Ефория Зограф"... С общи усилия на кметството и бизнесмени са успели да реновират покрива и да санират сградата. Остава да се реставрират иконите и да се реновира сградата изцяло във вътрешността".
 

Медковец също може да се похвали с облика си на земеделски район - с местни земеделски стопанства, които обработват между 2 и 5 хил. декара, каза кметът Венцислав Куткудейски. Медковец има нужда от довършване на водопроводната си мрежа и ремонт на пътищата, каза още Ванина Вецина:


"Като първостепенни грижи на местната власт са довършването на ремонта на вътрешна водопроводна мрежа и рехабилитация на пътищата в региона, за които лично се убедих, че са в лошо състояние не само в общинската, но и в републиканската пътна мрежа. Обещанието ми беше да използвам всяка една възможност за решаването на тези въпроси".
 
 
Следващата община, която ще посети областният управител на Монтана е Брусарци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Опазват прилепите с европейски средства

Управляващият орган на програма „Околна среда“ обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за опазване на популацията от прилепи в 20 пещери у нас. Сред тях от Северозапада са  "Магурата" край Белоградчик, "Венеца" до село Орешец, "Леденика" край Враца и местността Божите мостове до село Лиляче.  Общият размер на безвъзмездна..

публикувано на 10.05.24 в 16:15

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

публикувано на 10.05.24 в 16:09

"Медицински надзор" установи пропуски и несъответствия по случая със 104-годишната пациентка във видинската болница

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) приключи своята проверка по самосезиране от излъчен телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за 104-годишна жена, връзвана за крайниците , докато е била на лечение в МБАЛ „Света Петка” АД, гр. Видин . В репортажа са изразени съмнения от близките на жената за регулярно предоставяне на необходимите..

публикувано на 10.05.24 в 15:45

Държавният архив във Видин отбеляза годишнина с изложба

Държавният архив във Видин отбеляза 64 години от създаването си. Той е създаден след административно-териториалната реформа през 1959 година и започва дейност през 1960 г., обясни Светлана Кръстева , началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "На датата 10 май 1960 г. е назначен първият служител, единствен към момента и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:43

Изписаха от "Пирогов" простреляното във Враца двегодишно дете

Двегодишното дете , което беше простреляно с въздушна пушка във Враца , е изписано от "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. В края на миналия месец то беше изведено от реанимация. Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като състоянието му..

публикувано на 10.05.24 в 14:32

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Тази събота (11 май) Враца отново ще посрещне десетки производители от цялата страна, съобщиха от местната управа. Превърналият се в традиция за града Фермерски пазар ще събере на едно място близо 30 производители, занаятчии и търговци, които ще представят своята екологично чиста продукция. В изложението ще има различни млечни, месни..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Музикално приключение за деца се организира във Видин

Музикално приключение за деца и техните родители се организира в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да СЪМ" в неделния ден. Децата ще се запознаят с инструментите и ще се забавляват, каза Вероника Кръстева, музикотерапевт и виолончелист:  "Музикалното приключение е нещо като игра, която включва много музикални инструменти, чрез..

публикувано на 10.05.24 в 13:40