Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелени" инициативи преобразяват училища, детски градини и населени места

Снимка: Радио ВИДИН

Две "зелени" инициативи от община Мездра ще бъдат финансирани в Националната кампания "Чиста околна среда - 2022". Проектите на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство (ПГМСС) и на Детска градина "Мир" - гр. Мездра са одобрени за финансиране в конкурса на тема "Обичам природата - и аз участвам", организиран за 19-а поредна година от Министерство на околната среда и водите и от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ в рамките на Националната кампания "Чиста околна среда - 2022". 

"Тази година отново решихме да опитаме, за да изградим една нова детска площадка. Основата й е от ударопоглъщаща настилка, а съоръжението е комбинирано за игра на открито. Решихме да направим това за децата, най- вече за това те да бъдат колкото се може по-дълго време навън, да има местенце, където те да играят, да опознават природата. Да обичат природата и да се научат да пазят околната среда", каза директорът на детска градина "Мир" Диана Вутова.

Работата по изграждане на площадката ще започне след 19 май, защото на 19 май детската градина ще чества 50 години от създаването. Сред одобрените за финансиране 103 предложения на детски градини (от постъпили общо 464), които ще получат финансиране, това на детска градина "Мир" е с бюджет 7 500 лв. 

Проектът на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в град Мездра "Зелена работилница - класна стая на открито" е с бюджет 7 350 лв. Парите са спечелени от Националната кампания "Чиста околна среда - 2022". В кампанията училището кандидатства за първи път.

"Дворът е като парк, освен от учениците се ползва и от жителите на квартала. Решихме да кандидатстваме, за да почистим, облагородим двора и да го направим по- уютен, по- приветлив, да поставим една беседка. Затова сме го кръстили "Зелена работилница", защото нашето училище е свързано с обучение на ученици по автотранспортна техника и предимно заниманията им са по практика и са в работилници. Ще обособим кътове за отдих и учене, с пейки, ще поставим кошчета, за да възпитаваме в учениците опазване на околната среда", каза директорът Мария Йотова.

Лили Кръстанова е учител по руски език в училището. Работи по инициативата и съдейства по изготвяне на проекта:

"Възможно е и в хубаво време да се провеждат часове, също така и за отдих. Може да се комбинират полезното с приятното. Да се провеждат учебни часове в неформална среда. За първи път кандидатстваме и още от първия ни опит сме одобрени. За нас е огромна радост."

Три спечелени проекта от кампанията по ПУДООС има видинското село Капитановци- през 2015 година за изграждане на детска площадка, детско футболно игрище през 2017 година, а миналата година е направена градинка пред кметството покрай дърветата, сложени са 10 пейки и 10 кошчета, има и 3 навеса. 

"Миналата година кандидатствахме по ПУДООС. Ние досега имаме три спечелени проекта. Може да се кандидатства през 2 години. Надявам се и следващия ПУДООС да спечелим и да направим площада от другата страна. Тази година нямаме право да кандидатстваме и следващата", каза кметът Десислава Венелинова.

Обектите са изградени с доброволен труд на жителите. Ползват се постоянно, защото в селото живеят над 150 млади хора и има деца. Поддържат изграденото и зелените площи с дарени от жителите пари.

"Миналата година бяхме събрали около 600 лева. С тези 600 лева целогодишно косим. Имаме момче от селото, аз му плащам за труда, иначе в кметството има две косачки, които са ни дарение. Ние купуваме бензин, всичко, което ни е нужно", допълни Десислава Венелинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2024 слушаме романтични мелодии от филми

Наближава лятото и в умовете ни вече започват да се въртят всякакви планове за почивка. Накъде ще пътуваме, с кого ще се срещнем, към коя дестинация ще поемем. В "Музикална зона" ви предлагам своеобразно "междугалактическо пътуване" из филмовата музика на миналото столетие. Слушаме инструментални версии на популярни романтични песни и музикални теми..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова...

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30