Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 29 април 2022 година

В последния петък от месеца в ефира на Радио Видин звучи "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин. Заедно с екипа на фондацията отбелязваме по-важните дати от календара през април. 

По повод Световния ден на Земята- 22 април в Центъра за социална рехабилитация и интеграция, заедно с доброволци от Младежкия червен кръст във Видин  засадиха цветя и рисуваха на асфалт. За инициативата разказва Татяна Иванова, социален работник от Центъра за социална рехабилитация и интеграция:

"Обяснихме на всички защо се отбелязва Световния ден и защо трябва да се опазва природата. Земята е нашият дом и е един , единствен, ако ние го пазим, няма кой."

Радостина Йорданова, доброволец от Младежкия червен кръст във Видин каза, че участва в събитията, които са  организирани, заради усмивките на хората. 

За Антон Ле от Центъра за настояване от семеен тип "Зора" във Видин събитието е и начин да се покаже съпричастност към опазването на природата:

"Може би по някакъв начин трябва да покажем, че ни е грижа за природата, не ни е безразлично."

Човешкият фактор е много важен за опазване на природните ресурси, казва Любомир Нешев от младежите, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. На асфалта той нарисува слънце, сърце и планетата Земя:

"Това е най-важно- опазваме планетата по всякакъв начин, да не унищожаваме природните богатства."

Целта на Деня на Земята е създаването на най-голямото световно движение за опазване на околната среда, което да води до позитивна промяна за хората и планетата, свързвайки над 75 000 партньори от повече от 190 държави и ангажира повече от половин милиард души. 

За големия християнски празник Воскресение Христово в Центъра за социална рехабилитация и интеграция боядисваха яйца и месиха обредни хлябове. За традициите разказа Лора Недялкова, рехабилитатор и ерготерапевт:

"На Велики четвъртък организирахме това събитие за нашите потребители, за да припомним традициите. Организираме три  ателиета. Първото ателие, в което и аз участвам е за боядисване на яйца. По традиция първото яйце е червено. Следващото ателие, в което участват нашите потребители и гости е за плетенето на венци. Използваме върбови клонки, различни полетни цветя. Третото ателие, в което участват е за месенето на традиционните погачи."

В работилниците за Великден на Центъра за социална рехабилитация и интеграция гостуваха също и потребители на други социални услуги. Лора Ерославова е от екипа на Дневен център за възрастни с увреждания:

"Участваме с четирима потребители от Дневен център за възрастни с увреждания. Част от тях ползват и резидентна услуга. Всички много се вълнуваха да участват в днешното мероприятие. Част от тях изработваха венци. Друга група месят питка и разбира се боядисваме яйца на днешния ден."

За Боряна Веселинова, която е от приемно семейство в Брегово, Великден е любимият празник и затова с радост участва с подготовката за него.

29 април, Световен ден на танца  също беше отбелязан подобаващо в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Потребителите разучиха и стъпките на народни хора. Освен това всеки имаше възможност да покаже свой любим танц на останалите, които участваха в събитието.

Завърши ремонтът на залата в сградата на бившето митрополитско училище, предоставено за ползване на фондация "Подкрепа за реализация".  Многофункционалната зала е най-новата част от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, която скоро ще отвори врати, обясни Лора Недялкова:

"В залата са разположени няколко къта, както за малки деца, така и за младежи и по-възрастни. Обособили сме детски батут, стена за катерене, различни катерушки. Нашите дечица ще могат пълноценно да прекарват времето си тук. Също така разполагаме с различни подвижни игри-джаги, въздушен хокей. Другото въведение, което сме направили са фитнес уредите, на които ще могат да тренират нашите младежи. Имаме баскетболен кош, на който провеждаме състезания, същото така имаме дартс."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05