Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Септемврийци - село с памет за миналото и надежда за бъдещето

Светлин Маринов, кмет: Когато хората са заедно, нещата са по-различни

14
Снимка: Радио Видин



Навръх Гергьовден, гостуваме в село Септемврийци. То е възникнало в древността в най-плодородната част на този край на Северозападна България, в Златията. Селото се намира в община Вълчедръм, област Монтана. Жителите в селото са 900 са,  като 95% от тях са роми, преобладава възрастното население. В селото има основно училище, в което учат местните деца, техният брой е 90. Има и детска градина, която се посещава от около 40 деца. Фактът, че има деца, които живеят и учат в Септемврийци, дава надежда, че селото няма да се изгуби от картата на България.

До 1974 година името на селото е Горна Гнойница. Наименованието му  се обяснява с това, че в Септемврийци и съседното Михайлово (навремето наричано Долна Гноеница) са се отглеждали много овце. Имената им дошли  от "угоявам", "гноя".

Селото се преименува на Септемврийци по-късно, след 1944 година,  в памет на разстреляните 72 мъже от селото.

В паметта на селото все още е жив споменът за страшното убийство, когато мъже - земеделци  от селото на възраст от 18 до 60 години, са били разстреляни без съд и присъда.

В памет на жертвите, хората от селото са издигнали голям паметник в центъра на селото и в местността "Черновръшки шумак". Днес паметникът в местността е възстановен от сегашния кмет Светлин Маринов, който е убеден, че историческата памет трябва да бъде съхранена и младите хора трябва да знаят и помнят  случилото се.


Светлин е кмет на село Септемврийци първи мандат, не е роден тук, зет е, но чувства селото като родно. Вече 30 години живее тук, живее с проблемите на хората и му се иска да направи нещо добро и хубаво за селото.  

Една от първите му инициативи е да се възстанови занемарения паметник край селото на убитите 72 мъже от селото през 1923 година :


"В тоя мандат поех доста инициативи като кмет... Името на Септемврийци е в памет на тези хора, има паметник на лобното място, едната ми инициатива беше да възстановя паметника, той беше доста занемарен, и беше приет като нещо лошо... Така че възстановихме паметника, със собствени средства и с помощта на общината... Хубавото е, че имаме училище..."

В селото има голяма и красива църква "Свети Николай", в която все още няма иконостас, това е втората важна задача, която си поставя кметът да свърши:

"Църквата е правена 50 години, тя е умален вид на храм-паметника "Александър Невски", хубава е църквата, аз се боря иконостас да направя, това е сериозна инициатива, която е свързана с пари, със спонсори. Тоя мандат успях един мост да направя... На 800 човека в село нямам нито един човек да работи по програма... Селото има бъдеще като село..."

Безработицата в село Септемврийци е голяма и това е основен проблем, допълва кметът Светлин Маринов:


"Проблемът е, че няма визия за нашия край,  бъдещето, какво ще се прави с тези села, в които остават само роми... Какво ще се прави с тези деца... Няма програми за тях, за обучение, аз се боря за деца да продължат да учат, деца, които имат потенциал, но нямат възможности... Най-притеснителното е, че няма визия за бъдещото, това е беден край ..
Някои от тях чакат на помощи, други чакат на кражби, трудно е да преживявате без пари и да поддържате тези деца... Проблемът на тази генерация е, че не е научена да работи, нямат трудови навици... Една от целите ми беше да спра развалянето на къщите... Сега започнаха да търсят къщи, ама вече няма, защото те ги развалиха заради гредите и тухлите..."


Такава ситуация обрисува кметът Светлин Маринов в село Септемврийци, разговорът ни продължава за битовата престъпност и какво може да направи кметът в случая :


 
"Това, че знам нещо, не значи нищо... Аз ходя по улиците като плашило... Въртя с колата по улиците и евентуално започват да се пазят, като видят, че кметът минава и се крият, като видя,  че бутат някоя къща, започвам да въртя и те спират да я бутат... В крайна сметка, ако кметът иска да направи нещо, може да се направи... Не са лоши момчетата, но това, че оставяте детето без образование, вие го обричате... Бъдещето на тази общност е в образователни програми и във финансово подпомагане докато учи."

Инфраструктурата е важна за всяко населено място,  смята кметът Светлин Маринов:

"Пари за пътища няма... При нас успяхме да насипем три улици благодарение на депутата от Монтана Димитър Аврамов. Той ми изпрати два багера и насипахме улиците... Необходимо е да се направят 1-2 улици, които са основните, както и една, която води към махалата... От общинския кмет нямам спънки.."


В село Септемврийци има лекарски кабинет, но няма лекар за постоянно. От съседното село идва фелдшер два пъти седмично и един път в седмицата идва лекар. Здравното осигуряване на населението е важно за местните хора, защото хората се нуждаят от здравни грижи, смята кметът :

 
" Трудно е с медицински лица да си осигурим... С лекарите също е голям проблем.  В община Бойчиновци например очакват да се върне местно момиче, което в момента учи медицина и общината ѝ поема част от издръжката... Когато станах кмет си купих малък багер, за да мога да чистя и да копая дупки... Целта ми е до края на мандата си да насипя две улици и да приключа с иконостаса в църквата. Доволен съм ,че възстанових  традицията да се ходи на 1 октомври в памет на убитите ни хора.."

В село Септемврийци културните и фолклорни традиции се съхраняват и развиват от Читалище "Съзнание -1915".  Секретарят на културната институция Галина Славейкова е удостоена със званието "Маестро"  от журито на фестивал "Евро фолк"  Велико Търново.


Днес хората, които живеят в в селото са най-вече в пенсионна възраст. Младите хора напускат селото, защото тук няма къде да работят. Основното желание на местните хора е да има работа и перспектива за живеещите  в селото.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Кармина Бурана" ще зарадва публиката във Враца

Едно от най-обичаните произведения в музикалния свят сценичната кантата за солисти, хор и оркестър от Карл Орф "Кармина Бурана" ще бъде представено тази вечер във Враца . Участие ще вземат изпълнители от България и Румъния, обясни директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов :  "Като цяло интересното е, че е в колаборация с доста колеги от..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Благотворителен турнир по футбол на малки врати ще се проведе на 6-ти и 7-ми юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на СК "Видапол" при ОДМВР-Видин, в който към момента членуват над 150 служители от дирекцията. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00