Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин от екипа на американска корпорация се срещна с ученици от гимназия "Екзарх Антим I"

4
Снимка: Росен Ракаджиев

Д-р Огнян Кабранов от екипа на Apple се срещна с единадесетокласници от видинската природо-математическа гимназия. През 2017 година по своя инициатива той започва видео уроци от Калифорния за България, с желанието да запознае настоящите ученици на математическата гимназия с новите компютърни технологии, програмирането и изкуствения интелект. Д-р Огнян Кабранов провежда виртуалните уроци в часовете по информатика на XII клас със съдействието на старши учителя по информатика и информационни технологии Даниела Цветкова.


"В началото онлайн заниманията се провеждат един път месечно, в часовете по информатика, а първият урок се състоя на 28.09.2017 г. при голям интерес от страна на дванадесетокласниците. Темата, с която се запознаха бе "Автономни превозни средства и изкуствен интелект". Тази инициатива продължава и до сега, като срещите вече са всяка седмица и обхващат все повече и по-съвременни теми. След натрупания съвместен опит и големия интерес от страна на учениците, решихме, че материалът, който е включен, може да се събере и издаде като помагало по програмиране и изкуствен интелект - "Въведение в алгоритмичния език Python - 2021", разказва Даниела Цветкова.


На срещата с момчетата и момичетата от 11 "В" клас на математическата гимназия Огнян Кабранов разказа за своите студентски години и първите успехи в кариерата. Младите хора споделиха своите намерения за продължаване на образованието си, задаваха въпроси за общите и различните параметри на живота тук и отвъд океана, сега и през 80-те години на миналия вече век.


"За мен емблематична за Видинската математическа гимназия е жаждата за знание. Учете! Винаги има и още нещо ново, което да се научи! Ние имахме млади и амбициозни учители, които спечелиха бързо нашето доверие и събудиха интереса ни към математиката като наука. Те ни показаха, че със здрав труд всеки може да постигне мечтите си. Нашата гимназия ни даде увереността, че няма нито едно предизвикателство, което да не може да бъде преодоляно. Възпитаници на математическата гимназия работят по целия свят. Защото математическата гимназия ни научи да учим - как да търсим информация, как да се самообразоваме, как да вървим напред. Наученото днес утре е старо. За да успяваш, трябва да продължаваш да учиш постоянно. Най-важният урок на математическата гимназия е, че всичко е възможно. С труд и с постоянство желаното ще се случи. На вас - сегашните ученици на математическата гимназия, желая винаги да преследвате мечтите си. А на сегашните учители в математическата гимназия - вярвайте в своите ученици", пожела в края на срещата Огнян Кабранов.


Срещата е от поредицата "Да съберем семейството", която ППМГ "Екзарх Антим I" организира по повод 50-годишнината на природо-математическата гимназия. В училището очакват от своите възпитаници идеи, спомени и снимки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Враца призова хората да затварят прозорците заради пожара в депото

Във връзка с възникналия пожар в Регионалното депо на Враца и силната миризма в града, породена от бушуващия огън и силните пориви на вятъра, от Общината апелираха гражданите да затварят прозорците в жилищата си, докато бъде потушен пожарът. Уведомени са всички детски ясли, градини, учебни и здравни заведения в града да предприемат мерки за ограничаване..

публикувано на 11.10.24 в 11:08

Археолози проучват античната крепост в Лом

Археологически разкопки се провеждат в античната крепост "Алмус" в Лом . Целта е да се проучи най-раното ѝ обитаване, обясни главен асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Останките от лагер от ранно-императорската епоха и проучваме част от една войнишка барака, която, освен за войниците, е..

публикувано на 11.10.24 в 10:43

Имунизационната кампания срещу грип стартира във Видин

Започна кампанията за имунизиране срещу грип в кабинета на Регионалната здравна инспекция във Видин . Над 20 души са го посетили досега, за да им бъде поставена, закупена от тях ваксина, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова .  "Най-подходящото време за поставяне на ваксината против грип това е преди..

публикувано на 11.10.24 в 10:25

Започва фестивалът "Кукурузени усмивки" в Селановци

Над 700 участници ще се изявят на сцената на започващия днес Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" във врачанското село Селановци . Официалното откриване на 17-тото издание е от 13:00 часа, каза секретарят на местното читалище Калинка Благоева . "Над 60 колектива са, от различните краища на България, но имаме един, който е за..

публикувано на 11.10.24 в 10:02

Пожар в депото за твърди битови отпадъци край Враца

Тази сутрин е възникнал пожар в една от клетките на депото за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общината.  Екипите на пожарната са на място и правят всичко възможно ситуацията да бъде овладяна бързо. Поривите на вятъра носят дим от пожара към града и това и причината за неприятната миризма над Враца в момента, посочиха от местната управа

публикувано на 11.10.24 в 09:07

Празник на старата градска песен организират във Враца

В предстоящото издание на Празника на старата градска песен "Мара Врачанка" ще се включат над 200 изпълнители от 35 групи, дуети и индивидуални изпълнители, съобщиха организаторите от общинската управа на Враца. Председател на журито е Бони Милчева, а членове – Димитър Панов и Анатоли Копчев. Събитието ще се проведе на 12 октомври от 10.30 часа в..

публикувано на 11.10.24 в 08:14
Северното сияние, заснето от с. Баница, Врачанско.

Ярко северно сияние наблюдаваха в Северозапада

Вечерно небе, силно обагрено в червено, е наблюдавано снощи на различни места в област Враца. Потребители на социална мрежа в Козлодуй и с. Баница, община Враца са публикували снимки на атмосферното явление. То е наблюдавано в северна част на небосклона за кратко час преди полунощ. За северното сияние съобщават в социалните мрежи и жители на Кула,..

публикувано на 11.10.24 в 07:55