Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладката душичка на ентусиазма

6
Снимка: Радио ВИДИН



Даяна Йорданова е на 25 години и е родена във Видин. Завършила е средното си образование в Природоматематическата гимназия и още в ученическите си години започва да се занимава с гримьорство. Докато е студентка в София добавя още козметични процедури в портфолиото си. Така 9 години е в този занаят. Междувременно следва право, след това и медицинска козметика, но не завършва и двете. Самата тя признава, че ѝ е трудно да открие коя е Дая, защото също я търси от дълго време. Постоянно се захваща с нови неща:  


"Тук е момента на всестранно развитата личност. Тази разнопосочност идва от страстта и ентусиазма, любовта, с които правя каквото и да било. Стига нещо много да ми харесва, няма сила, която просто да ме спре да го направя както трябва".


Мечтата на Дая е да открие това, което я вдъхновява до самия край. След 7 години в София се завръща във Видин - уж за няколко дни, но вече 4 месеца не се е връщала в столицата. Тук във Видин открива новата си страст - сладкарството. Започва да прави бутикови мини тортички в красиви елегантни кутии. Нарича това, което прави "Душичка". Името "Душичка" избира, защото всичко, което е правила, прави и ще прави, иска да идва от душата - "Моята душа си представи, нарисува и извая цялата тази идея, затова я кръстих на нея", допълва Даяна: 


"Видях тези интересни сладкишчета в тези много странни форми в една изключително грозна кутия, панделката беше ужасна. Те нямаха сатенена панделка. И аз си казах: Какво е това престъпление?!?! Набелязах си ги и реших, че някой ден ще си поръчам. Поръчах си от едно място, от второ, от трето място и се изчерпаха - в България има точно толкова, много са редки. И се оказа, че никъде не са вкусни, не можах да намеря кой да ги изяде. Само са красиви, в грозна опаковка - каква пропиляна възможност, си казах тогава. И си ги представих със сатенена панделка. Аз съм любител на сатенени панделки. Естетиката е моята най-голяма страст, но към нея когато е нещо толкова красиво си представям, че то трябва да е перфектно във всеки един аспект."




Нестандартните тортички, които приготвя  Дая, освен красиви и стилно опаковани, са наистина и много вкусни. 


"Няма да се хваля, но всички хора казват, че са вкусни."


Страстта и да прави сладкиши идва още преди 5 години, когато за 20-годишния си юбилей и този на нейния приятел, приготвя първата си торта.


"Реших, че трябва да се изявя и да направя нещо много готино и направих първата си торта със захарен фондан. Изглеждаше доста добре, някои хора не вярваха, че аз съм я направила - 90% от хората не вярваха, че аз съм я направила. Когато пробваха и се оказа вкусна, тотално не ми вярваха че аз съм я направила". 


В графата "любимото нещо", което някога Дая е правила, слага червената мини тортичка с йогурт шоколад, пълнеж медено кексче и натурален шоколад. 


"В нея съм съчетала най-любимите си неща и съм сложила и солена нотка, обожавам сладко-соленото. Добавила съм към кексовото тесто и сол. Но не щипка сол".



Дая се вдъхновява от абсолютно всичко и комуникацията с различните хора в социалните мрежи ѝ помага много, за да разбира за различните вкусове на другите. За момента обаче още не е събрала смелост да приготвя нашумелите "веган тортички". 


"Много хора ме питат, но аз самата не се чувствам все още достатъчно готова да я предприема тази крачка."


Тя се занимава с всичко сама и споделя, че е много изненадана от факта, че много видинчани, дори и непознати, ѝ предлагат помощта си. 


Любимият десерт на Дая е чийзкейк - заради комбинацията сладко-солено, която тя обожава. 


"Направих прекрасна чийзкейк-тортичка, най-хубавата, която съм правила. Но няма стабилност. Чийзкейка се прави с нетрайни сладкарски продукти и просто концепцията не го позволява. Някой ден, когато "Душичка" стане достатъчно голяма и си имаме сладкарница на място си го пожелавам, да може да опитат всички чийзкейк-тортичката. Влюбена съм в нея, заслужава си!"


Може да намерите Дая и да опитате нейните сладки тортички на площад "Бдинци" този уикенд. 


Ако сте любопитни да разгледате още от вкусотиите, които Дая приготвя, посетете страничката ѝ във Фейсбук или в Инстаграм


Цялото интервю може да чуете в прикачения звук*



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29