Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курбан за здраве ще се раздаде в Ново село

Снимка: Радио Видин

Курбан за Гергьовден  ще се раздаде в църквата „Успение Богородично“ в Ново село.

За втора година едно новоселско семейство  прави курбан за здраве.

   "Премеждието с нашия син стана през април миналата година. Най-близкият църковен празник бе Гергьовден и него избрахме да дадем курбан за здраве на наследника ни и на цялото семейство. Стари хора ни посъветваха да изберем бяло мъжко агне по възможност с рога и да не се пазарим за цената му. Да сложим венец от цветя на врата му и да го заколим в църковния двор предния ден. Венецът да седи три седмици в дома ни и след това да го пуснем по Дунава",  споделя майката.

Казаните с чорбата са са подготвени от готвача Милко Кукуянов.

 Курбанът ще се раздава днес в Ново село след 11 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Седми случай на коклюш в Монтана

Двегодишно момиченце от Монтана е с коклюш. Това е седмият случай в региона за тази година. Случаят е регистриран през миналата седмица, уточняват от Регионалната здравна инспекция. Двегодишното момиченце не е ходило на детска градина и по този начин контактните лица са ограничени, допълниха от хигиенната инспекция.   Заболяването е протекло..

публикувано на 22.05.24 в 13:37

Превозвачи на спешна среща в МВР заради трафика през Дунав мост 2

В МВР се провежда среща между заместник-министър Стоян Темелакиев и представители на транспортния бранш във връзка с трафика през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Видин". С откриването на частния буферен паркинг във Видин се наблюдава увеличаване на времето за изчакване на товарните автомобили за преминаване през граничния..

публикувано на 22.05.24 в 13:25

До 25 май се подава заявление за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 година изтича срокът, в който к андидатите за членове на Европейски парламент, членове на Централна избирателна комисия, членовете на Регионална избирателна комисия и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място до общинската администрация по постоянния им адрес , посочват от пресслужбата на Община Видин...

обновено на 22.05.24 в 11:26

В Лом започват абитуриентските балове

Изпращането на абитуриентите в община Лом започва от днес- 22 май . Зрелостниците от Професионалната гимназия по селско стопанство "Дунавска земя" - село Ковачица, първи ще преминат по централните улици на града. Началото на тържествената церемония е от 19:00 на площад "Свобода" .  На следващия ден, 23 май, е тържеството на..

публикувано на 22.05.24 в 11:15

Съдят трафикант на мигранти, катастрофирал в Монтанско

Районна прокуратура Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за незаконно транспортиране на мигранти . В качеството на обвиняем е привлечен 24-годишният Г.Г. от град Перник. В началото на годината обвиняемият Г.Г. се запознал с лице от арабски произход, който му предложил да транспортира чуждестранни граждани срещу заплащане..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Двама задържани за шофиране след употреба на наркотици във Видин

Двама водачи, шофирали леки автомобили под въздействието на наркотични вещества, са били задържани в полицейския арест във Видин за срок до 24 часа, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Към 16:20 часа вчера на улица "Цар Симеон Велики" в областния град, униформени спрели за проверка автомобил с видинска регистрация, управлявана от 41-годишна жена от..

публикувано на 22.05.24 в 09:40

В Дунавци организират тържество по повод 24 май

Народно читалище "Светлина 1922" в Дунавци организира днес тържество, по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщи за радио Видин секретарят на читалището Роми Гергова : "Идеята е да се поканят всички бивши и настоящи учители, които са от Дунавци или са..

публикувано на 22.05.24 в 08:30